Hmyz je podobný člověku: i v totalitarismu. Entomolog Jan Žďárek dostal cenu za propagaci a popularizaci vědy

Cenu za propagaci a popularizaci vědy, kterou uděluje jednou ročně předseda vládní rady pro výzkum, dnes převzal entomolog Jan Žďárek.

Mezinárodně uznávaný vědec je autorem řady publikací, ve kterých život hmyzu popsal veřejnosti a získal pro entomologii nové nadšence. Laureáta ceny vyhlásil předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek v září, dnes ji vědci předal v Hrzánském paláci.

„Není jednoduché složité věci popsat jednoduše, srozumitelně, a navíc fascinujícím způsobem, který dokáže strhnout čtenáře,“ řekl před předáním ceny Bělobrádek. Žďárek podle něj tento ojedinělý dar má.

„Je u nás více odborníků, kteří by si takové ocenění zasloužili,“ uvedl Žďárek. Podle něj je mezi českými vědci řada lidí, kteří by měli veřejnosti co říci, pouze si třeba nenajdou čas. Popularizace podle něj nemá jen „med“, ale i „hořké pilulky“.

Dodal, že jeho první kniha Neobvyklá setkání se původně měla jmenovat Neobvyklá setkání s hmyzem, ale redaktor usoudil, že hmyz lidi odrazuje. „Já jsem si prosadil, že na obálce bude snímek dvou milujících se sarančí. To víte, sex táhne,“ zavzpomínal s nadsázkou. Setkal se prý ale s výtkou, že na snímku chybí červená, proto tehdy požádal o spolupráci svou asistentku, která při druhém focení za sarančaty držela červenou růži.

Žďárkův profesní život je spojen se dvěma pracovišti Akademie věd ČR, s Entomologickým ústavem a s Ústavem organické chemie a biochemie. Jak připomněl člen vládní rady Zdeněk Havlas, Žďárek přednášel také na Univerzitě Karlově a na Jihočeské univerzitě. Nyní je v penzi. Cena, kterou dnes vědec převzal, je spojena s finanční prémií 350 000 korun.