V dřevěném fojtství v Jasenné žilo 22 generací. Teď patří Národnímu muzeu v přírodě

Události v regionech: Fojtství v Jasenné (zdroj: ČT)

O unikátní dřevěné fojtství v Jasenné na Vsetínsku se nově bude starat Národní muzeum v přírodě. Národní kulturní památku koupilo od potomků slavného rodu správců obce a strážců moravské hranice. Muzeum teď budovu zkoumá, připravuje její obnovu a nezbytné úpravy.

Vzácně dochované mohutné dřevěné stavení zdobí vesnici Jasenná už od roku 1748. Fojt úřadoval v jeho největší místnosti. „Protože měl také právo nálevní, tak tady po večerech naléval. A když v Jasenné chyběl ve škole otop, tak se tady děti v zimě učily,“ přiblížila dědička stavení Dana Daňová.

Kuchyň podle ní dříve fungovala také jako šatlava. „Zavírali sem především pašeráky anebo také zbojníky,“ vysvětlila Daňová. V domě žilo 22 generací jejích předků. „Na fojtství dožili rodiče našeho tatínka Terezie a František Mikuláštíkovi. Tatínek pak byl posledním fojtem,“ uvedla.

Hrdost na staletou tradici ale nestačila. Dědičkám už docházely síly i peníze na náročnou péči o národní kulturní památku. Lákavé nabídky soukromých kupců odmítly a prodaly ji za odhadní cenu Národnímu muzeu v přírodě. „Teď rozjíždíme stavebně-historický průzkum a historický výzkum, abychom měli o objektu co nejvíce informací,“ uvedla náměstkyně ředitele rožnovského muzea Eva Kuminková.

Na dřevěné stavbě našel historik architektury Jan Pešta stopy tesařské práce. „Vypadá to jako škrábanec. Tesař si udělal zásek sekerou do hotového kmene a teprve potom odštípával. Nacházíme i hliněnou výplň s nařezanou slámou. Aby to lépe drželo ve spárách, tak se do stěnových trámů zatloukaly drobné kolíčky,“ popsal.

Stavení teď čekají modernější úpravy za miliony korun. Nutné je zavedení bezpečnostního systému proti zlodějům i proti požáru a nová elektroinstalace. „Důležité pro nás bude vybudovat zázemí pro personál, který tady bude muset být, to znamená sociální zařízení a vytápění,“ řekl technický náměstek z rožnovského muzea Milan Gesierich.

Zpřístupnění své nové chlouby plánuje Národní muzeum v přírodě za dva roky.