TÉMA

Místní referendum

Obchvat Nové Bystřice rozděluje místní obyvatele. Zastupitelstvo města zamítlo referendum a nakonec i stavbu

Zastupitelé jihočeské Nové Bystřice zastavili přípravu stavby obchvatu města. Zamítli i vyhlášení referenda. Městem na dohled od hraničního přechodu do Rakouska jezdí denně stovky nákladních aut a kamionů. Jejich cesta vede přímo přes historické náměstí.
28. 3. 2024|

Skládka Nasavrky se může rozšířit do katastru Ctětína. Odpůrci v referendu neuspěli

Neúspěšně pro iniciátory, kteří chtěli zabránit rozšíření skládky, skončilo referendum ve Ctětíně na Chrudimsku. Proti tomu, aby se obec snažila zabránit jejímu rozšíření, bylo 52,9 procenta hlasujících, přišlo 57,2 procenta oprávněných voličů. Výsledek je vzhledem k poměrně vysoké účasti platný a také závazný.
13. 1. 2024|

Na Sokolovsku větrné elektrárny nechtějí, Josefov je v referendu odmítl

Obyvatelé Josefova na Sokolovsku nechtějí v katastru obce větrné elektrárny. Rozhodli o tom v sobotu v místním referendu. Investor zde zamýšlel postavit dva větrníky. Obec tak mohla získat příspěvky do rozpočtu a realizovat naplánované investice, na které jinak těžko získá finance. Referenda se zúčastnilo 192 voličů z celkových 327, proti bylo 141, tedy 73,8 procenta z odevzdaných platných hlasů. Referendum je podle zákona platné. Výsledky zveřejnila obec v noci na neděli na svých webových stránkách.
10. 9. 2023|

Referendum o hazardu v Kladně bude s volbami v roce 2025, potvrdil soud

Kladenské místní referendum o zákazu hazardu se uskuteční společně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost města, které chtělo hlasování uspořádat už letos 15. dubna, avšak Krajský soud v Praze referendum odložil na volební termín. NSS jeho rozhodnutí potvrdil, vyplývá z informací na úřední desce. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) řekl, že výsledek město očekávalo. Pozastavil se nad tím, že podle aktivistů a iniciátorů referenda je hazard aktuální problém, přesto si u soudů vydobyli, že se referendum nemohlo opakovat hned, dodal primátor.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 14:46|

Ulice nazvaná po Tisovi budí nevoli historiků i protifašistických bojovníků. Obec se na přejmenování neshodne

Ve čtyřtisícové obci Varín nedaleko Žiliny nese už třicet let jedna z ulic jméno Jozefa Tisa. Pojmenování po prezidentovi válečného Slovenského státu budí emoce nejen mezi místními. Název odmítá svaz protifašistických bojovníků i historici. Snaha o přejmenování ulice ale v místním zastupitelstvu narazila.
30. 1. 2022|

Obchodní zóny, zdravotní péče i chov jelena. Hlasovalo se také v místních referendech

Současně s volbami do Poslanecké sněmovny lidé hlasovali ještě ve více než dvaceti referendech, ve kterých rozhodovali mimo jiné o výstavbě obchodních či průmyslových zón, zachování zdravotní péče v nemocnici či chovu jelena. Z dvaceti čtyř plebiscitů voliči v polovině odpověděli kladně, v deseti záporně a ve dvou na každou ze dvou otázek odlišně. Všechna referenda jsou platná.
10. 10. 2021|

Češi rozhodli o složení sněmovny. Volební účast přesáhla někde až sedmdesát procent, hlásí okrsky

Česko vybralo nové poslance. Volební místnosti se uzavřely ve 14 hodin a začalo sčítání hlasů. Volební účast na řadě míst přesahuje šedesát procent, někde je až sedmdesát procent, uvedly okrsky. Výraznější incidenty zaznamenány nebyly. O dvě stovky křesel v dolní komoře parlamentu usiluje přes pět tisíc dvě stě kandidátů, které nominovalo dvaadvacet uskupení. Ve více než dvaceti obcích se pak spolu s volbami konaly také místní referenda. Česká televize divákům i v sobotu nabízí kompletní volební servis. Speciální vysílání potrvá až do noci.
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 14:00|

Spolu s volbami proběhne šestnáct místních referend. Rozhodnou o Zelené bráně i o chovu jelena

Současně s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny budou lidé rozhodovat i v šestnácti místních referendech. Vyplývá to z evidence ministerstva vnitra, kterému obce musejí uspořádání hlasování nahlásit. Nejvíc referend se bude konat v Jihomoravském a Jihočeském kraji, se třemi plebiscity pak počítají v Plzeňském kraji. V sedmi krajích obce místní referenda neplánují, stejně jako v Praze. Historicky se v Česku zatím konalo 317 místních referend, více než čtvrtina z nich ale kvůli nízké účasti neplatila.
18. 9. 2021|