TÉMA

Luboš Zajíc

Peníze pro nepedagogické pracovníky bude řešit vláda. Je potřeba 800 milionů, řekl Bek

K řešení nepokrytých úvazků asi dvou tisíc nepedagogických pracovníků je potřeba 800 milionů korun, prohlásil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Po pondělním jednání se zástupci školských odborů a asociací sdružující ředitele škol rovněž pronesl, že na posílení rozpočtu regionálního školství se musí dohodnout vládní koalice. Její setkání se podle Beka uskuteční v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:05|

Mzdy školníků nebo kuchařek v jídelnách by mohly zajišťovat samosprávy, plánuje Bek

Platy nepedagogických pracovníků ve školství už na řadě míst klesly pod hranici životního minima. Resort proto hledá řešení, jak peníze dorovnat. Do budoucna ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uvažuje o tom, že by takovou povinnost převzali zřizovatelé škol.
26. 1. 2024|

V Ostravě-Jihu chtějí sloučit dvě základní školy. Jedna souhlasí, druhá je proti

Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih plánuje sloučit dvě základní školy, které stojí v těsném sousedství. Dohromady by tak měly téměř tisíc žáků. Vedení obvodu věří, že provoz školy by byl díky tomu ekonomičtější a také efektivnější. Jenže se záměrem radnice nesouhlasí část rodičů, kteří momentálně připravují petici. Školy jsou hned vedle sebe, navíc propojené chodbou a tělocvičnami, sdílí i sportovní hřiště. Radnice ujišťuje, že jde jenom o administrativní změnu.
13. 5. 2023|

Chci rozhodovat podle tvrdých dat, revoluci nečekejte, vzkázal kandidát na ministra školství Balaš

Vladimír Balaš (STAN), kterého ve středu plánuje prezident Miloš Zeman jmenovat novým ministrem školství, v pondělních Událostech, komentářích mimo jiné prozradil, že na nabídku resort vést nekývl okamžitě, naopak se nejprve radil například se svou ženou. Po nástupu do úřadu nechystá revoluci, chce maximálně využít tým, který už tam působí. Rozhodování chce Balaš co nejvíce založit na tvrdých datech.
27. 6. 2022|

Neznáme další strategii proti covidu na školách, kritizuje resort zdravotnictví Plaga

Resorty zdravotnictví a školství nenašly na jednání dohodu o dalším testování žáků. To plošné, antigenní, chce hlavní hygienička ukončit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) od ní ale zatím stále nedostal odpověď, jak chce rozvoji nákazy ve školách zamezit. S opětovným nástupem epidemie a rychlým šířením také opět hygienické stanice nestíhají trasovat jednotlivé kontakty.
9. 11. 2021|

Školáky zřejmě čekají na podzim další tři kola testování

Školáky zřejmě během podzimu čeká další testování na covid-19, pravděpodobně tři kola jako v září. Na dotaz ČTK to uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy přesně se testování školáků uskuteční, zatím resort neuvedl. Neoficiálně se mluví o dnech kolem podzimních prázdnin, které budou ve středu 27. a v pátek 29. října. Ministerstvo školství žádné informace o testování nemá.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:52|