TÉMA

Hlasovací lístky

Část Berlína si zopakuje spolkové volby z roku 2021. Hlasování doprovázel přílišný chaos, rozhodl ústavní soud

V části Berlína se musí zopakovat spolkové volby z roku 2021, protože hlasování tehdy doprovázely nesrovnalosti a chaos. Rozhodl o tom Spolkový ústavní soud, který nové volby nařídil ve 455 z 2256 berlínských volebních okrsků. Nové spolkové volby se v Berlíně musí konat nejdéle do šedesáti dní od vynesení verdiktu. Šéf berlínské volební komise Stephan Bröchler již oznámil, že hlasování se uskuteční v neděli 11. února.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 12:47|

V USA se otevřely volební místnosti. Američané rozhodují o novém složení Kongresu

Ve Spojených státech se hlasuje o rozložení sil v Kongresu. Sněmovnu reprezentantů i Senát nyní kontrolují demokraté, jejich pozice ale podle průzkumů slábne. Pokud se republikánům podaří jednu z komor ovládnout, zkomplikuje to další vládnutí prezidenta Joea Bidena.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 22:59|

Jak vyplnit hlasovací lístek? V komunálních volbách se nekroužkuje, ale křížkuje

Špatně vyplněný volební lístek je neplatný. Proto je potřeba znát správný postup, v případě komunálních voleb je nutné pamatovat už na to, že se používá křížek, ne kroužek. Podívejte se na video s přehledným vysvětlením všech úskalí, která mohou u volební urny letos čekat. Komunální volby i první kolo volby do třetiny Senátu se konají tento pátek a sobotu.
22. 9. 2022|

Volební komise čeká školení. Musí se připravit na změny v uznávaní dokladů

Za tři týdny bude znát Česko vítěze sněmovních voleb. O nových poslancích lidé rozhodnou druhý říjnový víkend. Už teď jsou ustavené volební komise, v příštích dnech je čeká školení. Letos se musejí připravit třeba na změny v uznávání dokladů.
20. 9. 2021|