TÉMA

Akademie výtvarných umění v Praze

Diplomanty na AVU zajímají mimo jiné podmínky umělecké práce

Letošní diplomantky a diplomanti Akademie výtvarných umění v Praze vystavují své práce. Tématem, které je spojuje, je definování podmínek umělecké práce. Výstava probíhá přímo na půdě akademie a představuje všechny obory od architektury přes klasickou malbu až po sochu.
23. 6. 2023|

Praha vymění kritizované kalendárium orloje. Nechá si vyrobit nové

Praha nechá vyrobit novou kopii kalendária Staroměstského orloje a osadí ji namísto kritizované verze, která vznikla při rekonstrukci věže Staroměstské radnice před několika lety. Radní v pondělí schválili dohodu s firmou Subterra, která měla spolu se společností Avers rekonstrukci na starosti. Podle dohody zajistí Subterra na své náklady demontáž stávajícího kalendária a osazení nové kopie, vyrobí také novou podkladovou měděnou desku. Praha pak zaplatí malířskou výzdobu nové desky, kterou vytvoří Akademie výtvarných umění.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 14:09|

Zemřel přední český historik umění Jiří Šetlík, jeden ze zakladatelů Chalupeckého ceny

Ve věku 93 let v sobotu zemřel historik umění Jiří Šetlík. Oznámila to v neděli jeho dcera Michaela Beňová Šetlíková. Šetlík patřil v 60. letech k předním osobnostem české výtvarné scény. Publikoval v několika výtvarných periodikách, vedl Sbírku moderního umění Národní galerie, byl ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea (UPM), působil jako pedagog. Jeho kariéru narušila normalizace, během níž měl zakázanou odbornou činnost, nesměl ani učit. Až po roce 1989 se mohl vrátit ke své profesi. Tři roky také působil na československém velvyslanectví v USA, pokračoval i v pedagogické práci.
29. 1. 2023|

Umění je elitní, ale nepohrdá. Jemně proudí jako vůně, říká Knížák

Umělec a bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák si myslí, že prostor Pražského hradu se má zapojit do života kolem něj, ale má si zachovat vznešenost. V Interview ČT24 také mluvil o zmatení z budoucnosti i o povaze umění. „Čím jsem starší, tak vidím elitnost umění, která ale není pyšná, že by něčím pohrdala,“ sdělil.
16. 1. 2023|

Vytvořil vždy nové řešení a tím i identitu místa. Architekt Bauer proměňoval Slezsko

Stopadesáté výročí narození slavného architekta Leopolda Bauera si v těchto dnech připomínají hned na několika místech. Krnovský rodák za sebou nejen ve Slezsku nechal výjimečné a na svou dobu velmi moderní dílo. Jednu z jeho nejslavnějších staveb, bývalý obchodní dům Breda, se teď Opavané snaží zachránit.
6. 9. 2022|

Snažila jsem se dostat do kůže uchazečů, říká režisérka dokumentu Zkouška umění

Diváci, kteří dojdou nabídkou právě probíhajícího 56. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech v abecedě až na konec, narazí na dokument režisérské dvojice Adéla Komrzý – Tomáš Bojar nazvaný Zkouška umění. Autorský tandem v rozhovoru ve vysílání ČT24 prozradil nejen to, jak dlouho pohled na přijímací zkoušky na Akademii výtvarných umění (AVU) vznikal, ale i to, proč se mohl dokument jmenovat úplně jinak. Snímek koprodukuje Česká televize.
5. 7. 2022|

Zemřel výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun. Proslavil ho Maxipes Fík

Několik dní před sedmaosmdesátými narozeninami zemřel výtvarník, ilustrátor a pedagog Jiří Šalamoun. Ilustroval více než osmdesát knižních titulů, tvořil plakáty i litografie. Do povědomí několika generací se Šalamoun zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:28|

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|

Festival láká na architekturu Jana Kotěry i nádražní budovy

Začal týdenní festival Den architektury. Letos pořadatelé lákají na tři sta akcí v osmi desítkách obcí v Česku i na Slovensku. Hlavním tématem jsou tentokrát nádražní budovy a zaniklé tratě. Návštěvníci se podívají do krovů i do podzemí, na historické skvosty nebo moderní díla. Pořadatelé se zaměřili i na stopy architekta Jana Kotěry.
3. 10. 2021|