V severní Evropě vznikne první farma na mořské řasy, která vyroste mezi vrtulemi

U nizozemského pobřeží vznikne první komerční farma, kde se budou pěstovat řasy mezi větrnými turbínami na moři.

Farma North Sea Farm 1 bude plnit rovnou několik úloh, všechny jsou potenciálně klíčové pro budoucnost lidstva. Hlavním cílem je testovat a zdokonalovat metody pěstování mořských řas pro ekonomické využití a zároveň zkoumat potenciál mořských řas pro zachycování uhlíku. Navíc ale využije prostor v Severním moři, který je jinak v současnosti prakticky nevyužívaný a nevyužitelný.

Společnost Amazon, která projekt financuje, uvedla, že pokud by se pěstování mořských řas rozšířilo tak, že by zabralo celý prostor, který zabírají větrné elektrárny a který by měl do roku 2040 činit přibližně jeden milion hektarů, mohlo by to snížit emise o miliony tun oxidu uhličitého ročně. S tím, že řasy by se navíc daly ekonomicky využívat pro spoustu účelů.

Projekt řídí konsorcium vědeckých expertů na odvětví pěstování mořských řas. Vedou ho odborníci z neziskové organizace North Sea Farmers (NSF). Tato první farma by měla být spuštěná do plného provozu ještě do konce letošního roku. Instalace a osetí farmy je naplánováno na podzim letošního roku. První sklizeň se očekává na jaře 2024. Konsorcium doufá, že se North Sea Farm 1 stane vzorem pro pěstování mořských řas na moři po celém světě. 

Společnost Amazon poskytne na vytvoření farmy 1,5 milionu eur. Grant poskytne investice potřebné k vybudování desetihektarové farmy na mořské řasy, která by měla v prvním roce vyprodukovat nejméně šest tisíc kilogramů čerstvých mořských řas.

Tyto finanční prostředky rovněž podpoří společnost North Sea Farmers při analýze a zlepšování produkčních schopností farmy. Výzkumníci budou zároveň zkoumat potenciál farem na pěstování mořských řas pro odstraňování uhlíku z atmosféry a modelovat dopady velkoplošného pěstování mořských řas. Nezisková organizace doufá, že tato zjištění pomohou sehrát roli při rozšiřování celého odvětví, které má podle nich obrovský potenciál. Farma North Sea Farm 1 a další podobné farmy také poskytnou příležitost k vytvoření pracovních míst prostřednictvím chovu a výroby produktů z mořských řas.

„Mořské řasy by mohly být klíčovým nástrojem při odstraňování oxidu uhličitého z atmosféry, přesto se v současné době v Evropě pěstují v relativně malém měřítku,“ uvedli autoři projektu.