TÉMA

Íránský jaderný program

Rostou naděje na oživení jaderné dohody s Íránem, podle EU ale dochází čas pro další jednání

Írán poslal Evropské unii odpověď na návrh k oživení mezinárodní jaderné dohody z roku 2015. Zbývá podle něj dořešit poslední tři sporné otázky. Brusel zatím obsah odpovědi nezveřejnil. Už dříve varoval, že dochází čas pro další jednání a že nabídka je „finální.“ Teherán oznámil, že v případě krachu rozhovorů má ještě záložní plán. Od začátku února ještě posílil spolupráci s Moskvou.
16. 8. 2022|

Kroky Íránu komplikují jednání o jaderné dohodě. Odstranění kamer není banalita, říká zpravodaj ČT

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) varovala, že nejnovější kroky Íránu mohou být fatální ranou pro šance na obnovení dohody o kontrole tamního jaderného programu. Teherán ve čtvrtek oznámil, že odstraní kamery, které dosud monitorovaly některá jaderná zařízení. Šéf MAAE Rafael Grossi tento krok označil za vážný problém.
10. 6. 2022|

Favorit na íránského prezidenta podporuje jadernou dohodu. Jednání o ní provází nedůvěra

Favorit na post prezidenta Íránu, ultrakonzervativec Ebrahím Raísí, podporuje mezinárodní dohodu o jaderném programu země. Prohlásil to před pátečními volbami. Tak jako předvolební kampaň v Íránu v těchto dnech vrcholí také jednání o oživení mezinárodní smlouvy, která má islámské republice zabránit v získání atomové zbraně.
15. 6. 2021|

Írán omezí přístup inspektorů mezinárodní atomové agentury do svých jaderných zařízení

Írán od příštího týdne neumožní zevrubné kontroly svých jaderných provozů. Teherán to oznámil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE), která je zajišťuje. Umožnění kontrol patří k podmínkám dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. Poté co od dohody odstoupily Spojené státy, přestal Teherán její ustanovení dodržovat.
15. 2. 2021|

Rusko chce, aby se USA vrátily k dohodě o jaderném programu Íránu. Washington je tomu nakloněn

Rusko vyzvalo Spojené státy, aby se vrátily k dohodě o omezení íránského jaderného programu. Washington od úmluvy odstoupil pod vedením prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018. Jeho nástupce Joe Biden už dříve avizoval, že Washington udělá vše pro to, aby se k dohodě opět připojil a zabránil tak Íránu v získání jaderné zbraně.
28. 1. 2021|