TÉMA

Dům umění města Brna

Výstava diplomantů umělecké fakulty je oslavou i zamyšlením nad budoucností

Nastupující generaci tuzemského výtvarného umění představují výstavy v Domě pánů z Kunštátu a také v prostorách Distillery v Brně. Svou tvorbu tu pohromadě ukazuje pětatřicet letošních diplomantů Fakulty výtvarného umění (FaVU) Vysokého učení technického. Společná výstava je oslavou několikaleté práce, zároveň se zamýšlí, co dál po absolvování umělecké školy.
15. 7. 2024|

Nekončící pátrání po Ester. Kostýmní výtvarnice svým způsobem skrytě spolurežírovala slavné filmy v 60. letech

Šlo o nepolapitelnou osobnost, která o sobě říkala, že „snad trochu rozumí filmu“, přitom neformálně a neviditelně ovlivňovala ty nejznámější představitele české nové vlny. Filmová výtvarnice Ester Krumbachová za sebou nechala rozsáhlou pozůstalost dopisů, fotografií, polaroidů, básní, kreseb, kostýmních návrhů, esejů i amuletů, k nimž se dlouho nemohl nikdo dostat. Letos se však část jejího archivu objevila on-line. Co o ní její pozůstalost říká?
27. 11. 2022|

Vše, co je na východ od Brna. Dům umění zahajuje novou sezonu výstavami Pulicara a Ambrůze

Novou sezonu zahajuje dvěma výstavami Dům umění města Brna. Sochař Jan Ambrůz, který se k vystavování vrací po delší odmlce, představuje pomocí oválných tvarů například brněnská místa nebo prostředí přírody. Fotograf Jaroslav Pulicar pak zachytil situační okamžiky mimo jiné v Rumunsku nebo na Ukrajině.
17. 8. 2022|

Kdybys tu se mnou šel, viděl bys, co mám rád. Kostelík, strouhu, sklad…

Jak se proměnilo naše vnímání přírody a kulturní krajiny? A zanecháváme po sobě nějakou obyvatelnou? Výstava Stará bydliště v brněnském Domě umění shrnuje úvahy šestnácti výtvarníků a architektů. Jejich díla vypovídající o mizející zemi a proměnách vztahu člověka ke krajině doprovází poezie Ivana Blatného.
27. 11. 2019|