Sázka na ekologii vyšla: Škromacha ze Senátu vyřadila starostka Ratíškovic

KDU-ČSL se v letošních senátních volbách vyplatila sázka na kandidáty úzce spjaté s daným volebním obvodem. Jedním ze zářných příkladů byl úspěch Anny Hubáčkové na Hodonínsku, kde tato starostka Ratíškovic zabodovala a s výrazným náskokem připravila o senátorské křeslo Zdeňka Škromacha, dosavadního místopředsedu horní komory. Do Senátu šla přitom s ekologickou kampaní: s bojem proti úbytku orné půdy a také proti suchu.

„S paní Hubáčkovou se znám osobně. A máme podobný životní příběh, který nás přivedl do politiky. Myslím si, že hlavním důvodem, proč zvítězila ona, bylo to, že lidé skutečně ocenili, co pro daný kraj dělá a jak zde působí,“ uvedla na adresu své budoucí kolegyně v Senátu Renata Chmelová, jež získala post senátorky na Praze 10 (za koalici VLASTA, jejíž součástí je i KDU-ČSL). Prohlásila to v pořadu Partie na TV Prima.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka vítězily ve volbách osobnosti. Senátor Miloš Vystrčil, jenž obhájil mandát v jihlavském obvodu, k tomu dodal, že za úspěchem KDU-ČSL stála dobře připravená kampaň. „Musím říci, že kampaň, jak ji lidovci předváděli v mém senátním obvodě, byla velmi dobře organizovaná. Měli obrovské nasazení… My ostatní bychom si nyní měli prostudovat to, jakým způsobem KDU-ČSL přistoupila k této senátní kampani,“ poznamenal v Partii místopředseda ODS.

Naopak způsob, jakým se voliče snažil prostřednictvím sociálních sítí oslovit konkurent Hubáčkové, označili experti za v určitých směrech až kontraproduktivní.

„Ať se na mě pan Škromach nezlobí, ale v jeho případě mi jeho aktivita na sociálních sítích připadla poněkud křečovitá. Člověk tomu příliš nevěřil. A ani mě příliš nepřekvapilo, že by zrovna tohle mohlo nalákat konzervativní voliče na jihu Moravy,“ řekl Petr Just, politolog z Metropolitní univerzity.  

Prioritou nové senátorky bude životní prostředí a nezaměstnanost

Nová senátorka za Hodonínsko má za sebou dvacet pět let ve veřejné správě, dlouhou dobu byla úřednicí v oblasti životního prostředí. Za svou práci na krajském úřadě získala v roce 2005 Cenu ministra životního prostředí. „Je příkladem vstřícné, otevřené a aktivní úřednice,“ řekl o Hubáčkové tehdejší šéf resortu Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

O tři roky později ji nicméně ekologičtí aktivisté nominovali na anticenu Ropák za to, že souhlasila s vedením dálnice na Vídeň kolem Pohořelic.

Představa Hubáčkové o působení v politice? „Člověk se musí pohybovat v terénu, znát své území a komunikovat s lidmi, sdílet jejich starosti a být s nimi při řešení jejich problémů. Nechci být odtržená od reality,“ zdůraznila starostka Ratíškovic ve vysílání Českého rozhlasu.

Lidovci ovládli letošní senátní volby (zdroj: ČT24)

„Nejpalčivějším problémem našeho regionu je nezaměstnanost, patří k nejvyšším v republice. Navíc jsme jedním z nejpostiženějších regionů dopadem klimatických změn – suchem, větrnou a vodní erozí. Naší povinností je především ochránit si množství a kvalitu pitné vody, to vše zabezpečit návratem vody a zeleně do krajiny,“ dodala tamtéž.

Proto chce prosadit zákony a opatření, která pomohou zastavit úbytek orné půdy a pomohou krajině proti suchu. S touto problematikou by se prý mělo pracovat nejen zdola drobnými opatřeními, ale je nutné nastavit i odpovídající legislativu, aby se obcím a zemědělcům vyplatilo s krajinou zacházet. „Aby zemědělci neobhospodařovali tak velké bloky a aby se jim vyplatilo pečovat o průlehy, větrolamy a biopásy,“ navrhla.  

Od roku 2014 starostka Ratíškovic. Předtím působila řadu let jako úřednice. Začínala jako vodohospodářka hodonínského závodu Jihomoravských vodovodů a kanalizací.

V 90. letech vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně, od roku 2000 šéfovala odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Zde pracovala až do svého vstupu do politiky před dvěma roky, kdy uspěla v komunálních volbách.

Vystudovala stavební fakultu Vysokého učení technického v Brně (1981), při zaměstnání pak ještě bakalářský obor místní správa na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (1995). 

Anna Hubáčková
Zdroj: ČTK