TÉMA

Ingenuity

Vrtulníček Ingenuity už nevzlétne. NASA misi na Marsu ukončila

Miniaturní vrtulník Ingenuity, který se v roce 2021 jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesl do marsovské atmosféry, ukončil svou misi. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle kterého už helikoptérka nemůže létat.
26. 1. 2024|

Robotický vrtulník Ingenuity má při letech na Marsu závratě, NASA chystá opravu

Americká vesmírná agentura NASA zjistila, že jeden z důležitých senzorů vrtulníčku Ingenuity, který létá na Marsu, nefunguje. Jedná se přitom o přístroj, který umožňuje vrtulníku udržovat si během letu svou polohu vůči povrchu. Bez něj se Ingenuity chová, jako by trpěl závratěmi.
8. 6. 2022|

NASA zveřejnila video rekordního letu na Marsu. Ingenuity urazila 704 metrů

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil video z rekordního letu helikoptérky Ingenuity, která je už více než rok na Marsu s robotickým vozítkem Perseverance. Při svém pětadvacátém letu začátkem dubna malý stroj urazil 704 metrů a letěl rychlostí 5,5 metru za sekundu.
29. 5. 2022|

Ingenuity na Marsu měla létat měsíc, dělá to už rok. Zvládla pětkrát více testů

Americká vesmírná mise Mars 2020 vzbudila pozornost řadou technických řešení, asi největší popularitu ale získala malá helikoptéra nazvaná Ingenuity, která se jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesla do atmosféry 19. dubna 2021.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 12:03|

Vrtulník NASA Ingenuity se chystá na Marsu na svůj první letošní let

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA bude i nadále pokračovat v přeletech na Marsu. Jeho první letošní a celkově už devatenáctý let by se mohl uskutečnit v pátek, informovala NASA na blogu věnovaném misi Ingenuity.
10. 1. 2022|

Vrtulník NASA Ingenuity na Marsu překonal všechny své předchozí rekordy

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA od svého únorového přistání na Marsu už nalétal více než 2,6 kilometru, přičemž ve vzduchu strávil celkově bezmála dvaadvacet minut. Při zatím poslední akci překonal své dosavadní letové rekordy. Informovala o tom Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA na starosti mimo jiné testování Ingenuity.
19. 8. 2021|

Devátý let vrtulníku Ingenuity na Marsu lámal rekordy

Vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA má na Marsu za sebou už devátý let, který se dosaženými výkony zásadně liší od všech dosavadních testů. Stroj překonal své rekordy jak v časové délce letu, tak v rychlostí a rovněž v překonané vzdálenosti více než půl kilometru. Na svém webu o tom informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA na starosti mimo jiné testování Ingenuity.
9. 7. 2021|

Vrtulníček Ingenuity měl při šestém letu na Marsu problémy

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA měl při svém šestém letu na Marsu, který se uskutečnil už 22. května, technické problémy, ale bezpečně přistál. Na svém webu o tom teprve nyní informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA na starosti mimo jiné program robotického vozítka Perseverance včetně testování Ingenuity.
28. 5. 2021|

Konstruktérovi vrtulníku Ingenuity se Mars zdá blíž než jeho rodná Gaza

Elektroinženýr z Pásma Gazy Loay Elbasyouni pracoval v týmu americké vesmírné agentury NASA, která se tento měsíc zapsala do historie, když provedla let helikoptéry na Marsu. Paradoxně ale Elbasyouni říká, že jeho rodné město v Pásmu Gazy, kde nyní plakáty oslavují jeho úspěchy, mu připadá ještě vzdálenější než rudá planeta kvůli izraelským a egyptským omezením, napsala agentura AP.
8. 5. 2021|

Třetí let vrtulníčku Ingenuity na Marsu byl rekordní. Dron letěl dosud nejrychleji a nejdál

Minivrtulník NASA Ingenuity v neděli úspěšně dokončil svůj třetí let na Marsu. Dosáhl dosud nejvyšší rychlosti, až sedm kilometrů za hodinu. Jeho let byl také zatím nejdelší.
26. 4. 2021|

Vrtulníček Ingenuity na Marsu vzlétl i přistál. NASA slaví úspěch

Vesmírné agentuře NASA se podařilo vzletět s helikoptérou Ingenuity na Marsu. Jde o historicky první kontrolovaný let na cizím vesmírném tělese.
19. 4. 2021|

NASA odložila let vrtulníku Ingenuity na Marsu. Odstartuje nejdříve ve středu

První testovací let malého vrtulníku Ingenuity na Marsu byl o tři dny odložen kvůli problému, který se vyskytl při zkoušce vysokých otáček rotorů. V sobotu o tom informoval na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Americká vesmírná agentura předběžný termín prvního letu Ingenuity původně stanovila na tuto neděli. První možný termín letu je však kvůli odložení středa 14. dubna.
10. 4. 2021|

Helikoptéra Ingenuity zvládla první samostatnou noc na Marsu, oznámila NASA

Malá výzkumná helikoptéra americké vesmírné agentury NASA jménem Ingenuity úspěšně přečkala první samostatnou noc na Marsu po oddělení od roveru Perseverance. Ten ji v únoru na rudou planetu dopravil. NASA to oznámila ve svém pondělním prohlášení, podle nějž je to zásadní krok na cestě k prvnímu mimozemskému motorizovanému letu.
6. 4. 2021|

Vrtulníček Ingenuity na Marsu vzlétne na začátku dubna, oznámila NASA

Malá výzkumná helikoptéra Ingenuity na povrchu Marsu zřejmě poprvé vzlétne začátkem dubna. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle něhož by v případě úspěchu šlo o milník srovnatelný s prvním letem objektu těžšího než vzduch na Zemi, který roku 1903 předvedli bratři Wrightové.
24. 3. 2021|

Obří rudé oko se otevřelo na nebi: Mars se přiblížil Zemi nejvíc až do roku 2035

Planeta Mars se v úterý 6. října 2020 v 16 hodin 19 minut středoevropského letního času přiblíží k Zemi na vzdálenost 62,07 milionu kilometrů – bude tak k naší planetě nejblíže až do roku 2035. Jen o týden později, 13. října 2020, nastane takzvaná opozice Marsu se Sluncem a planeta tedy bude pozorovatelná celou noc.
6. 10. 2020|