TÉMA

Brandýs nad Labem

V Brandýse nad Labem začala stavba veřejného přístaviště pro malé rekreační lodě

V Brandýse nad Labem nedaleko lesoparku Ostrůvek začala stavba plovoucího mola pro malé rekreační lodě, umožní stání až dvanácti plavidlům. Molo buduje Ředitelství vodních cest (ŘVC) a bude stát téměř pětadvacet milionů korun bez DPH, náklady pokryje Státní fond dopravní infrastruktury. Se zprovozněním se počítá letos v červnu.
8. 3. 2024|

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

V Brandýse nad Labem a Znojmě nově fungují Pošty Partner Plus

Další dvě pošty v pondělí otevřely v takzvaném režimu Partner Plus. Znamená to, že jejich provoz platí města a fungují nad rámec vládou stanoveného počtu dvou tisíc devíti set provozoven. Nově mohli takové pobočky navštívit lidé v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a ve Znojmě.
5. 9. 2023|

Nový registr výpustí odpadních vod zmapuje dva tisíce kilometrů řek

Ministerstvo životního prostředí připravuje registr výpustí odpadních vod. Do konce roku 2025 zmapuje první dva tisíce kilometrů řek, kde je nebezpečí havárií největší. Mapování výpustí má pokračovat ve třech etapách na všech tocích v Česku. Informovali o tom ministr životního prostředí Petr Hladík a zemědělství Marek Výborný (oba KDU-ČSL). V pilotním projektu na 34 kilometrech Labe mezi Mělníkem a Brandýsem nad Labem se u zhruba třiceti procent ze 108 výpustí nepodařilo zjistit jejich účel nebo je dohledat v evidenci, uvedli ve čtvrtek v Brandýse nad Labem.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 19:51|

Drásov chce po developerech příspěvek do obecní kasy. Bez něj nebude možné stavět

Developeři, kteří budou chtít stavět v Drásově na Brněnsku, budou muset městysu zaplatit příspěvek na vybudování veřejné infrastruktury. Tamní zastupitelé totiž přijali nové zásady pro výstavbu, které odstraňují individuální sjednávání podobných příspěvků. Městys už několik let čelí nárůstu obyvatel a developerských počinů nejrůznějšího rozsahu. Například tamní čistírna odpadních vod je už na hraně své kapacity. Její rozšíření bude pro obec finančně náročné.
6. 4. 2023|

Krizová novela vodního zákona reaguje na havárii na Bečvě, pokuty stoupnou až na 50 milionů

Krizová novela vodního zákona zpřesní postup řešení ekologických havárií na vodních tocích. Nově by měl takové situace řídit Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) také plánuje zpřísnit pokuty pro ty, kteří havárii zapříčiní. Firmám by tak mohlo hrozit až 50 milionů korun, uvedl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:00|

V sobotu se koná Mezinárodní den archeologie. Redakce vědy ČT24 nabízí tipy na zajímavé akce

Mezinárodní den archeologie je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně třetí sobotu v říjnu nabízejí archeologické organizace napříč celým světem speciální program. Může mít podobu archeologického festivalu pro rodiny, návštěvy archeologické lokality, cvičných vykopávek nebo přednášek archeologů na školách. V České republice se letos koná už devátý ročník. Z desítky akcí vytipovala Redakce vědy ČT24 pětici:
15. 10. 2022|

Pomáhali Gabčíkovi a Kubišovi. Hrdinství rodiny Pechmanových připomíná v Praze nová ulice

V říjnu to bude osmdesát let od smrti odbojáře Jaroslava Pechmana, který aktivně podporoval parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Při zatýkání gestapem spáchal sebevraždu, zavražděna ale byla jeho manželka i syn. Jako jediná z rodiny přežila dcera. Nyní byla po celé rodině pojmenována nová ulice v Praze 9.
19. 9. 2022|

U nádraží v Brandýse se otevřel parkovací dům pro tři sta aut a desítky kol

Brandýs nad Labem otevřel u vlakového nádraží nový parkovací dům pro 316 aut a 76 kol. Ve městě s téměř devatenácti tisíci obyvateli má usnadnit situaci především řidičům, kteří dále cestují vlakem nebo autobusem. Většinu investice za více než 140 milionů korun uhradila evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). S výstavbou v Brandýse začali na podzim 2020. Jde o další ze záchytných parkovišť P+R, která vznikají ve Středočeském kraji, uvedla za město Kateřina Stránská.
1. 2. 2022|

Pátrání po medvědovi u Brandýsa skončilo, policisté zvíře nenašli ani pomocí vrtulníku

Policie ukončila pátrání po medvědovi, kterého svědek o víkendu údajně viděl v části Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi nedaleko Prahy. Policisté zvíře ani jeho stopy nenašli, v pátrání proto nebudou dále pokračovat.
17. 1. 2022|

Praha se vrací k trolejbusům. Využít toho chce i Středočeský kraj, některým obcím však vadí troleje

Pražský dopravní podnik (DPP) se po padesáti letech vrací k trolejbusové dopravě. Dopravce už má vytipovaných několik tras, kde by mohla nahradit současné autobusové linky. Zavést je chce i Středočeský kraj, a to z hlavního města do Brandýsa nad Labem. Hejtmanství navrhovalo i druhou trať, a to z Prahy do Kostelce nad Labem. Od té ale nakonec upustí, protože značná část obcí a měst byla proti tomuto způsobu dopravy.
26. 10. 2021|

Obyvatelé Borku chtějí jezdit do Brandýsa kratší objížďkou. Město jim to nechce povolit

Obyvatelé středočeského Borku si ztěžují na to, že nemohou mít výjimku, aby užívali výrazně kratší objízdnou trasu do nedalekého Brandýsa nad Labem. Kvůli opravě silnice mezi obcemi musí místní jezdit delší cestou přes Kostelec nad Labem. Sepsali proto petici. Odbor dopravy i vedení města udělení výjimek zamítly.
13. 7. 2021|

Majitelé nestátních památek založili asociaci. Má jim pomoci vyjednávat se státem a zlepšit propagaci

Zájmy nestátních otevřených památek v České republice bude zastupovat nová asociace. Zakládací listinu podepsali zástupci vybraných památek na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Členové iniciativy si od ní v době pandemie koronaviru slibují lepší pozici při vyjednávání o státních kompenzacích. Na rozdíl od státních hradů a zámků kompenzace za vstupné nedostali. Usilují také o co nejrychlejší otevření památek v nové turistické sezoně, asociace má přispět i k jejich lepší propagaci.
26. 1. 2021|