TÉMA

Dividendy

Čistý zisk ČEZu meziročně výrazně klesl, přesto se blíží 30 miliardám

Energetická skupina ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku vydělala 29,8 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o 43 procent. Hlavní příčinou poklesu je letos zavedená daň z neočekávaných zisků, která zvýšila náklady o 21 miliard. Provozní zisk (EBITDA) skupiny naopak vzhledem k vysokým tržním cenám komodit stoupl o šest procent na 95 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek společnost zveřejnila.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 12:41|

ČEZ je stabilní firma, rekordní dividenda pro stát ji neohrozí, míní šéf pražské burzy Koblic

Státní rozpočet je ve schodku 214 miliard korun. Celkovému výsledku letošního rozpočtu má pomoci i rekordní dividenda, kterou stát dostane tento měsíc od energetické firmy ČEZ. Jako největší akcionář by měl obdržet 54 miliard korun. Šéf pražské burzy Petr Koblic si myslí, že firma tímto krokem nijak neztratí důvěru investorů vzhledem k jejímu dlouholetému působení na trhu. Koblic byl hostem Interview ČT24.
2. 8. 2023|

Vláda chce do státního rozpočtu víc peněz z dividendy ČEZu. Stanjura už plánuje úspory na ministerstvech

Vláda by mohla letos získat z dividendy ČEZu do státního rozpočtu víc než zatím plánovaných zhruba čtyřicet miliard korun. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jeho záměr je součástí širšího plánu, jak letos dodržet schodek 295 miliard korun. Vláda totiž letos zatím hospodaří s horšími výsledky, než předpokládala. Kromě této dividendy by letos mohly deficitnímu státnímu rozpočtu pomoci i úspory, které by se měly týkat hlavně provozu ministerstev a dalších státních institucí.
7. 4. 2023|

ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 48 korun za akcii, rozhodla valná hromada

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. V úterý večer o tom po více než 13 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Prošel tak protinávrh ministerstva financí, které společně s vyšší dividendou navrhovalo také posunout výplatní termín o tři měsíce na 1. listopadu. Představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, tento návrh ale neprošel. Valná hromada také rozhodla o výměně členů v dozorčí radě firmy.
28. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 05:27|

Zásobníky plynu jsou plné z 54 procent, řekl Stanjura ve sněmovně. Ta zpřísnila podmínky pro udržení kapacit

Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít. Umožní to novela energetického zákona, kterou ve čtvrtek ve zrychleném režimu v legislativní nouzi schválila sněmovna. Změna zákona, kterou musí ještě projednat Senát, reaguje na současnou energetickou situaci vyvolanou válečným konfliktem na Ukrajině. Má to posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost Česka. Novela také zkracuje režim dodavatele poslední instance (DPI) na polovinu, tedy ze šesti měsíců na tři a mění způsob řízení Energetického regulačního úřadu.
2. 6. 2022|

Akcionáři Monety schválili spojení s bankovní částí PPF

Akcionáři Moneta Money Bank schválili její spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Banka navýší základní kapitál pro financování transakce, řekla její mluvčí Zuzana Filipová. Valná hromada schválila také vyplacení dividend z minulých let 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii.
20. 12. 2021|

Nechceme, aby zahraniční firmy vyváděly zisky, ale investovaly v Česku, shodují se volební lídři

Dalšími tématy úterní předvolební debaty s lídry za Liberecký kraj byly sociální dávky, dostupnost bydlení nebo udržitelnost veřejných financí. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).
15. 9. 2021|

Evropská centrální banka zruší omezení pro výplatu dividend bankami

Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla, že od začátku října zruší omezení pro výplatu dividend a zpětné odkupy akcií v bankovním sektoru. Ukončí tak krizové opatření, kterým v době pandemie covidu-19 tlačí banky v eurozóně k tomu, aby si držely kapitál, píše agentura Reuters.
23. 7. 2021|

Velké firmy letos zřejmě sníží dividendy nejvíce od roku 2009

Dividendy vyplacené největšími světovými společnostmi v letošním roce klesnou kvůli koronavirové krizi o 17,5 procenta až dvacet procent, což odpovídá zhruba 263 miliardám USD (5,8 bilionu korun). To představuje nejvyšší pokles nejméně od finanční krize v roce 2009. V příštím roce by však mohla výplata dividend výrazně oživit. Vyplývá to z prognózy investiční společnosti Janus Henderson.
23. 11. 2020|

Fed prodloužil bankám omezení výplaty dividend a odkupu akcií

Americká centrální banka (Fed) prodloužila až do konce letošního roku omezení výplaty dividend a zákaz odkupu vlastních akcií, který nařídila velkým bankám a společnostem poskytujícím finanční služby. Fed ve středu večer oznámil, že tento krok má podpořit banky v době, kdy pandemie nemoci covid-19 způsobila, že miliony Američanů neplatí včas hypotéky, úvěry z kreditních karet či půjčky na nákup auta.
1. 10. 2020|