TÉMA

Přerušení

Mexický prezident nařídil přerušit diplomatické styky s Ekvádorem

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador nařídil přerušit diplomatické styky své země s Ekvádorem poté, co ekvádorská policie vnikla na mexické velvyslanectví v metropoli Quitu. Policisté si v pátek přišli pro bývalého viceprezidenta Jorge Glase, který se snaží vyhnout vězení za korupci a nalezl na ambasádě útočiště.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 08:18|

Fico nebude komunikovat se čtyřmi médii, zveřejňují prý neúplné informace

Nový slovenský premiér Robert Fico v pondělí ohlásil bojkot čtyř médií včetně nejsledovanější slovenské televize Markíza, která patří do skupiny PPF rodiny zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera. Podle Fica tyto redakce otevřeně projevují nepřátelské politické postoje, a to hlavně zveřejňováním nepravdivých či neúplných informací nebo zamlčováním informací. Novinářů se naopak zastala prezidentka Zuzana Čaputová.
20. 11. 2023|

Rijád přerušil rozhovory o normalizaci vztahů s Izraelem, píše AFP. Podle Blinkena toho chtěl Hamás dosáhnout

Rozhovory mezi Izraelem a Saúdskou Arábií o normalizaci vzájemných vztahů ustaly. S odvoláním na zdroje z Rijádu to uvedla agentura AFP. Saúdská Arábie o přerušení rozhovorů informovala také Spojené státy, jejichž ministr zahraničí Antony Blinken v zemi právě pobývá.
14. 10. 2023Aktualizováno14. 10. 2023, 11:17|

Těžba v Dole Turów může pokračovat. Soud ve Varšavě přerušil jednání

Varšavský správní soud ve čtvrtek oznámil, že přerušuje řízení ohledně Dolu Turów, ve kterém se ekologické organizace domáhaly zrušení rozhodnutí umožňujícího těžbu. Informovala o tom polská média. Podle nich to znamená, že v těžbě hnědého uhlí v dole se může přinejmenším prozatím pokračovat. O Turów vedlo s Polskem spor i Česko, a to kvůli dopadům těžby na spodní vody. Tento spor urovnala loni v únoru mezistátní dohoda, podepsaná šéfy vlád obou zemí.
31. 8. 2023|

V Praze mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská nejezdí metro

Kvůli opravě stropní desky ve stanici Florenc je opět přerušen provoz metra mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská. Cestující mohou v přerušeném úseku využít náhradní tramvajovou linku XC. Pražský dopravní podnik o tom informoval na webu.
29. 7. 2023|

Elektrárny Opatovice během noci obnovily standardní dodávky tepla

Elektrárny Opatovice (EOP) během noci obnovily standardní dodávky tepla. Ve čtvrtek ráno je přerušilo několik havárií na horkovodu. Společnost kvůli tomu uvedla do provozu záložní zdroje, odstavila je do pátečního poledne, uvedla mluvčí elektráren Hana Počtová.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:58|

Porucha horkovodu z Opatovic přerušila dodávky tepla. Elektrárna chce na běžný provoz přejít v noci

Elektrárna Opatovice zprovoznila záložní zdroje tepla. Kvůli havárii horkovodu jsou od čtvrtečního rána přerušené dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Záložní zdroje by měly do večera obnovit tepelný komfort většině odběratelů, řekla mluvčí společnosti Hana Počtová. Na standardní provoz chce elektrárna přejít v noci. Teplo z elektrárny proudí do 63 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcích, do nemocnic, škol i podniků. Na rozdíl od jiných let elektrárna vloni nedělala celkovou tlakovou zkoušku rozvodné sítě.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 18:36|

Nord Stream 1 stojí. Plyn by měl opět proudit v sobotu

Rusko přerušilo dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro přepravu ruského zemního plynu do Evropské unie. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat pořízených při vstupu potrubí do Německa. Ohlášená odstávka má trvat do sobotního rána. Ruská plynárenská společnost Gazprom zhruba před dvěma týdny uvedla, že jediná zbývající kompresorová stanice potřebuje údržbu.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 13:40|

Dálnice D1 je po bouřce plně průjezdná. Provoz zablokovaly dráty vysokého napětí

Dálnice D1 je po uzavírce způsobené následky silných bouřek opět průjezdná v obou směrech. V pátek večer zhruba na patnáctém kilometru ve směru na Brno zablokovaly provoz dráty vysokého napětí, které spadly na silnici. Dálnici se podařilo zprůjezdnit v sobotu kolem půl čtvrté ráno. Na vysokém napětí evidují energetici šest poruch. Bez elektřiny bylo v sedm hodin ráno asi tři a půl tisíce domácností.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:26|

Kvůli bouřkám jsou bez elektřiny tisíce lidí, spadlé dráty zastavily provoz na D1

Celé Česko v pátek zasáhla silná vedra. Teploty se vyhouply hodně nad třicet stupňů Celsia, na řadě míst zaznamenaly meteorologické stanice druhý den po sobě teplotní rekordy. V některých krajích vyhlásili meteorologové odpoledne smogovou situaci, zároveň pro západní polovinu republiky až do sobotního brzkého rána platí výstraha před bouřkami. O víkendu se podle předpovědi ochladí. Dálnice D1 je kvůli spadlým drátům vysokého napětí na 15. kilometru u Prahy uzavřena.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 23:58|

EU v červnu poprvé dovezla více plynu z USA než z Ruska, uvedl šéf IEA

Evropská unie se dočkala symbolického okamžiku, když v červnu kvůli prudkému snížení dodávek z Ruska poprvé dovezla více plynu ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států než prostřednictvím plynovodů z Ruska. Na Twitteru to ve čtvrtek napsal výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:05|

Slovenští dopravci přerušují protest, který zkomplikoval provoz i na hranicích s Českem

Slovenští dopravci ohlásili přerušení protestů, při nichž v uplynulých dnech částečně blokovali dopravu i na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské/Břeclav. Chtějí jednat s ministry financí a dopravy.
17. 2. 2022|

Blizard zasypal města na východě USA sněhem, nedaleko Bostonu napadlo 76 centimetrů

Sněhová bouře, která v sobotu zasáhla východ Spojených států, s sebou přinesla desítky centimetrů sněhu a vítr o rychlosti i přes 130 kilometrů v hodině. V Massachusetts připravila o elektřinu na 100 tisíc lidí a v New Yorku jednoho muže o život. Její následky mohly být podle meteorologů ale mnohem horší, pokud by s sebou namísto suchého sněhu přinesla vlhké, a tedy těžší srážky, které snadněji lámou větve stromů. Výhoda také byla, že bouře přišla o víkendu, kdy nemusí většina lidí cestovat.
30. 1. 2022|

Téměř sto tisíc lidí na Filipínách opustilo domovy kvůli tajfunu

Skoro 100 tisíc lidí bylo na Filipínách preventivně evakuováno kvůli tajfunu Rai, který ve čtvrtek udeřil na filipínskou pevninu. Živel s sebou přinesl přívalové deště a s nimi spojenou hrozbu rozsáhlých záplav. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 12. 2021|

Nikaragua přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu

Nikaragua oficiálně přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu. Tchaj-wan v posledních letech ztrácí podporu čím dál většího počtu zemí a rozhodnutí Nikaraguy přijal s „hlubokým politováním“. Naopak Peking nový diplomatický směr středoamerické země uvítal a oznámil, že vysocí představitelé obou zemí se již setkali.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 10:47|

Provoz na trati mezi Prahou a Berounem byl po víc než hodině obnoven

Provoz na železniční trati mezi Prahou a Berounem byl v neděli více než hodinu zcela zastaven. Mezi stanicemi Řevnice a Zadní Třebaň vlak srazil člověka, který na místě zemřel.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 19:40|

Stovka lidí se pokusila překonat polsko-běloruskou hranici, policie v oblasti našla mrtvého Syřana

Polská policie nalezla u hranic s Běloruskem tělo mladého Syřana. Příčina jeho smrti zatím nebyla zjištěna, informovala na Twitteru policie Podleského vojvodství. Ve stejné oblasti se v noci na sobotu pokusila překročit hranice zhruba stovka migrantů. Bělorusové zde podle polských pohraničníků strhli část improvizovaného hraničního plotu. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 21:37|

Benešová zažaluje soudkyni, která prodloužila Janouškovi přerušení trestu

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se rozhodla podat kárnou žalobu na soudkyni brněnského krajského soudu Jaroslavu Bartošovou, a to v souvislosti s přerušením trestu lobbisty Romana Janouška. Uvedl to mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Benešová věc prošetřovala na základě interpelace poslance a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 16:34|

Kvůli nedostatku čipů zůstanou zaměstnanci Škody Auto doma i po celozávodní dovolené

Poté, co v polovině srpna skončí ve Škodě Auto celozávodní dovolená, zůstanou zaměstnanci doma ještě týden, uvedl týdeník Škodovácký odborář. V Mladé Boleslavi a Kvasinách se vrátí do práce 23. srpna, ve Vrchlabí o čtyři dny dříve. Automobilka se potýká s nedostatkem čipů.
29. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 11:58|

Energetici už téměř všude obnovili dodávky proudu po středeční noční bouřce. Trvají omezení na železnici

Energetici opravili po bouřce, která zasáhla Česko v noci z úterý na středu, téměř všechny poruchy a obnovili dodávky proudu. Několik desítek odběratelů zatím ještě zůstává bez elektřiny v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, distribuční firma EG.D pracuje na odstranění závad. Dále také platí některá omezení na železnici na Vysočině.
1. 7. 2021|

Energetický regulační úřad podá trestní oznámení na strakonickou teplárnu i starostu

Energetický regulační úřad (ERÚ) podá kvůli přerušeným dodávkám tepla ve Strakonicích trestní oznámení na starostu Břetislava Hrdličku (Strakonická Veřejnost), vedení teplárny i advokáta této firmy. Teplárna se podle ERÚ chová k lidem, kteří jsou teď opakovaně bez tepla a teplé vody, bezohledně. Sdělil to mluvčí ERÚ Michal Kebort. Podle Hrdličky má teplárna sloužit lidem, nikoliv jako zdroj peněz pro soukromníka.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 18:43|

Těhotenství už vězenkyním trest automaticky nepřeruší. Ve Světlé nad Sázavou vzniklo speciální oddělení

Ve věznici Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku v úterý otevřeli oddíl pro odsouzené těhotné a matky s dětmi do jednoho roku. Bude až pro čtyři ženy, zatím je prázdný. Vznikl kvůli změně legislativy u žen odsouzených do věznice s ostrahou či s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení. Dřív znamenalo těhotenství a rané mateřství automatické přerušení či odložení trestu, teď o něm musí rozhodovat soud.
1. 6. 2021|

Strakonická teplárna opět přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje sídliště

Strakonická teplárna přerušila v noci na sobotu dodávky tepla firmě Energo, s níž vede spor o platby. Společnost zásobuje kromě jiných i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Lidé jsou tam bez tepla a teplé vody. Energo nemá jinou možnost, jak teplo zajistit, řekl jeho jednatel Roman Němeček. Dodávky přerušila teplárna firmě krátce už v lednu.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 14:25|