Brazilské město Salvador trpí útoky upírů, jeden muž už zemřel

Město Salvador na severovýchodě Brazílie se již několik měsíců potýká s neobvyklým problémem – útoky upírů. Tito drobní savci od března napadli už 40 obyvatel města, jeden muž dokonce těmto zraněním podlehl.

Oběťmi upírů se nejčastěji stávají starší lidé a děti, uvádí brazilská agentura Agencia s odkazem na místní lékaře. Většinou bývají pokousáni uprostřed noci na okrajových částech těla, například na dlaních nebo chodidlech. Muž, který na pokousání zemřel, udělal chybu, když lékaře vyhledal až 21 dní po pokousání – pak podlehl vzteklině, kterou upíři mohou přenášet.

  • Díky povinnému očkování domácích psů a vakcinaci lišek byl poslední výskyt vztekliny v České republice zaznamenán roku 2002, od roku 2004 je naše vlast prohlášena za zemi vztekliny prostou.

Právě vzteklina je tím, čeho se lokální lékařské autority v souvislosti s útoky upírů obávají nejvíce. Jakmile nemoc propukne, končí téměř vždy smrtelně. Tomu se dá zabránit včasným očkováním lidí, u kterých došlo, nebo mohlo dojít k nákaze: protilátky přítomné během inkubační doby zabrání postupu viru do mozku a vzteklina vůbec nepropukne. Léčba v pozdějších stádiích nemoci je již prakticky nemožná – právě proto na vzteklinu ročně umírá přes 55 tisíc lidí, hlavně v Africe a Asii.

Pokousání upírem může být smrtící

Zatímco u lidí se vzteklina projevuje horečkami, paranoií, halucinacemi a strachem z vody, u zvířat je naopak typickým projevem zvýšená agresivita a ztráta strachu – díky tomu takoví nemocní tvorové často pokoušou jiná zvířata a šíří tak virus (RNA virus z rodu Lyssavirus z čeledi Rhabdoviridae) na další zvířata.


Brazilští lékaři nyní varují občany, aby nechali očkovat svá domácí zvířata, především psy a aby během noci zavírali okna. V případě pokousání by lidé měli okamžitě ránu vymýt mýdlem a co nejrychleji poté vyhledat lékaře.

Podle expertů spočívá největší problém města Salvador v tom, že je plné starých, často opuštěných domů. Salvador je totiž původním hlavním městem Brazílie, stal se jím už v 16. století, kdy byl založen portugalskými kolonisty. Právě v takových domech se mohou upíři ukrývat přes den – jejich přirozené habitaty v lesích jsou totiž ohrožované a ničené lidmi. I v městech však zjevně nacházejí dostatek potravy, zejména v pouličních psech.

Tato série útoků upírů na lidi není pro Jižní Ameriku nic výjimečného, například roku 2010 bylo přes 500 osob pokousáno v Peru, čtyři děti pak na vzteklinu zemřely.

Co jsou upíři?

Upíři jsou podčeledí netopýrů specializovanou na takzvanou hematofágii – to znamená, že se živí pouze krví teplokrevných zvířat. Příroda jim nedala příliš dobré letecké schopnosti, takže se začali místo lovu hmyzu (jako ostatní netopýři) specializovat na parazitování na velkých savcích. Krev poté, co oběti naříznou kůži ostrými zoubky, nesají, jen ji olizují. Samice dokonce umí přenášet krev v žaludku svým mláďatům. Ve volné přírodě žijí pouze v Jižní a Střední Americe. Díky tomu, že zde lidé začali chovat dobytek, získali upíři spoustu potravy. Mohli se tak rozšířit i do míst, kde dříve neměli dostatek zdrojů potřebných pro život.