TÉMA

Radim Dohnal

Místo jednoho čtyři jaderné bloky. Není ale jasné, jak je stát zafinancuje

Vláda ve středu oznámila, že zvažuje, že by v Česku mohly vzniknout až čtyři nové jaderné bloky, dosud se přitom hovořilo o jediném novém bloku v Dukovanech. Otázkou tak zůstává, jak by stát stamiliardové náklady na jejich vybudování uhradil. Podle části odborníků může potřebná suma být i v řádech bilionů korun. O financování projektu začne expertní skupina teprve jednat.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 21:46|

Tři sta rušených poboček České pošty fungovalo v pátek poslední hodinu

Česká pošta v pátek naposledy otevřela tři sta poboček, které k poslednímu červnu ukončí svůj provoz. Fungovaly pouze na hodinu na začátku obvyklé otevírací doby, většinou tak otevřely od 8 do 9 hodin. K uzavření poboček došlo kvůli klesajícímu objemu provozu a úsporám, řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Celkem státní podnik zrušil devět set pracovních pozic, část pracovníků zaměstnal jinde, ale většinu jich propustil. Zrušené pošty může nahradit soukromý provozovatel.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 20:03|

EU se na zastropování ceny ruského plynu neshodla. Nečekané zisky mají pomoci spotřebitelům

V Bruselu mimořádně zasedli ministři energetiky zemí Evropské unie. Jak dopředu avizoval český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, státy EU se na zastropování ceny ruského plynu neshodly. Podle Síkely by to na cenu elektřiny nemělo podstatný vliv. Sedmadvacítka navrhuje mimo jiného využít nečekané zisky producentů energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům. Zástupci vlád Evropskou komisi pověřili také přípravou dalších opatření, včetně celounijních úspor energie. V pořadu Události, komentáře Síkela řekl, že Komise připraví novou legislativu během víkendu.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 23:14|

Je třeba najít správný mix, shodli se Kuchař a Nacher v souvislosti s možným zdaněním energetických firem

Vláda zvažuje zdanění energetických společností. Pro pomoc lidem s vyššími cenami energií by mohla podle odborníků také využít dividendy ČEZu. Člen sněmovního rozpočtového výboru a místopředseda poslaneckého klubu STAN Jan Kuchař v 90'ČT24 řekl, že by se měl zvolit správný mix, aby to pomohlo nejvíce lidem. S tím souhlasí také poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Oba se shodli také na tom, že v současné situaci by nebylo dobré vrátit superhrubou mzdu.
10. 8. 2022|

Europoslanci podpořili zařazení jádra a plynu mezi zelené investice, Fiala to vítá

Poslanci Evropského parlamentu (EP) ve středu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi. Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Aktuálním hlasováním padla poslední překážka pro přijetí těchto pravidel.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:07|

Na zrušení DPH za energie by musela být shoda v Unii, upozorňují analytici. Lze žádat o výjimku, zní z ministerstva financí

Vláda nemůže jen tak zrušit daň z přidané hodnoty (DPH) na energie, Česku by v tom případě hrozil postih Evropské unie. Tvrdí to analytici, které oslovila ČTK. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu večer v předvolební debatě v České televizi řekl, že současná vláda je po volbách připravena dočasně zrušit DPH u energií, aby zabránila dopadu zvyšování cen elektřiny na domácnosti. Podle analytiků to ale není kvůli unijní legislativě dost dobře možné. Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že Evropská komise může mimořádně nulovou daň na žádost členských států zavést.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 13:28|

Politici zmiňují Kellnerovy úspěchy i jeho příspěvek společnosti. Po podnikatelově úmrtí klesaly na pražské burze akcie

Na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který v sobotu zahynul při leteckém neštěstí na Aljašce, vzpomínají politici v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy, ale i kroky, kterými pomohl české společnosti. Jeho úmrtí lituje prezident Miloš Zeman, upřímnou soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) či šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. Po oznámení úmrtí na pražské burze také klesaly ráno výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:41|