TÉMA

Preventivní prohlídka

Částečné proplácení bílých plomb či logopeda. Ministerstvo navrhuje změny pojištění

Pojišťovny by měly v budoucnu moci hradit část ceny bílé plomby nebo preventivní péči logopeda ve školách. Za prohlídky a screeningová vyšetření by pak lidem mohly nabízet více příspěvků a bonusů. Změnu obsahuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Pojišťovny si podle něj budou moci více konkurovat a více odměnit pojištěnce za vlastní péči o zdraví. Se sankcemi pro ty, kteří si zdraví sami poškozují, zatím ale systém nepočítá.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:44|

Preventivní prohlídku využije jen zlomek lidí. Podle studie přitom může ušetřit miliardy

Česká ekonomika ročně přichází o 42 miliard korun kvůli nedostatečné péči o zdraví, tvrdí experti z pojišťoven i akademického prostředí. Průměrný věk úmrtí sice v Česku postupně stoupá, posledních deset let ale většina lidí nedožívá ve zdraví. Na vině je podle odborníků i státní politika, protože na prevenci jdou jen tři procenta z celkových výdajů. Ministerstvo zdravotnictví věří, že se mu podaří preventivní péči lépe propagovat, chce k tomu využít aplikaci Tečka, která původně vznikla v souvislosti s covidem-19.
6. 4. 2023|

Prevence se kvůli covidu zanedbaly, míní lékaři. Objednejte se na prohlídku, apelují

Po třech měsících poklesu začala covidová čísla opět růst. Vydatný nárůst nakažených hlásí Portugalsko, které zároveň patří k premiantům v očkování. Podle odborníků se není čeho obávat, před podzimem doporučují očkování další ochrannou dávkou. Za větší problém považují prevenci, kterou Češi během pandemie zanedbali. V Událostech, komentářích proto vyzvali, aby se ke svému lékaři objednali.
14. 6. 2022|

Vláda chce zvýhodnit lidi, kteří chodí na preventivní prohlídky. První bonusy mají být už letos

Jednou z priorit současné vlády je větší podpora prevence ve zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měli být zvýhodnění ti, kteří nezanedbávají pravidelné prohlídky. S tím souhlasí i zástupci pojišťoven. Pokud lidé přijdou k lékaři pozdě, bývá léčba často komplikovanější, dražší a taky může být méně úspěšná. Válek proto chystá konkrétní kroky, kterými chce lidi k prohlídkám motivovat –⁠ jakmile je probere s odborníky, předloží je vládě. První bonusy chce spustit ještě letos.
30. 4. 2022|

Preventivní prohlídky dospělých nově zacílí na zrak, u dětí na sluch

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví v letošním roce přináší změny do podoby preventivních prohlídek u praktických lékařů a pediatrů. Dospělí pacienti mají nově procházet podrobnějším vyšetřením očí, u dětí se lékaři víc zaměřují na sluch. Podle resortu novinky reagují na vyvíjející se praxi a měly by pomoci odhalit víc nemocí včas.
13. 9. 2021|