TÉMA

Obecní volby

Opozice neprosadila debatu o snížení červnové valorizace penzí

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadily debatu o vládním návrhu na snížení červnové valorizace penzí, který bude sněmovna projednávat na mimořádném zasedání od příštího úterý. Poslanci podpořili elektornizaci veřejných dražeb a prvním čtením prošel i návrh na zavedení řidičského oprávnění na zkoušku a úpravu bodového systému. Předsedové poslaneckých klubů se dohodli na přerušení schůze do středy 22. února.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 19:57|

Největší podporu pro prezidentskou volbu mají nyní Babiš a Pavel, ukázalo šetření pro ČT

Do prezidentských voleb zbývá sedm týdnů. Kdyby se konaly nyní, získali by podle průzkumu v prvním kole největší podporu Andrej Babiš a Petr Pavel. Šetření pro Českou televizi zpracovaly firmy Data Collect a Kantar CZ.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 19:10|

Primátorem Plzně bude Zarzycký z ANO. V Klatovech zůstane starostou Salvetr z ODS

Nová Rada města Plzně, kterou utvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň, bude mít místo dosavadních devíti jedenáct radních. Ze čtyř na tři se sníží počet náměstků. Primátorem zřejmě bude lídr ANO, jeho krajský šéf a ekonomický náměstek hejtmana Roman Zarzycký.  Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 18. října. V druhém největším městě Plzeňského kraje – Klatovech – by měl starostou zůstat Rudolf Salvetr z ODS, který stojí v čele jednadvacetitisícového města od roku 2006. V Litoměřicích po dvanácti letech končí vedení ODS, na koalici se domluvilo ANO a Naše Litoměřice. Povolební vyjednávání pokračuje i jinde. V úterý podepsali memorandum zástupci koaličních stran v Praze 10.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 18:19|

Češi volili do obecních zastupitelstev, vybírali i třetinu senátorů

Voliči v Česku v sobotu rozhodovali o tom, kdo bude v příštích letech určovat chod jejich měst či vesnic. Výjimkou bylo jedenáct obcí, kde se nepodařilo sestavit kandidátky. Na třetině území republiky pak obyvatelé rovněž předurčili, kdo se stane jejich senátorem. V prvním kole senátních voleb lidé zpravidla vyberou finalisty, kteří se o senátorské křeslo utkají příští týden. Výjimkou bylo Orlickoústecko, kde voliči vybírali senátora jen ze dvou kandidátů. Spolu s volbami se ve čtrnácti obcích konala místní referenda. ČT24 nabízí od 10 hodin speciální vysílání Volební centrum. Ve 13:30 začalo Volební studio.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 10:14|

Zavřely se volební místnosti, hlasovat bude možné ještě v sobotu

V pátek v deset hodin večer se zavřely volební místnosti, voliči budou moct o složení obecních zastupitelstev a třetiny Senátu rozhodovat ještě v sobotu od osmi ráno do dvou odpoledne. Komunální volby běží ve většině obcí, nikoli však ve všech, na několika místech se nepodařilo sestavit kandidátní listiny. Do pátečního večera (20:00) přišla k urnám asi čtvrtina oprávněných voličů, ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je zájem o hlasování podobný či mírně nižší.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 22:00|

Předvolební Ostrava: tématem jsou ceny energií i výstavba koncertní haly

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení ostravského městského zastupitelstva, přičemž do voleb výrazně promlouvá celorepublikové téma vysokých cen energií. Diskuse o tom, jak s nimi radnice může pomoct, se pak v případě Ostravy střetávají s ambiciózním záměrem na stavbu nové koncertní haly.
22. 9. 2022|

Předvolební kampaň jde do finále. Strany za ni utratily už desítky milionů

V Česku vrcholí politická kampaň před komunálními a senátními volbami, které se uskuteční tento pátek a sobotu. Subjekty zastoupené v Poslanecké sněmovně za oslovení voličů utratily už desítky milionů, finální účty ale uzavřou až po volbách, a přestože obecní kampaně nemají finanční stropy, některé strany na nich dovedou i ušetřit.
21. 9. 2022|

Předvolební Ústí: město prožilo turbulentní období a vyhlíží proměnu centrálního náměstí

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení ústeckého zastupitelstva. Končící období na severu Čech poznamenala výrazná nestabilita vládnutí a hned trojí proměna radniční koalice. Nyní strany slibují obnovu pořádku a kromě toho chtějí proměnit ústřední náměstí.
21. 9. 2022|

Předvolební Vary: tématem je dostupnost bydlení, na novou radu čekají Alžbětiny lázně

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení karlovarského městského zastupitelstva. Kandidující strany akcentují podporu bydlení, na novou radu čekají i výrazné stavební projekty – vedle rekonstrukce Alžbětiných lázní jde i o stav Chebského mostu.
21. 9. 2022|

Předvolební Plzeň: město mluví o nové tramvajové trati a osudu Pekla

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení plzeňského městského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata v letošních volbách paří doprava a stavba tramvajové tratě k sídlišti Vinice a také osud zchátralého kulturního domu Peklo.
21. 9. 2022|

Předvolební Brno: Nové vedení bude muset řešit územní plán i drahé energie

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení brněnského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata patří dopravní stavby včetně okruhu nebo tramvajových tratí, projekt horkovodu z Dukovan, územní plán či osud výstaviště a Velké ceny.
20. 9. 2022|

Předvolební Olomouc: tématem je zchátralá tržnice i nový stadion

Vedení Olomouce složené ze čtyř stran bylo v končícím volebním období až na výjimky kompaktní a podařilo se mu i mírně snížit zadlužení města, které patří k největším v Česku. Navzdory plánům nicméně Olomouc rezignovala na dotažení nového parkovacího systému, nepodařila se ale ani slibovaná stavba nového zimního stadionu a druhé ledové plochy. Spolu s revitalizací zchátralé tržnice budou právě nedodělky z končícího volebního období tématy nadcházejících voleb a dalších čtyř let.
20. 9. 2022|

Předvolební Jihlava: tématem je osud Horáckého stadionu i využití Modety

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení jihlavského městského zastupitelstva. Nejdiskutovanějším tématem města je osud Horáckého zimního stadionu, který původně měla nahradit nová multifunkční hala, záměry města ale komplikují rostoucí náklady. Radnice navíc současně hledá možnosti využití areálu textilky Modeta.
19. 9. 2022|

Předvolební Budějovice: město hledá cesty, jak si ulevit od množství aut

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení městského zastupitelstva Českých Budějovic, přičemž nejvíce diskutovaným městským tématem zůstává už řadu let doprava. Provoz by sice měl zeslábnout díky stavěnému dálničnímu obchvatu, chybí ale odvedení kamionů přijíždějících ze západních Čech.
19. 9. 2022|

REPORTÁŽ: Lipnice půjde k volbám poprvé jako město. Nový titul ji před starými problémy neochránil

Ještě před čtyřmi roky obyvatelé Lipnice nad Sázavou volili své zástupce na obecní úřad, letos je budou dosazovat už do městského zastupitelstva. Čekají je první komunální volby poté, co se obec u Havlíčkova Brodu asi po 170 letech znovu stala městem. Na status sídla jsou místní většinou hrdí, nový titul ale Lipnici mnoho změn nepřinesl.
19. 9. 2022|

Předvolební Pardubice: město se pře o multifunkční arénu podnikatele Dědka

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení pardubického městského zastupitelstva. Nejdiskutovanějším tématem města je osud místního hokejového klubu HC Dynamo a s ním související investiční záměr podnikatele Petra Dědka vybudovat u dostihového závodiště multifunkční, primárně sportovní halu. Její ambiciózní podoba budí u někoho rozpaky.
18. 9. 2022|

Předvolební Hradec: město diskutuje o stavbě stadionu i ceně lávky přes Labe

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení královéhradeckého zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata v letošních volbách patří rekonstrukce místního náměstí, výstavba fotbalové arény a cena nové lávky přes Labe.
18. 9. 2022|

Předvolební Zlín: na nové zastupitele čeká rekonstrukce Velkého kina i zimního stadionu

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení zlínského zastupitelstva. Zatímco dosluhující vedení města zacílilo na parkování v centru a opravilo tržiště Pod Kaštany, rekonstrukci Velkého kina se zahájit nepodařilo – a na nové zastupitelstvo čeká i otázka zimního stadionu.
17. 9. 2022|

Předvolební Liberec: město získalo územní plán, na novou radu čeká rekonstrukce bazénu

V Liberci vládla v uplynulých čtyřech letech stabilní koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK), ANO a ODS. Za své největší úspěchy považuje nový územní plán, vybudování kanceláře městského architekta nebo opravu Liebiegova paláce. Bez rekonstrukce naopak stále zůstává městský bazén a noví zastupitelé se budou muset vyrovnat i s prudkým růstem cen energií, což se promítne do výdajů na školy či MHD.
17. 9. 2022|

REPORTÁŽ: Slivovica je nejlepší dezinfekce, říkají v odlehlém Vyškovci. Očkování ani volby tam neřeší

Bez auta ve Vyškovci u Uherského Brodu prakticky nepřežijete. V obci roztroušené po svazích Bílých Karpat nenajdete školu, lékaře ani obchod. Místní musejí za vším dojíždět. A život jim neulehčuje ani hornatý terén. Domy jsou od sebe často vzdálené stovky metrů a zastavit se u souseda často znamená zdolat strmý svah. Sto padesát šest obyvatel Vyškovce má obtížný život i z pohledu statistik. Vesnice například patří mezi nejméně proočkované obce proti covidu-19 v České republice, v rámci Zlínského kraje má druhé nejvyšší procento nezaměstnaných.
14. 9. 2022|

REPORTÁŽ: V Dambořicích vysychají „petrokoruny“. Život bez zisků z těžby ropy si místní zatím nepředstavují

Více než třicet let těžby značně vyčerpalo jedno z největších tuzemských ložisek ropy u Dambořic na Hodonínsku. Obci ležící v oblasti nazývané „Moravským Kuvajtem“ dosud těžba ročně přinášela do rozpočtu až desetimilionové sumy. Kvůli úbytku zásob suroviny si ale místní budou muset v blízké budoucnosti zvyknout na život běžné moravské obce. Místní však útlum těžby příliš netrápí – tak trochu si ho totiž zatím neumí představit.
7. 9. 2022|

Bydlení, uprchlická krize či stomatologové. Politici mají o tématech obecních voleb jasno

Do obecních voleb zbývá pět měsíců. Jednotlivé strany už začínají sestavovat kandidátky, na což mají čas do července, a debatují o podobě kampaní. Zaregistrovat je musí nejpozději 66 dnů před volbami. Jedním z hlavních témat voleb bude bydlení.
17. 4. 2022|