TÉMA

PAQ Research

Ukrajinští uprchlíci v Česku většinou pracují, přesto žijí pod hranicí chudoby, ukázal výzkum

V Česku žije sedm z deseti uprchlíků pod hranicí příjmové chudoby. Dvě třetiny příchozích nad sedmnáct let přitom mají práci. Dvě třetiny ukrajinských pracovníků si ale nevydělají ani 150 korun čistého na hodinu. Bezmála tři pětiny ze zaměstnaných jsou stále na místech pod svou kvalifikací. Výsledky červnové vlny dlouhodobého výzkumu Hlas Ukrajinců zveřejnila agentura PAQ Research. Výzkumníci doporučují mimo jiné posílit kurzy češtiny, asistenci při hledání odpovídající práce i kontroly. Navrhují také úpravu humanitární dávky.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 15:13|

Problémy kapacit školství jsou důsledkem rozdrobenosti a sílící touhy po všeobecném vzdělání, míní Zajíčková a Gargulák

Členka sněmovního školského výboru Renáta Zajíčková (ODS) míní, že ve školství přetrvávají problémy, které se měly řešit již před deseti lety. To se ale nestalo, obce a kraje podle ní nedostatečně pracovaly s demografickým vývojem. S tím souhlasí analytik PAQ Research Karel Gargulák. Podle něj se také změnilo přemýšlení žáků, rodičů a učitelů o tom, jak má být vzdělávací dráha strukturována. „Aspirace rostou a my nechceme nutit patnáctileté dítě rozhodovat se pro úzce specializovaný obor,“ podotkl s tím, že poptávka po všeobecném vzdělání je tak větší.
21. 6. 2023|

České domácnosti chudnou. Na energiích přitom výrazně šetří

V Česku přibývá lidí závislých na podpoře státu. Například příspěvek na bydlení, který pomáhá i s vysokými cenami energií, pobíralo v lednu už téměř 230 tisíc rodin. To je o šedesát procent více než rok předtím. Vláda odhaduje, že počet vyplácených sociálních dávek bude v následujících měsících ještě stoupat. Podle opozice je pomoc domácnostem pomalá a úřady nestíhají. Pomoc od státu domácnosti potřebují i přesto, že na energiích výrazně šetří. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vloni omezily spotřebu elektřiny o devět procent.
18. 2. 2023|

Ukrajinští uprchlíci se v Česku často nemohou věnovat své profesi. Zdravotnictví by přitom mohli pomoci

Stále víc ukrajinských uprchlíků v Česku pracuje. Podle průzkumu PAQ Research si do konce loňského roku našlo místo přes padesát procent těch ekonomicky aktivních. Většinou na plný úvazek. V srpnu byl jejich podíl zhruba čtyřicetiprocentní. Uplatňují se spíše na manuálních a pomocných pozicích, a to i ti vysoce kvalifikovaní. V průměru pobírají 154 korun čistého za hodinu. Své profesi se často nevěnují ani zdravotníci, kterých do Česka podle odhadů uprchlo několik set. Aprobaci se snaží získat jen 170 z nich. Trvá to i roky.
3. 2. 2023|

Rychle přibylo domácností, kterým po zaplacení nezbytností nezbude nic, varuje Prokop

V Česku přibývá domácností, kterým po zaplacení nezbytných výdajů nezbydou vůbec žádné finance. Podle údajů z průzkumu výzkumné organizace PAQ Research to bylo vloni v listopadu 19 procent, zatímco letos už 35. Politoložka a ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií na ČVUT v Praze Vladimíra Dvořáková v Otázkách Václava Moravce upozornila, že problém rychlých půjček by tak mohl zasáhnout i vyšší sociální skupiny, než tomu bylo doposud. Šéf PAQ Research, sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Daniel Prokop pak podotkl, že řešením by mohl být sociální tarif.
4. 12. 2022|

O příspěvky na bydlení nežádají všichni, kteří mají nárok, říká sociolog Prokop

Náklady na bydlení rostou. Domácnosti žijící pod hranicí chudoby za ně dokonce utratí až šestačtyřicet procent svých příjmů, říká v pořadu Interview ČT24 sociolog ze společnosti PAQ Research Daniel Prokop. O příspěvek ale přitom žádá mnohem méně lidí, než kolik jich na něj má nárok.
17. 8. 2022|

Pětina ukrajinských uprchlíků chyběla ve škole. Odborníci doporučují intenzivnější kurzy češtiny

Ukrajinské rodiny se potýkají s odmítáním při zápisech do škol a upozorňují na málo volnočasových aktivit pro děti a nedostatek příležitostí učit se česky. Vyplynulo to z prvního výzkumu, který se zaměřil na jejich zkušenosti i bariéry ve vzdělávání. Začlenění do společnosti je přitom klíčové pro psychiku dětí i osvojení jazyka.
19. 7. 2022|

Češi poslali Ukrajině přes dvě miliardy korun. Podle studie nemá stát váhat s integrací běženců

V Česku už obdrželo vízum téměř 227 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. Podle studie PAQ Research a dalších organizací je důležité, aby se stát nebál investovat do jejich integrace. Daniel Prokop z PAQ Research varoval, že v opačném případě hrozí vznik ghet a růst kriminality. Za měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajinu přispěli Češi ve finančních sbírkách na pomoc Ukrajině přes 2,08 miliardy korun.
25. 3. 2022Aktualizováno25. 3. 2022, 18:09|

O možném nároku na příspěvek by mohla informovat ČSSZ nebo Úřad práce, zaznělo v debatě k růstu energií

Podle sociologa z PAQ Research Daniela Prokopa a vedoucího dluhového poradenství Člověka v tísni Daniela Hůleho je žádání o příspěvek na bydlení administrativně složité, může se ale kvůli prudkému růstu cen týkat více domácností, než vláda předpokládá. V Otázkách Václava Moravce mluvili o tom, jak by vláda nejlépe mohla lidem v krizi pomoci.
30. 1. 2022|

ANO „loupilo“ voliče možným partnerům, levice propadla u nízkopříjmových, říká analýza PAQ

Tradiční levicové strany ČSSD a KSČM neuspěly v letošních sněmovních volbách ani u nízkopříjmových voličů, hlasovalo pro ně dohromady jen 10 procent z nich. Svým potenciálním partnerům, k nimž sociální demokraté i komunisté patřili, přetáhlo voliče především ANO, vyplývá z analýzy voleb agentury PAQ Research. Konečné výsledky srovnala i s průzkumy z loňského podzimu a letošního jara.
1. 11. 2021|

K vysoké proočkovanosti může pomoci plná nemocenská, míní sociolog

Ministerstvo zdravotnictví chce zrušit povinnost nosit roušky a respirátory, až bude naočkovaných alespoň 75 procent Čechů. V současnosti alespoň jednu dávku dostalo zhruba 56 procent obyvatel a zájem dlouhodobě klesá. Podle sociologa z PAQ Research Daniela Prokopa je třeba oslovit lidi v regionech či nabídnout stoprocentní nemocenskou v dnech po očkování. Lékařka Ludmila Bezdíčková v Událostech, komentářích popisuje, že s blížícím se podzimem registruje vyšší zájem mladých. Pro seniory je prý důležitá možnost vybrat si vakcínu.
10. 9. 2021|

Distanční výuka byla pro učitele časově náročnější, znamenala i víc stresu, ukázal průzkum

Výuka na dálku v době epidemie covidu-19 ukázala, že ve školách chybí systémová podpora učitelů a jejich vedení. Pro zhruba tři čtvrtiny vyučujících byla distanční výuka víc stresující než prezenční vyučování. U přibližně dvou pětin pedagogů se v době epidemie projevily středně těžké příznaky depresí. Vyplývá to z průzkumu společnosti PAQ Research a projektu Kalibro pro organizaci Učitel naživo. Výzkum se uskutečnil mezi 13. květnem a 1. červnem, zúčastnilo se ho 603 vyučujících ze základních škol.
24. 6. 2021|
Interview ČT24

Lidé s nestabilním zaměstnáním nejrychleji pocítí „osekávání“ kvůli krizi, statistiky to ale nezachytí, soudí sociolog

Současná pandemie a restriktivní opatření proti jejímu šíření nejvíce ekonomicky dopadají na lidi s nestabilním zaměstnáním, uvedl v pořadu Interview ČT24 sociolog Daniel Prokop. Tedy kupříkladu na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) ve službách, lidi mající dohody o provedení práce či dostávající příjem „na ruku“ v rámci šedé ekonomiky.
3. 10. 2020|