TÉMA

VTB

Ruské banky přišly po vpádu na Ukrajinu o 90 procent zisků

Na ruské banky významně dopadají západní sankce zavedené po loňské velké invazi na Ukrajinu a také odliv vkladů. Podle centrální banky loni ruským finančním ústavům klesl zisk v úhrnu asi o 90 procent na 203 miliard rublů (64 miliard korun). Největší ruské banky Sberbank a VTB musely po rozpoutání války skončit ve velké části Evropy.
27. 1. 2023|

Ceny pšenice jsou na čtrnáctiletých maximech. Na vině je ruská invaze

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu skokově roste cena pšenice. Od začátku týdne stoupla až o 32 procent. Je tedy na čtrnáctiletých maximech. Zemědělcům nyní stoupají náklady na výkrm zvířat, pekárny zvyšují ceny výrobků. Prudké zdražování se dotýká také energií a paliv. Vláda ve středu projedná možné kroky ke zmírnění situace, řekl pro CNN Prima News ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ruská banka VTB se chystá ukončit své aktivity v Evropě poté, co ji tvrdě zasáhly sankce zavedené Západem.
6. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 20:14|

Sberbank v pátek zavřela své české pobočky, na několika místech pomáhali strážníci

Banka Sberbank CZ spadající pod střechu ruské Sberbank v pátek ve dvě hodiny odpoledne uzavřela své české pobočky. Řekla to její mluvčí Radka Černá. Důvodem prý byly bezpečnostní problémy na pobočkách, ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování. Na několika z nich také asistovali strážníci. Kolem pátečního poledne bylo mimo provoz internetové bankovnictví. V dalších dnech chce Sberbank fungovat standardně. Vklady jsou pojištěny, krach banky se neočekává.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 20:14|

Spojené státy i Velká Británie zmrazí aktiva ruských bank. EU schválila bezprecedentní balík sankcí

Joe Biden oznámil sankce proti Rusku poté, co podle jeho slov zahájilo brutální útok na ukrajinský lid. Cílem je podle něj omezit ruskou účast v globální ekonomice a odstřihnout zemi od části dovozů vyspělých technologií. Balík protiruských sankcí oznámilo i Spojené království, zmrazí aktiva ruských bank a vyřadí je z britského finančního systému. Export do Ruska zastavuje Kanada. Lídři EU se shodli na dosud nejtvrdších sankcích proti Rusku. Míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod, týkají se i činitelů.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 22:19|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|