TÉMA

Úhyn ryb

Ve světě přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů. Odvětví to nemusí zvládnout, varují experti

Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto farmách jde za posledních deset let do stovek milionů.
11. 3. 2024|

Znalec Klicpera u soudu trval na tom, že otravu Bečvy způsobila Energoaqua. Zapojení Dezy odmítl

Vsetínský okresní soud, který projednává případ otravy řeky Bečvy, ve středu po třech jednacích dnech ukončil výslech znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery. Za viníka havárie ze září 2020 znalec označil společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Obhajoba s tím nesouhlasí, Klicperův posudek je podle ní plný nepravd. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
16. 8. 2023|

Ryby v Odře nejspíš nezabila nebezpečná látka, ukazují dosavadní výsledky vyšetřování

Zhruba tunu ryb v řece Odře na česko-polském pomezí u Bohumína nejspíš minulý týden neotrávila nebezpečná látka. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za úhyn může nedostatek kyslíku ve vodě. Podrobné laboratorní výsledky úřad zveřejní zřejmě až příští týden.
1. 8. 2023|

V Odře uhynula zhruba jedna tuna ryb. Vzorky bude povodí zkoumat několik dní

V řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně uhynuly stovky ryb, to znamená asi dvě procenta populace v řece, tedy zhruba tuna ryb. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že úhyn nepovažuje za „nijak dramatický“. Co za ním stojí, zatím není jasné, Česká inspekce životního prostředí ale již avizovala, že ryby uhynuly nejspíše kvůli nedostatku kyslíku. Vzorky odebrané ve středu se budou vyhodnocovat několik dní. Informovala o tom mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Mezi uhynulými kusy byly podle ní všechny druhy ryb, ale ve větší míře i dravé ryby, které jsou náchylnější na kyslík.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 15:23|

V Odře v Česku hynou ryby, oznámila polská ministryně. Hladík je s ní v kontaktu

V řece Odře na české straně hynou ryby, oznámila polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová na Twitteru. Úhyn ryb potvrdil také její český protějšek Petr Hladík (KDU-ČSL) i polský vodohospodářský podnik. Polské úřady nyní podle ministryně zkoumají situaci v obci Chalupki poté, co tam byl zaznamenán nález leklých ryb, které proud přinesl z české strany hranice. Chalupki leží přímo u hranic naproti Bohumínu, na protějším břehu Odry.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 17:05|

V rybníku v Pardubicích z neznámých důvodů uhynulo asi osm set kilogramů ryb

V rybníku v pardubické části Drozdice uhynulo v sobotu asi osm set kilogramů ryb. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa. Hasiči začali rybník ředit čistou vodou. Informoval o tom starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož součástí Drozdice jsou, rybník patří. Případem se zabývá i policie, podle ní se škoda pohybuje kolem sta tisíc korun.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 22:53|

Po loňském úmyslném znečištění je voda v rybníku Rosnička pořád špatná. Hrozí úhyn ryb

Oblíbené rekreační místo, rybník Rosnička ve Svitavách, se stále vzpamatovává z loňského znečištění. Podle města plochu tehdy někdo záměrně kontaminoval, a to zřejmě hnojivem. Už v červenci v místě platil zákaz koupání. Hygienici tak před sezonou zjišťovali, jak je na tom voda letos.
29. 5. 2023|

Hladinu australské řeky pokryly miliony mrtvých ryb. Uhynuly kvůli nedostatku kyslíku

Těla milionů mrtvých rozkládajících se ryb ucpala část řeky Darling na jihovýchodě Austrálie. Podle místních úřadů úhyn ryb způsobil nedostatek kyslíku ve vodě, uvedla agentura AFP. Oblast se potýká s vlnou veder.
18. 3. 2023|

Za ekologickou katastrofu v Odře může vypouštění solí, stanovili němečtí experti

Za letním masovým úhynem ryb v Odře jsou s největší pravděpodobností náhlé zvýšení salinity (slanosti) a s tím související rozšíření toxické řasy. V závěrečné zprávě to uvádí němečtí experti. Ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová k tomu poznamenala, že podíl na katastrofě má lidská činnost. Zpráva tak potvrdila dřívější předpoklady expertů. Z Odry v Polsku a také v Německu bylo vytaženo přes 200 tun mrtvých ryb.
30. 9. 2022|

V Odře zemřel život. Neví se proč, ani jaký je rozsah katastrofy

Polské úřady stále neví, co způsobilo masivní úhyn ryb v Odře. Tamní laboratoře testují na tři stovky možných látek. Znám není ani skutečný rozsah této přírodní katastrofy. Polská policie vypsala odměnu v přepočtu přes pět milionů korun za informace vedoucí k pachateli. Sousední Německo Poláky kritizuje za pozdní varování.
16. 8. 2022|

Nejasné kompetence inspekce přispívají k otázkám v kauze Bečva, míní ekoložka Moravcová

Bečva byla otrávená před sedmi měsíci, viník je však stále neznámý. Policie ve středu potvrdila, že dostala posudek znalce, další informace o postupu při prověřování této ekologické havárie lze od policistů očekávat do konce měsíce. Podle ředitelky organizace Beleco Jany Moravcové nejasnosti v kauze souvisí s dlouhodobými organizačními problémy českých orgánů ochrany životního prostředí. Moravcová byla hostem pořadu Události, komentáře. Zástupci ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) účast v diskusi opakovaně odmítli.
6. 5. 2021|

Bečva už je bez nebezpečné koncentrace kyanidu, řekl Brabec. Ministerstvo pomůže se zarybněním

Ministerstvo životního prostředí zadá studii ekologického stavu Bečvy, do které v září unikl kyanid. Řekl to šéf resortu Richard Brabec (ANO) v Senátu. Připustil, že stále není znám původce úniku jedovaté látky, úřady zatím jednoznačně potvrdily, že s únikem nemá nic společného valašskomeziříčská chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert.
14. 10. 2020|

Z nádrže na Mostecku odvezli rybáři 1800 kilogramů uhynulých ryb včetně trofejních kusů

Tisíce ryb, včetně trofejních candátů a sumců, uhynuly v severočeské nádrži Farského nedaleko Horního Jiřetína. Rybáři z ní odvezli 1800 kilogramů uhynulých ryb, několik stovek dalších kusů se jim podařilo zachránit. Úhyn ryb spojují s propadem dna nádrže do bývalé důlní šachty.
5. 10. 2020|

Do Bečvy unikla neznámá látka, uhynulo velké množství ryb

Do řeky Bečvy v neděli unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. K události vyjížděly odpoledne desítky hasičů, kteří postavili norné stěny, odebrali také vzorky vody. Havárií se zabývají i orgány ochrany životního prostředí.
20. 9. 2020|