TÉMA

Penzion

Policie navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Policisté navrhli obžalovat bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČT to sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Kauza se týká dotace ve výši necelých šesti milionů korun, kterou před třinácti lety získala Mynářova společnost Clever Management. Firma loni dotaci vrátila. Mynář vinu dlouhodobě odmítá.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 11:36|

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|

Kvůli zrušené Jizerské padesátce přijde Bedřichov a okolí o desítky milionů, odhaduje starosta

Bedřichov a okolní obce na Jablonecku přijdou kvůli zrušenému závodu běžkařů Jizerská 50 řádově o desítky milionů korun, řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov). Velká ztráta je to podle něj zejména pro podnikatele v cestovním ruchu, restaurace, bufety, ubytovatele. Loni se Jizerské 50 zúčastnilo přes devět tisíc profesionálních i amatérských závodníků.
5. 2. 2024|

V Tanvaldu hořel rekonstruovaný bývalý penzion, zranění jsou tři dělníci a hasič

V Tanvaldu na Jablonecku od rána hořela rekonstruovaná budova bývalého penzionu, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat v odpoledních hodinách. Zranění utrpěli čtyři lidé. Jde o tři dělníky, kteří uvnitř pracovali, a jednoho hasiče, pod nímž se při hašení propadla konstrukce. Hasiči odhadli škodu na deset milionů korun.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 17:53|

Na řeckém ostrově Rhodos museli kvůli požáru evakuovat turisty včetně stovek Čechů

Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se v sobotu odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru. Z několika hotelů a penzionů je do bezpečí odvezly autobusy. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi Skai TV. Podle českého ministerstva zahraničí jsou mezi evakuovanými také Češi.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 19:25|

Mynářova firma vrátila dotaci na přestavbu penzionu, píší Seznam Zprávy

Firma Clever Management bývalého šéfa kanceláře prezidenta Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech, napsal ve čtvrtek server Seznam Zprávy. Dotaci 5,99 milionu korun společnost získala před dvanácti lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Policie také v roce 2021 kvůli tomu Mynáře obvinila z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie.
27. 4. 2023|

V CHKO Český ráj hořel penzion, zasahovali hasiči ze dvou krajů

Hasiči od rána zasahovali v obci Brada-Rybníček na Jičínsku v části Brada u požáru penzionu. Lokalizovat se jim ho podařilo ve 12:30. Požár se šířil mezi střešní krytinou a podhledy. Na místě zasahovalo dvanáct hasičských jednotek včetně dvou jednotek z Libereckého kraje. Při zásahu byl zraněn jeden z dobrovolných hasičů, zranění ale nevyžadovalo okamžité ošetření.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 15:42|

V Soběsukách na Plzeňsku vzplanul penzion, škoda je podle odhadu 35 milionů

V Soběsukách na jižním Plzeňsku začal večer hořet penzion. Oheň zasáhl celé první patro včetně krovů. Při požáru nebyl nikdo zraněn, čtyři lidé, kteří byli uvnitř, sami z objektu vyšli. Škodu hasiči předběžně odhadli na 35 milionů korun. Přestože byl podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara požár lokalizován, zásah na místě bude pokračovat až do rána.
23. 3. 2023|

Čapímu hnízdu nekonkurovaly žádné další podniky Agrofertu, řekl znalec

Areálu Čapí hnízdo v letech 2008 až 2010 nekonkurovaly žádné další společnosti patřící pod Agrofert, řekl ve středu u hlavního líčení v případu kolem dotace na jeho stavbu znalec z oboru ekonomie Jakub Kovář. Tytéž služby ve stejné oblasti neposkytovaly podle něj penzion Labská ani restaurace Sokolovna Průhonice, které spadají pod Agrofert. V kauze je obžalován bývalý premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly je toto však pouze jedním z podkladů pro určení, zda společnosti působily na společném trhu.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:04|

Pohřešovanou ženu i její tříleté dítě našla horská služba mrtvé v lese u Růžové hory

Pohřešovanou čtyřicetiletou ženu z Prahy-západ a jejího tříletého syna našla horská služba mrtvé v lese u Růžové hory v Krkonoších. Příčinu jejich smrti policie vyšetřuje. Do pátrání se zapojilo 150 lidí z řad policie, horské služby a Správy Krkonošského národního parku a také horští záchranáři z Polska. Hledali je tři dny.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 13:31|

Pátrání po ženě a tříletém dítěti v Krkonoších bylo opět neúspěšné, hledal je i vrtulník

Ani nedělní rozsáhlé pátrání v Krkonoších po čtyřicetileté ženě a jejím tříletém synovi z okresu Praha-západ výsledek nepřineslo. Od rána do setmění po nich v terénu, stejně jako v sobotu, pátralo na 80 policistů, hasičů a členů horské služby. Díky zlepšenému počasí policie nasadila i vrtulník. Právě v Peci pod Sněžkou byl 27. prosince pohyb ženy s dítětem zaznamenán naposledy.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 18:06|

Lidé mají velký zájem o ubytování na silvestra. Hlavně horské hotely už jsou skoro vyprodané

Zájem o silvestrovské pobyty v Česku roste. Hlavně na horách už zbývají poslední volná místa. Podle provozovatelů se počet objednávek na přelomu roku už blíží k době před pandemií koronaviru. Lidé si ale častěji pobyt rezervují až na poslední chvíli a i kvůli úsporám volí spíš kratší pobyty. Až do Vánoc je navíc obsazenost hotelů nižší. Některé proto zavírají, aby ušetřily na nákladech, a nejslabší období v roce využívají k údržbě.
10. 12. 2022|

O zimní pobyty v Jizerských horách je obrovský zájem. Někteří hoteliéři přesto končí

Podle Českého statistického úřadu stoupl meziročně počet turistů, kteří se v Česku ubytovali, o víc než jedenáct procent. Zatímco zahraničních turistů přibylo, těch domácích bylo naopak méně. Pokles zájmu zaznamenávají i některé kraje, například Liberecký. Tam se letos ubytovalo zhruba o 5,5 procenta méně turistů než loni. Zájem o zimní sezonu je sice velký, ale někteří hoteliéři přesto končí.
10. 11. 2022|

Osmnáct stupňů v hotelích nepřipadá v úvahu, říkají provozovatelé. Pomoci mají přímotopy či tepelná čerpadla

V pátek vypršel termín pro zasílání připomínek k návrhu vyhlášky ministerstva průmyslu o regulaci vytápění. Kvůli úsporám pro případ, že dojde k omezení dodávek plynu z Ruska, navrhuje resort omezit teplotu v hotelových pokojích na osmnáct stupňů Celsia. Provozovatelé hledají cesty, jak hostům zajistit dosavadní teplotní komfort i v případě plynové regulace.
20. 8. 2022|

Stříž se obrátil na soud kvůli dotaci pro Mynářovu firmu. Rozhodnutí, že ji nemusí vracet, považuje za nezákonné

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž napadl u soudu verdikt ministerstva financí, že firma vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře nemusí vracet téměř šestimilionovou dotaci na penzion v Osvětimanech. Rozhodnutí ministerstva je podle něj nezákonné. Mynáře kvůli dotaci stíhá policie. Vedoucí kanceláře tvrdí, že je kauza uměle vytvořená a politicky motivovaná.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 14:53|

Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.
18. 10. 2021|

Turisté se zatím do Krušných hor nehrnou. Hoteliéři i letos počítají hlavně s domácí klientelou

V Krušných horách je stále málo německých klientů, do regionu momentálně jezdí většinou jenom na jednodenní výlety.  Tamní hotely a penziony proto musejí počítat hlavně s českými turisty. Ti z Německa přitom běžně tvoří až padesát procent klientely v letní sezoně. Někteří provozovatelé ubytovacích zařízení navíc neví, jaké informace by při pobytech měli zahraničním klientům poskytovat.
18. 6. 2021|

Kvůli covidové krizi mizí horské hotely. Developeři je chtějí měnit na apartmány

Některá horská ubytovací zařízení čeká přestavba na apartmány. Majitelé hotelů totiž absenci návštěvníků neustáli a objekty prodali developerům, kteří je chtějí přestavět na víkendové či prázdninové byty. Epidemie navíc stojí za demolicí jednoho z větších penzionů v Krkonoších. Ubytovací zařízení v Herlíkovicích pro 65 osob se poprvé uzavřelo loni na jaře. Provoz Penzionu Mlýn už jeho majitel nechtěl dotovat.
4. 5. 2021|

Turistů loni ubylo až o polovinu. Těch ze zahraničí dokonce o tři čtvrtiny

V loňském roce se v Česku ubytovalo 10,8 milionu turistů. Je to meziroční pokles o 51 procent. Zahraničních hostů bylo dokonce méně téměř o tři čtvrtiny. V hotelech, penzionech či kempech turisté strávili 31,2 milionu nocí, což byl meziroční pokles o 45,3 procenta. Informace přinesl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 12:32|

Podnikatelé v ubytovacích službách i sportu mohou od pondělí žádat o podporu

Od pondělního odpoledne mohou provozovatelé hromadných ubytovacích zařízení žádat o podporu z programu Covid – ubytování. Ministerstvo pro místní rozvoj má připraveny celkem 3,3 miliardy korun. Rovněž od pondělí mohou žádat o podporu také podnikatelé ve sportu v rámci programu Záruka covid sport Českomoravské záruční a rozvojové banky. Ta poskytne zdarma záruku za provozní úvěr spolu s příspěvkem na úhradu úroků u komerční půjčky.
1. 2. 2021|