TÉMA

Data Collect

Rozdíly ve volebních modelech jsou minimální, konečný výsledek může něco zvrátit jen těžko, soudí sociolog

V pondělí zveřejnily volební modely agentury Ipsos a Median, o víkendu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News. Podle nich by druhé kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. Rozdíly v jejich výsledcích jsou dle ředitele společnosti STEM a sociologa Martina Buchtíka minimální. „Konečný výsledek může zvrátit něco jen velmi těžko,“ zhodnotil v Interview ČT24. Pravděpodobnost výhry je tak dle něj výrazně na straně Pavla, ačkoliv se může stát cokoliv, jak podotkl. Volební účast bude podle něj vysoká, pohybovat se bude mezi 65 a 71 procenty. Společnost totiž vnímá volbu prezidenta jako symbolicky důležitou a srozumitelnou, myslí si sociolog. Značnou roli však podle něj hrají také emoce.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:52|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

Petr Pavel má větší podporu než Andrej Babiš, ukázal průzkum pro ČT

Podle průzkumu volebních preferencí, který pro Českou televizi vypracovaly agentury Data Collect a Kantar CZ, má nyní větší šance stát se prezidentem armádní generál Petr Pavel. Pokud by se volby konaly tento týden, Pavla by volilo 46 procent dotázaných, dalších sedm procent jeho volbu zvažuje. Druhému finalistovi volby, předsedovi ANO Andreji Babišovi, by nyní dalo hlas 29 procent dotázaných, dalších devět procent respondentů jeho volbu zvažuje. Zbývajících devět procent dotázaných není rozhodnutých.
21. 1. 2023|

V průzkumu pro ČT Nerudová oslabila, v druhém kole by ji i Babiše porazil Pavel

Kdyby se volil prezident tento týden, získali by podle průzkumu, který pro Českou televizi vypracovaly agentury Data Collect a Kantar CZ, v prvním kole největší podporu Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO). V druhém kole by Pavel porazil Babiše i Danuši Nerudovou.
8. 1. 2023|

Nerudová by nyní ve druhém kole porazila Pavla i Babiše, zjistil průzkum pro ČT

V hypotetickém druhém kole prezidentské volby, kdyby se konalo v první polovině prosince, by Danuše Nerudová i Petr Pavel porazili Andreje Babiše (ANO). Ve třetím z možných soubojů mezi těmito třemi kandidáty s největší podporou pro první kolo by Nerudová porazila Pavla. Zjistil to průzkum agentur Data Collect a Kantar pro Českou televizi. Výsledky průzkumu pro první kolo ČT zveřejnila v neděli.
19. 12. 2022|

Podpora Nerudové, Babiše a Pavla pro prezidentské volby je téměř vyrovnaná, ukázal průzkum pro ČT

Do prezidentských voleb zbývají čtyři týdny. Kdyby se konaly nyní, byla by podpora Danuše Nerudové, Andreje Babiše (ANO) a Petra Pavla v prvním kole téměř vyrovnaná, kolem 26 procent. Ukazují to výsledky průzkumu, který pro ČT24 zpracovaly společnosti Data Collect a Kantar CZ. Agentury sbíraly data mezi pátým a čtrnáctým prosincem. Reprezentativní vzorek čítal 1243 respondentů. Možná statistická chyba se pohybuje od 0,5 do 2,8 procentního bodu.
18. 12. 2022|

Největší podporu pro prezidentskou volbu mají nyní Babiš a Pavel, ukázalo šetření pro ČT

Do prezidentských voleb zbývá sedm týdnů. Kdyby se konaly nyní, získali by podle průzkumu v prvním kole největší podporu Andrej Babiš a Petr Pavel. Šetření pro Českou televizi zpracovaly firmy Data Collect a Kantar CZ.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 19:10|

ČT zveřejnila průzkum volebního potenciálu v největších městech

Největší volební potenciál v největších městech ukázal nejnovější průzkum, který společnosti Data Collect a Kantar zpracovaly pro Českou televizi. Volební potenciál ukazuje, kolik procent by mohlo dané uskupení získat, pokud by ho volili všichni ti, kteří o něm teď před volbami uvažují. Suma volebních potenciálů proto může přesáhnout sto procent, člověk rozhodující se mezi volbou například dvou subjektů je potenciální volič obou z nich.
4. 9. 2022Aktualizováno4. 9. 2022, 20:01|

Nejvyšší volební potenciál si drží koalice SPOLU, ukázal odhad Kantar CZ a Data Collect

Do sněmovních voleb zbývá týden. Události přinesly informace o aktuálním odhadu volebního potenciálu, který pro Českou televizi zpracovaly firmy Kantar CZ a Data Collect. Suma volebních potenciálů není sto procent, člověk rozhodující se mezi volbou například dvou subjektů je potenciální volič obou z nich.
3. 10. 2021|

Volby by teď vyhrálo ANO, do sněmovny by se dostalo pět subjektů

Necelý měsíc před volbami má nejvyšší preference hnutí ANO. Volební model společnosti Data Collect pro Českou televizi mu přisuzuje 25 procent hlasů. Následují koalice Spolu a Pirátů a Starostů. Výzkumníci se ptali v tomto a minulém týdnu.
12. 9. 2021|

Volby by v červnu vyhráli Piráti a STAN, vyplývá z výzkumu Data Collect

Koalice Pirátů a hnutí STAN je v čele dalšího volebního modelu, podpořil by ji každý čtvrtý volič. Vyplývá to z průzkumu agentury Data Collect pro ČT. Zisky druhého ANO a koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) jsou vyrovnané – pohybují se kolem dvaceti procent. Na svých ziscích setrvává SPD, dostala by zhruba deset procent hlasů.
16. 6. 2021|

Za Vrběticemi stáli ruští agenti podle 45 procent Čechů. Většina souhlasí s vyhoštěním diplomatů

Téměř polovina Čechů věří vládě a bezpečnostním složkám, že za výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích stáli ruští agenti. S reakcí české vlády souhlasí 54 procent oslovených v průzkumu společnosti Data Collect pro ČT. Každý druhý respondent souhlasí s tím, že výroky prezidenta Miloše Zemana byly proti zájmům Česka.
28. 5. 2021|

Volby by v květnu vyhráli Piráti a Starostové, druhá je v průzkumu koalice Spolu

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězila by v nich koalice Pirátů a Starostů a nezávislých, a to se ziskem dvaceti sedmi procent hlasů. Vyplývá to z volebního modelu ohlášených koalic agentury Data Collect pro Českou televizi. Na druhém místě by skončila koalice Spolu s necelými jednadvaceti procenty.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 13:39|

Ve volebních průzkumech je důležitý trend, shodují se odborníci. Problémem může být sběr dat bez kontroly

Už druhý volební průzkum pro Českou televizi ukázal, že hnutí ANO ztrácí svou dominanci na české politické scéně. Podle agentur Data Collect a Kantar CZ by nyní volby do sněmovny vyhrála koalice Pirátů a STAN, ANO by skončilo na druhém místě, Koalice Spolu by obsadila třetí příčku. Jednotlivé volební průzkumy se od sebe často liší, což může být dáno i rozdílnou metodikou sběru dat. Podle odborníků by lidé v průzkumech měli číst i trend, nikoli jenom samotnou prognózu.
14. 4. 2021|

V březnu by ve volbách vyhrála koalice Pirátů a STAN, ukázal model Data Collect

Ve volbách by v březnu zvítězila koalice Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí. Získala by 28,5 procenta hlasů. Za ní by se umístilo s 22 procenty hnutí ANO. Vyplývá to z průzkumu agentury Data Collect pro Českou televizi. Kdyby strany kandidovaly samostatně, ANO by zvítězilo.
12. 4. 2021|