ČTK při volbách poprvé použila automatické zprávy. Vydala jich přes 200

Česká tisková kancelář (ČTK) při letošních obecních a senátních volbách vůbec poprvé použila automaticky generované zprávy. „Hlavním přínosem letošní novinky bylo zrychlení zpravodajského servisu při překlápění dat Českého statistického úřadu, omezení lidských chyb a ulehčení práce zpravodajům, kteří se tak mohli více zaměřit na ohlasy a další zajímavosti z voleb,“ vysvětlila šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková.

V okamžiku, kdy Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil výsledky například z některého z krajských měst, program vytvořil podle předem připravené šablony zprávu, do které zveřejněné údaje rovnou umístil.

„V ČTK platí pravidlo, že každá zpráva prochází přes editory. Toto pravidlo kontroly a případného doplnění platilo samozřejmě i pro tyto zprávy,“ zdůraznila šéfredaktorka Radka Matesová Marková.

Roboticky byla připravena zhruba polovina headlinů výsledkového volebního servisu, drtivá většina fleší, tedy krátkých zpráv o dvou odstavcích s prognózou konečného výsledku, i zpráv po sečtení sta procent hlasů. Celkem tak prošlo rukama editorů přes 200 automaticky generovaných textů.

„Příprava programu trvala přibližně dva měsíce. Software jsme před ostrým startem testovali na datech z předchozích voleb a na testovacích datech, která před volbami zveřejnil Český statistický úřad,“ poznamenal technický ředitel ČTK Jan Kodera.

„ČTK dlouhodobě automatizuje činnosti, u kterých je to možné a dává to smysl. Už léta automaticky vydáváme deníky očekávaných událostí, přes rok vydáváme automaticky aktualizované grafické vizualizace a nyní jsme připravili výsledkové volební zprávy, abychom volební servis ještě více zrychlili,“ sdělil generální ředitel ČTK Jiří Majstr.

  • Česká tisková kancelář (ČTK) byla založena ve stejný den jako Československá republika 28. října 1918. Letos tedy také slaví stoleté výročí.