TÉMA

Ekologická havárie

Hladík o Bečvě: Soud rozhodl jako chytrá horákyně, moudrý z toho nejsem

Za ekologickou havárii desetiletí, otravu čtyřiceti tun ryb v hodnotě desítek milionů korun v řece Bečvě, trest nepadl. Soud ve Vsetíně zprostil viny Oldřicha Havelku, ředitele společnosti Energoaqua, nepotrestal ani samotnou firmu, přestože ji označil za viníka havárie. „Jsem z toho absolutně nešťastný,“ okomentoval rozhodnutí soudu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře. Podobným haváriím by podle něj měla zabránit novela vodního zákona, kterou projednává Poslanecká sněmovna.
24. 10. 2023|

K žádné havárii v čističce nedošlo, řekl u soudu bývalý ekolog rožnovské firmy Energoaqua

Bývalý ekolog firmy Energoaqua Martin Klos u vsetínského okresního soudu odmítl, že by se v čistírně odpadních vod (ČOV), kterou podnik provozuje, stala za dobu jeho působení havárie. Ve firmě, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy z 20. září 2020, pracoval mezi lety 1993 až 2021. Podle obžaloby způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky. Kromě společnosti je obžalovaný i její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
12. 4. 2023|

Krizová novela vodního zákona reaguje na havárii na Bečvě, pokuty stoupnou až na 50 milionů

Krizová novela vodního zákona zpřesní postup řešení ekologických havárií na vodních tocích. Nově by měl takové situace řídit Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) také plánuje zpřísnit pokuty pro ty, kteří havárii zapříčiní. Firmám by tak mohlo hrozit až 50 milionů korun, uvedl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:00|

Ryby při otravě Bečvy vyskakovaly z vody na břeh, popsali u soudu rybáři

Před vsetínským okresním soudem, který projednává případ otravy řeky Bečvy, vypovídají svědci. Rybáři popsali, že ryby vyskakovaly z vody na břeh, jiné se točily kolem vlastní osy nebo plavaly leklé břichem vzhůru. Někteří z rybářů z vody cítili i zápach chlóru. První uhynulé ryby pozorovali v den otravy u Choryňského mostu, tedy téměř tři a půl kilometru po proudu od výpusti firmy Energoaqua, která je z ekologické havárie ze 20. září 2020 spolu s ředitelem podniku Oldřichem Havelkou obžalovaná.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 15:35|

Rusku se nedaří na bojišti, proto stupňuje raketové útoky, míní Zelenskyj

Ruská vojska pokračují v palbě podél linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Podle generálního štábu ukrajinské armády se ale Rusové na dalších frontách soustředí jen na udržení pozic. Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na středu prohlásil, že Rusko rovněž stupňuje raketové a letecké útoky kvůli tomu, že se mu nedaří na bojišti. Dodal, že v příhraničních oblastech zaznamenala armáda ruské „sabotážní akce.“ Ukrajina podle něj nadále usiluje o to, aby se do bezpečí dostali vojáci, kteří se nachází v areálu oceláren Azovstal v Mariupolu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 20:48|

Kvůli úhynu ryb v Labi u Štětí hrozí papírnám milionová pokuta, rozhodne inspekce životního prostředí

Policie ukončila šetření lednové ekologické havárie v Labi u Štětí na Litoměřicku a případ předala České inspekci životního prostředí (ČIŽP), která bude rozhodovat o pokutě za přestupek. Českou televizi o tom informovala mluvčí Krajského policejního ředitelství Ústeckého kraje Pavla Kofrová. K zavinění události se přihlásila papírenská firma Mondi Štětí. Hrozí jí pokuta až deset milionů korun.
5. 4. 2022|

Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci

Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|

Úkolem komise k Bečvě bude odhalit pochybení státních orgánů, řekla její předsedkyně. Zajímá ji činnost inspekce

Poslanecká vyšetřovací komise k havárii na Bečvě se zaměří hlavně na to, co dělaly úřady po ní i před ní. Zabývat se bude zejména činností České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a jedním z prvních, koho budou chtít poslanci vyslechnout, bude její ředitel Erik Geuss. V Interview ČT24 to řekla nově zvolená předsedkyně komise Marie Pěnčíková (KSČM). Policie podle ní vyšetřuje ekologickou havárii velmi dlouho a navzdory mediálním spekulacím neočekává, že by v dohledné době vyšetřování skončilo.
9. 7. 2021|

Ruská společnost dostala miliardovou pokutu za ekologickou katastrofu u Norilsku

Soud v Krasnojarsku nařídil dceřiné firmě těžební společnosti Norilsk Nickel zaplatit 146 miliard rublů (asi 42 miliard korun) za loňskou ekologickou katastrofu u města Norilsk za polárním kruhem. Během havárie unikly z tamní elektrárny tisíce tun jedovatých látek. S odvoláním na arbitrážní soud Krasnojarské oblasti o tom informoval list Kommersant. Firma se chce odvolat.
5. 2. 2021|

Hasiči hledají zdroj úniku chemikálie do Bečvy. Lidé a jejich zvířata by neměli do řeky vstupovat

Hasiči pokračují v zásahu u řeky Bečvy a hledají zdroj úniku chemikálie. Kvůli neznámé látce, která v neděli na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje unikla do řeky, uhynuly tuny ryb. Přerovská radnice v pondělí vydala doporučení, aby lidé nevstupovali do Bečvy a před vstupem chránili i své psy. Havárií se zabývají i orgány ochrany životního prostředí.
21. 9. 2020|