TÉMA

Dambořice

Obce chtějí zastavit vylidňování venkova. Nabízejí výhodné bydlení, staví školky, otevírají obchody

Vesnice chtějí přilákat mladé lidi a zbrzdit úbytek obyvatel. Například Horní Bečva na Vsetínsku chce výhradně na vlastní náklady postavit dvaapadesát bytů. Domy mají stát do dvou let. Některým obcím už se na výhodné bydlení mladé rodiny nalákat podařilo. Nárůst počtu obyvatel hlásí například Zaječí na Břeclavsku nebo Dambořice na Hodonínsku.
16. 6. 2023|

Kvůli mrazivému počasí ubývá plynu v zásobnících, podle Síkely jeho vyčerpání nehrozí

Kvůli chladnému počasí v posledních dnech začalo klesat množství plynu v zásobnících. Aktuálně jsou naplněné asi z 86 procent. Spotřeba plynu oproti minulému týdnu může být podle odhadů odborníků asi o čtvrtinu vyšší. Pořád se ale podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) daří držet úsporu ve spotřebě. Zároveň ubezpečil, že plyn v zásobnících nedojde.
17. 12. 2022|

Těží ropu, nechtějí vakcínu proti covidu-19 nebo ztratili zastupitelstvo. Unikátní obce si zvolily nová vedení

Komunální politici napříč republikou se často musí vypořádávat se specifickými,  lokálními výzvami. Týká se to i starostů a zastupitelů ve vedení ropných Dambořic, málo proočkovaného Vyškovce, nového města Lipnice nad Sázavou nebo Nevězic bez zastupitelstva. ČT všechny tyto obce před volbami navštívila v sérii reportáží. Nyní zjišťovala, jak jejich obyvatelé v sobotních volbách hodnotili práci místních politiků i jakou důvěru jim dávají do dalších let.
26. 9. 2022|

REPORTÁŽ: V Dambořicích vysychají „petrokoruny“. Život bez zisků z těžby ropy si místní zatím nepředstavují

Více než třicet let těžby značně vyčerpalo jedno z největších tuzemských ložisek ropy u Dambořic na Hodonínsku. Obci ležící v oblasti nazývané „Moravským Kuvajtem“ dosud těžba ročně přinášela do rozpočtu až desetimilionové sumy. Kvůli úbytku zásob suroviny si ale místní budou muset v blízké budoucnosti zvyknout na život běžné moravské obce. Místní však útlum těžby příliš netrápí – tak trochu si ho totiž zatím neumí představit.
7. 9. 2022|

Stát se připravuje na zimu a plní zásobníky. S kapacitami bychom vydrželi do srpna, řekl Stanjura

Vláda pokračuje v přípravách na zimu a na možné přerušení dodávek ruského plynu. Tuzemské zásobníky jsou už plné z třiaosmdesáti procent, tedy víc než ve většině ostatních zemí Evropské unie. Ministr financí v týdnu ubezpečil, že surovina by vystačila až do příštího srpna. Podmínkou je mírná zima a dodržení plánované patnáctiprocentní úspory ve spotřebě. Česko si momentálně dělá větší rezervy, než stanovuje unijní nařízení.
20. 8. 2022|

Stát odebral 13 firmám nevyužívanou kapacitu v plynových zásobnících

Stát odebral třinácti firmám kapacitu pro skladování plynu v zásobnících, kterou nevyužívaly. O kapacitu přišla mimo jiné Moravia Gas Storage, kterou spoluvlastní ruský Gazprom. Firmy přišly o kapacitu v celkovém objemu 261 milionů metrů krychlových plynu, informoval David Hluštík z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Roční spotřeba plynu v Česku činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových, z Ruska pochází zhruba 98 procent.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 14:37|

Stát se připravuje na zimu a na možnou plynovou krizi. Důležitou roli hrají zásobníky

Česko se připravuje na zimu a možné přerušení dodávek ruského plynu. Už splnilo unijní cíl a naplnilo plynem přes 80 procent zásobníků. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) pomohly dodávky suroviny z Norska. Stát pořídil i zkapalněný plyn. Dál platí, že v případě výpadku mají domácnosti přednost před firmami.
6. 8. 2022|

V zásobnících je už veškerý plyn, který na pokyn vlády koupila Správa státních hmotných rezerv

V plynových zásobnících je už veškerý plyn, který koupila Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na pokyn vlády. Správa pořídila 2,4 terawatthodin (TWh) zemního plynu. Celková cena je 8,5 miliardy korun a je v ní započítáno DPH, poplatek za dopravu a skladování na jedenáct měsíců. Informoval o tom předseda SSHR Pavel Švagr. Plyn dosud v nouzových zásobách nebyl. Celkově jsou zásobníky v Česku naplněny asi ze dvou třetin.
2. 7. 2022|

30 let zpět: Těžba ropy na Slovácku

Těžba ropy v Dambořicích na Hodonínsku začala už v roce 1986, ale naplno se rozjela až po pádu socialismu. Největší ropné ložisko na českém území přineslo obci nemalé příjmy. Navíc kvalita vytěžené suroviny byla na vysoké úrovni. Co však těžaře počátkem 90. let trápilo, byl plán na zrušení místní trati, po níž černé zlato dopravovali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 2. 2022|