TÉMA

Nákladní vlak

Po srážce nákladních vlaků v České Třebové je jeden zraněný člověk, poškozené vagony i lokomotiva

Dva nákladní vlaky se srazily na nádraží v České Třebové. Vznikla tak 150milionová škoda. Strojvedoucí jednoho z vlaků utrpěl zranění. Nehoda se stala v části, která je vyhrazena nákladní dopravě, provoz osobních vlaků tedy neovlivnila.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 14:27|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Mezi Kolínem a Kutnou Horou vykolejil nákladní vlak, provoz na trati je omezen

Mezi Kolínem a Kutnou Horou ve čtvrtek večer vykolejily čtyři vagony nákladního vlaku, nehoda se obešla bez zranění. Vlak při nehodě poškodil trakční vedení, výhybky i pražce. Místem nehody se jezdí po jedné ze dvou kolejí sníženou rychlostí sedmdesát kilometrů v hodině. Zprovoznění druhé koleje se předpokládá o půlnoci. Příčina vykolejení vlaku zatím není známá. České dráhy zavedly mezi Kolínem a Čáslaví náhradní autobusovou dopravu, některé dálkové vlaky odklánějí přes Pardubice, vyplývá z informací na webu Českých drah (ČD). Škodu odhadla Drážní inspekce na více než 1,6 milionu korun.
8. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 12:19|

Soud definitivně osvobodil strojvedoucího žalovaného za vykolejení vlaku u Mariánských Lázní

Strojvedoucí Radim Růžička, obžalovaný za zavinění nehody, při které v červenci 2019 vykolejil u Mariánských Lázní nákladní vlak s vápencem, nebude potrestán. Krajský soud v Plzni ho zprostil obžaloby a nevyhověl tak odvolání státního zástupce proti rozsudku chebského soudu, který strojvedoucího loni v srpnu osvobodil. Informovaly o tom servery Novinky a iDnes. Za obecné ohrožení hrozilo Růžičkovi až osm let vězení. Strojvedoucí vinu odmítal. Verdikt krajského soudu je pravomocný.
18. 1. 2023|

Vlaky s energetickými surovinami budou mít na kolejích zvláštní přednost

Nákladní vlaky, které převážejí energetické suroviny, budou mít v mimořádných situacích na železnici přednost před ostatními. Opatření, které schválila vláda, má zamezit případnému nedostatku surovin a následnému ohrožení provozu v energetických podnicích. K úpravě vede stát situace po invazi Ruska na Ukrajinu a energetická krize.
9. 11. 2022|

Vlaky s uhlím a plynem by mohly mít přednost před těmi s cestujícími. Dnes čekají hodiny na volnou trať

Některé nákladní vlaky by mohly mít na tratích přednost před vlaky osobní dopravy. Uvažuje o tom ministerstvo dopravy v souvislosti s energetickou krizí. Podobné pravidlo již připravilo pro své železnice Německo. V Česku by za mimořádných okolností mohly před osobními vlaky jet a nezastavovat nákladní vlaky s uhlím či plynem.
22. 10. 2022|

Po nárazu vlaku do překážky na koridoru stála u Olomouce doprava. Nyní už vlaky jezdí

Kvůli srážce nákladního vlaku s předmětem v kolejišti byl před polednem zastaven provoz vlaků na železničním koridoru v úseku mezi Olomoucí a nedalekým Štěpánovem. Doprava je obnovena od 13:00. „Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Nákladní vlak nevykolejil,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Okolnosti kolize na místě vyšetřují pracovníci Správy železnic (SŽ). Vlaky na hlavní trati spojující Prahu s Ostravou nabíraly před tímto úsekem zpoždění.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 13:32|

V Praze se srazily nákladní vlaky. Jeden člověk je zraněný, provoz na trati je zastaven

Na trati mezi stanicemi Praha-Vysočany a Horní Počernice se dopoledne srazily dva nákladní vlaky. Jedna z lokomotiv vykolejila, provoz v místě nehody byl do odvolání zastaven. Pražská záchranná služba ošetřila šestapadesátiletého muže, kterého s bolestí zad odvezla do nemocnice. Další tři lidé vyvázli z nehody bez zranění. Podle prvních informací jeden ze strojvůdců zřejmě projel návěstidlo v poloze Stůj zakazující jízdu.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 15:39|

Na trať u Kralup nad Vltavou se vrátily vlaky, zatím na jednu kolej. Oprava železnice pokračuje

U Kralup nad Vltavou na Mělnicku pokračuje oprava železniční trati po středečním vykolejení nákladního vlaku. Úsek už je průjezdný, prozatím však jenom po jedné koleji. Uzavírka trati trvala přes 30 hodin. Kdy bude provoz obnoven plně, se zatím neví, Správa železnic (SŽ) očekává, že by to mohlo být v pátek.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 14:12|