Lidstvu to trvalo tisíc let, umělé inteligenci jen tři dny. Expert ale varuje před riziky

Umělá inteligence sice může přinést lidstvu nebývalý vědecký pokrok, ale také by mohla způsobit mnoho problémů. Uvedl to přední britský odborník Demis Hassabis.

Umělé inteligence nabízí obrovské vědecké výhody, ale současně přinášejí rizika, která jsou různě velká podle toho, k čemu je umělá inteligence využitá. Uvedl to Demis Hassabis, což je ředitel britské společnosti DeepMind. Tato firma je v oboru umělých inteligencí světovým lídrem, právě její algoritmy dokážou člověka porážet v jednom oboru za druhým.

„Existuje tady celá hromada zajímavých a složitých filozofických otázek… které budeme muset zodpovědět, abychom mohli tyto systémy kontrolovat, abychom vůbec věděli, jaké hodnoty v nich chceme mít, jak je budeme používat a na co je vlastně chceme,“ popsal Hassabis problémy, jimž budeme ohledně umělých inteligencí čelit.

Hassabis tento projev pronesl na promítání nového dokumentu o umělé inteligenci AlphaGo, kterou společnost Deep Mind vyvinula, aby excelovala ve hře go. Právě tento program roku 2016 šokoval svět, když porazil lidského hráče – což do té doby bylo považováno za nemožné. Zaskočilo to tehdy všechny, jak hráče go, tak programátory – ukázalo to, jak rychlý je pokrok v tomto oboru a jak rychle stroje člověka dohánějí a nyní už i překonávají.

Vloni na podzim vědci přišli s novou verzí programu AlphaGo, která tu starší porazila 100:0. A to přesto, že hru go znala pouhé tři dny.

Nová verze programu, kterou vyvinula také společnost Google, dostala jméno AlphaGo Zero (dále AGZ) podle toho, že s učením se ve hře začíná od začátku, od nuly (zero = nula). Přestože stará verze porazila jihokorejského velmistra Lee-Sedola i čínského velmistra Fan Chueje zcela přesvědčivě, proti nové verzi neměla šanci. V sérii 100 her neuhrála ani jedinou výhru.

  • 1997: Program Deep Blue porazil velmistra Garryho Kasparova v šachu.
  • 2011: Program IBM Watson porazil světové šampiony ve hře Jeopardy (česká verze se jmenovala Risk).
  • 2016: Umělá inteligence AlphaGo porazila velmistra Lee-Sedola ve hře go.
  • 2016: Umělá inteligence Libratus z Carnegie Meloon University porazila čtyři přední hráče pokeru.
  • 2017: Program DeepStack, na němž pracovali i čeští vědci, rozdrtil 33 hráčů v pokeru – a to i pomocí intuice.

Ani to ale ještě není zdaleka všechno. Na rozdíl od ostatních podobných „umělých inteligencí“, kde s tréninkem pomáhá člověk, se tentokrát stroj naučil strategii zcela sám. Jediné, co mu dodali lidé, byla pravidla stolní hry go. Během tří dnů ji dokonale pochopil a získal obdobu tisíciletí lidských znalostí hry. Tento úspěch popsali autoři programu v časopise Nature.

Rizika existují

Přednáška se konala na University College London, po ní Hassabis odpovídal na otázky z publika. Většinou se snažil ukazovat pozitivní stránku této technologie, například se vyjádřil, že „umělé inteligence jsou neuvěřitelným nástrojem, který zrychlí vědecký pokrok“. Současně uvedl: „Věříme, že půjde o jednu z nejprospěšnějších technologií, které kdy lidstvo mělo.“

Připouští ale také rizika: „Záleží to na tom, jak se jako společnost rozhodneme (umělé inteligence) použít – podle toho budou dopady dobré, nebo špatné.“ Rozhodně ale považuje etické otázky v tomto směru za velmi důležité: „Jsou vždy v popředí všeho, co v DeepMind děláme.“