Výjimečná podívaná nad Zlínem. Při bouřce se vytvořil mohutný arcus

UDÁLOSTI: Bouřka na Zlínsku nabídla na obloze mimořádné představení (zdroj: ČT24)

V pondělí večer se obyvatelům Zlína a okolí naskytlo na obloze pozoruhodné divadlo. Bouřková oblačnost vytvořila obrovskou stěnu, která se odborně nazývá arcus.

Podobné jevy k letním bouřkám patří, ale jen málokdy jsou tak výrazné jako v pondělí na Zlínsku. „Jde o zvláštnost bouřkového oblaku nazývanou arcus (oblouk),“ uvedla meteoroložka ČT Taťána Míková.

„Arcus je hustá horizontální role na spodní přední části bouřkového oblaku, která, pokud je rozsáhlá, má vzhled tmavého hrozivého oblouku. Přední hrana může mít hladký vzhled, nebo může být více či méně nařasená, ale uvidíte ho i s potrhanými hranami. Nad Zlínem byla přední část výrazně otrhaná. Svědčí to o tom, že se v daném případě mrak už viditelně rozpadal. Arcus tvoří silný proud studeného vzduchu, který už předběhl bouřkový mrak. Srážky ovšem běžně následují až za tímhle monumentálním entrée,“ dodává meteoroložka. 

Český meteorologický slovník pak vysvětluje pojem arcus takto: „Jedna ze zvláštností oblaků podle mezinárodní morfologické klasifikace oblaků. Arc může mít vzhled horizontálního oblačného válce zcela odděleného od ostatní oblačnosti konvektivní bouře, na níž vzniká – pak se označuje jako roll cloud, nebo protáhlého pásu oblačnosti klínovitého tvaru více méně spojeného s oblačností spodní základny bouře, označovaného jako shelf cloud.“

Délka se pohybuje od několika set metrů až do několika desítek kilometrů. Přechod oblaku arcus přes místo pozorování je zpravidla provázen zesílením a zvýšenou nárazovitostí větru v přízemní vrstvě, případně nástupem intenzivních srážek.