Irák zasáhla za jediný měsíc už desátá písečná bouře

Nebe od Teheránu po Rijád na začátku týdne znovu zahalily husté prachové mraky. Jde o další písečnou bouři v regionu, přičemž v Iráku je od poloviny dubna už desátá. Jak uvádí agentura AP, písečné bouře následují těsně za sebou, což vysiluje obyvatele a znepokojuje vědce.

Písečné bouře jsou v regionu koncem jara a na začátku léta běžné, ale letos je jich více. Irák zažívá v průměru jednu týdně.

V pondělí proto tamní úřady vyhlásily volný den a vyzvaly občany, aby nevycházeli. Ministerstvo zdravotnictví v nejhůře postižených místech nahromadilo kyslíkové přístroje pro lidi s dýchacími potížemi, do nemocnic přišlo kolem tisíce obyvatel s problémy.

OSN řadí Irák na páté místo mezi zeměmi nejvíce ohroženými suchem. Podle projekcí by mohla země v příštích dvou desítkách let zažívat ročně až 272 dnů s prachovými bouřemi, roku 2050 až tři stovky. Prezident Barham Sálih řekl, že vysychání a pouštní proměna se týká 39 procent iráckého území. Odborníci navrhují sázet lesy, které vytvoří větrolamy.

„Je to záležitost celého regionu, ale každá země má vlastní slabinu a vlastní zranitelnost,“ řekl geoarcheolog z univerzity v Bagdádu Džaafar Džúdrí. „Irák přišel kvůli sedmnácti letům špatného řízení hospodaření s vodou o více než dvě třetiny zelených ploch. Proto si teď Iráčané na prachové bouře stěžují víc než jejich sousedé,“ sdělil Džúrdí.

Syrská státní televize oznámila, že ve východní provincii Dajr az-Zaur jsou kvůli bouři zdravotnická zařízení v pohotovosti. Při minulé bouři tam tři lidé zemřeli a několik set bylo hospitalizováno. Bašár Šuajbí, který řídí provinční zdravotnictví, řekl, že nemocnice se připravují na pacienty a sanitky jsou v pohotovostním režimu. Mají navíc k dispozici 850 kyslíkových bomb pro pomoc astmatikům. 

Vysušování mokřadů je chyba, varují experti

Bouře v květnu zažily také Saúdská Arábie, Kuvajt a Írán. Kuvajtské letiště tento měsíc už podruhé kvůli špatné viditelnosti přerušilo provoz, kuvajtské i bagdádské ulice v úterý byly většinou prázdné a bez aut.

Saúdskoarabská meteorologická služba oznámila, že v Rijádu je na silnicích nulová viditelnost, a úřady vyzvaly k pomalé jízdě. Na rijádských pohotovostech skončilo od začátku května s dýchacími potížemi přes 1200 pacientů.

Teherán minulý týden kvůli bouři nechal zavřené školy a úřady, ale prudší bouři zažila západní provincie Chúzestán, kde lékaře vyhledalo 800 lidí. Letiště na západě Íránu zrušila nebo posunula desítky letů. V Íránu odborníci za velkou chybu považují vysušování mokřadů ve snaze získat obdělávatelnou půdu.