Tání antarktických ledovců znepokojuje vědce. Jeho rychlost je neobvyklá

Tání antarktických ledovců (zdroj: ČT24)

Ledovce, které dosud zabíraly desetinu zemské pevniny, postupně tají. Nejohroženější jsou ty na vrcholech tropických pohoří, v bezpečí nejsou ale ani polární. Po masivním tání v Grónsku odhalili vědci také mizení obřího ledovce na Antarktidě.

Jeden z obřích ledovců na Antarktidě podle vědců mizí – a s ním i šance na udržení hladiny moří, ukazuje výzkum mezinárodního vědeckého týmu. Toto tiché ledové drama je v přímém přenosu snímané tou nejmodernější technologií a posuzováno nejlepšími vědeckými mozky.

„Obří ledovce ustupují, sledujeme to pomocí satelitů, efektivního pozorování skrze kamery v prostoru a jednoznačně vidíme signály tání z tohoto konkrétního ledovce v západní Antarktidě, jmenuje se Thwaitesův,“ uvedl David Holland, oceánolog a vědec z NYU University.

Rychlé tání je nečekané

Masové tání Thwaitesova ledovce vědce překvapilo, přičemž prognózy jsou alarmující. „Celé to může znamenat – nemusí se to stát, ale je to myslitelné – že se hladiny moří zvednou až o tři metry,“ říká profesor Holland. „Používáme fyziku, matematiku, pozorujeme. Je dost dobře možné, že změna hladiny moří bude skutečně obrovská,“ varuje.

Proces tání ledovců je přirozený jev, kdy se odlamují menší nebo větší kusy ledu. V poslední době je to ale mnohem častější a intenzivnější obrázek než dřív. „Tento ledovec ustoupil o víc než 10 kilometrů za poslední dekádu,“ dodává Hollnad.

Mizející led znamená také mizející život, přitom ledovce jsou pro existenci života na mnoha místech planety kriticky důležité. Na některých místech Země, třeba v Africe, patří mezi ty nejohroženější ekosystémy dneška. Mají klíčový význam pro zemské klima, pro cirkulaci vody a tím i pro každého z nás.

Jak zastavit změny?

Některé země už stoupající hladinu moří pociťují – třeba hladina Středozemního moře může v Egyptě zničit písečné pláže a snížit tak zisk této země z turismu až o polovinu. Káhira proto nyní ve velkém instaluje bariéry.

Také tání grónských ledovců je v poslední době sedmkrát rychlejší než v 90. letech. Hrozí, že budou zatopeny oblasti, které obývají stamiliony lidí. Vědci varují, že závod s časem už dávno začal, současné tempo podle nich určuje člověk.