TÉMA

Létání

Majitele dronů čekají změny, někteří si budou muset připlatit třeba za let v blízkosti domů

Majitele a piloty dronů čekají od nového roku změny. Nad nezastavěným územím obcí v nejbližší povolené vzdálenosti od obydlí budou moci létat jen nejlehčí stroje nebo ty, které získají speciální licenci. Nařízení EU má zajistit větší bezpečnost při provozu bezpilotních strojů. Od ledna také budou muset mít všechny nové stroje štítek označení třídy, ty větší pak i systém dálkové identifikace. (V textu byly nepřesné formulace, při aktualizaci byly opraveny, pozn. red.)
25. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 22:29|

Ve Švédsku testují letadla na elektrický pohon. Pojmout by mohla až třicet pasažérů

Letecká doprava na elektrický pohon se čím dál více blíží skutečnosti. Ve Švédsku už testují základní funkce stroje, který by mohl na kratších cestách pojmout až tři desítky pasažérů. Podstatné ovšem je, že projektu uvěřili i dopravci a na letoun, který zatím nemá plnohodnotný prototyp, přišlo už přes 230 objednávek.
25. 9. 2022|

Na dovolené mohou nastat i nepříjemnosti. Cestovní kanceláře radí vše dokumentovat a řešit na místě

Čas letních dovolených se kloní k závěru a část turistů se nevrací jen s příjemnými zážitky; řeší nejrůznější reklamace za pobyty, které si objednali, a i když je podle cestovních kanceláří takových případů minimum, žádají, aby klienti případnou problematickou situaci začali řešit už na místě a všechno nenechávali až na dobu po návratu. Vhodné rovněž je, aby problémy dokumentovali.
20. 8. 2022|

Létání způsobí neurózu, varoval malíř Šíma. Aviatika od Ikara po Sputnik umění přesto zajímala

Člověk je odedávna fascinován létáním. Možnost přiblížit se schopnostem ptáků vzbuzovala obdiv a nadšení, ale také obavy. Jak se tyto pohledy promítly do české vizuální kultury, naznačuje aktuální výstava o aviatice v Západočeské galerii. Téma propojuje malby, plastiky, ilustrace, ale i filmy z let 1783 až 1957.
21. 7. 2021|

S prázdninami přichází oživení českých letišť. Tuzemským turistům se otvírají některé tradiční destinace

Na ruzyňském letišti v Praze nyní startují zhruba dvě letadla za hodinu. Odletové haly proto bývají většinu dne prázdné a zavřená je i většina obchodů. Přesto je zde patrné oživení například proti dubnu, kdy to byly jen dva pravidelné lety týdně. Podobně jako na dalších českých letištích. S počátkem prázdnin se uvolňují také hygienická pravidla.
2. 7. 2020|

Vteřina dějepisu: Vzhůru dolů. Jak skončil (ne)slavný let balonu Kysibelka?

Byla to asi velká podívaná a těžko se rozhodnout, kam dřív skočit. Při jubilejní zemské výstavě v roce 1891 v Praze lidi udivovala poprvé Křižíkova barevně nasvětlená fontána a na Petříně byla zpřístupněna česká Eiffelovka. Nad výstavištěm se vznášel balon Kysibelka, v němž se mohli odvážní vzduchoplavci vznést až 300 metrů nad zem. Stoupat výš už nedovolovalo lano, jímž byla atrakce přikurtována k pevné zemi. Své chvíle slávy se ale balon přece jen jednou dočkal. Doslova jednou – první nepřivázaný let byl totiž zároveň posledním, skončil pádem. Tipnete si, kam až se mu podařilo doletět?
25. 5. 2020|
Koronavirus

Zájem o letenky do Itálie kvůli koronaviru klesá. Prodeje se snížily o 70 procent

Zájem Čechů o létání kvůli koronaviru klesá. Prodeje letenek do Itálie se v posledním týdnu meziročně snížily až o sedmdesát procent. Zájem klesá i u dalších destinací v Evropě a Asii. Vyplývá to z informací prodejců. Koronavirus dosud zasáhl 53 zemí po celém světě, úřady přitom hlásí přes 83 tisíc nakažených, většinou s mírným průběhem. V Evropě je nejvíce postižená Itálie.
28. 2. 2020|