TÉMA

Úzkosti

Facebook před dvaceti lety propojil svět. Usnadnil šíření lží a vznik depresí, seniorům pomáhá s osamělostí

Facebook za dvě dekády své existence výrazně změnil svět. Ze sociální sítě, která měla spojit elitu, se postupně stala síť, jež propojila celou planetu a odstartovala novou éru internetu. Přehnaný čas trávený na sítích může vést podle odborníků k úzkostem a depresím, ve facebookovém prostoru se také často šíří dezinformace. Například seniorům ale může pomoci bojovat s osamělostí.
4. 2. 2024|

Až 40 procent deváťáků v Česku má střední až těžké deprese, varuje výzkum

Až 40 procent žáků devátých tříd základních škol vykazuje známky střední až těžké deprese a 30 procent z nich známky úzkosti. Vyplývá to ze studie vědců Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), kterou letos zpracovali v základních školách. Ve všech oblastech duševního zdraví jsou více zasaženy dívky. Oproti chlapcům jich depresivními i úzkostnými příznaky trpí více než dvojnásobek.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 23:26|

Dokument Ley Surovcové Těžko v duši upozorňuje na psychické potíže dětí a mládeže

Psychické potíže u dětí a mládeže narůstají. Vysoký výskyt závažných případů zaskočil i zkušené odborníky. Poslední rok podle nich patří po covidu i dalších krizích k nejnáročnějším. Tím se prodlužují čekací lhůty na pomoc u psychologů nebo psychiatrů. Mnozí z nich se shodují, že zdravotní systém, ale ani společnost, na to nejsou dostatečně připraveny. A to může mít fatální následky. Ve svém dokumentu „Těžko v duši“ to ukazuje redaktorka ČT Lea Surovcová, která mezi dětmi natáčela minulý školní rok. Premiéru dokumentu uvedlo vysílání ČT24 v páteční Devadesátce.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 22:14|

Narodila se jí zdravá dcera, přesto matku ochromily úzkosti a deprese. Teď pomáhá ostatním

Až tři čtvrtiny žen, které mají po porodu psychické obtíže, nevyhledají odbornou pomoc. Mají strach nebo nevědí, na koho se vlastně obrátit. Obojí vyplývá z provedených studií. Některé porodnice i organizace se proto zapojily do Světového dne duševního zdraví matek.
4. 5. 2023|

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|

Pro děti s depresemi a ohrožené závislostmi připravili adiktologové prázdninový tábor

Přibývá dětí s depresemi, úzkostmi či závislostmi, třeba na mobilním telefonu nebo na sportu. Shodují se na tom terapeuti a adiktologové, podle kterých jde zároveň stále i o dopady covidové izolace. Specialisté proto v Kladně připravili pro tyto děti ojedinělý prázdninový kemp.
18. 8. 2022|

Seniory trápí psychické problémy. Na vině je válka i covid

Na krizových linkách, které pomáhají seniorům, stoupl počet hovorů až o třetinu. Covidová krize a nyní válečný konflikt na Ukrajině duševní potíže u starší generace ještě prohloubily. Potýkají se tak se strachem a úzkostmi.
6. 3. 2022|

Na krizové linky volá víc lidí, mají úzkosti kvůli konfliktu na Ukrajině

Češi se od začátku válečného konfliktu na Ukrajině víc obracejí na krizové linky psychologické pomoci. České televizi to potvrdily organizace, které tyto služby provozují. Například Lince první psychologické pomoci narostl počet hovorů na 127 procent. Linka důvěry Senior telefon je na 120 procentech. Počet telefonátů na dětskou Linku bezpečí stoupl na 115 procent. Obavy volajících se týkají nejčastěji úzkostí z blízkosti konfliktu, ohrožení přátel a příbuzných na Ukrajině nebo hrozby globální války.
2. 3. 2022|

Covid neměl výrazný vliv na rozvoj duševních nemocí. Lidí s vážnými problémy je však více

Pandemie koronaviru neměla v Česku významný vliv na rozvoj duševních nemocí – vyplývá to z průzkumu psychiatrů v kombinaci s novými zdravotnickými statistikami. Odborníci ale nevylučují, že u části lidí se tyto obtíže můžou objevit s větším časovým odstupem. Problémy mají například i zdravotníci, kteří se v nemocnicích starali o pacienty ve vážném stavu.
17. 6. 2021|

Alkohol vyrývá brázdu naší zranitelnosti vůči depresi, varuje psychiatr Höschl

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví zjistili, že kvůli koronavirovým restriktivním opatřením přibylo dospělých, kteří trpí úzkostnými poruchami nebo depresemi. Ředitel ústavu psychiatr Cyril Höschl ve Studiu 6 v tomto ohledu připomněl, že jedním z rizikových faktorů je také alkohol. Rozhovor s ním vedla Jolka Krásná.
20. 3. 2021|

Aplikaci Nepanikař si letos stáhlo 25 tisíc Čechů. Pomáhá i zdravotníkům nebo operátorům

Počet lidí, kteří využívají ke zvládání úzkosti, osamělosti či rodinných problémů aplikaci Nepanikař, od ledna strmě narostl. Letos už si ji v Česku stáhlo 25 tisíc lidí. Loni to bylo za první dva měsíce roku zhruba kolem sedmi tisíc stažení. Podle hlavní koordinátorky Nepanikař Veroniky Kamenské využívají anonymní pomoc i zdravotníci nebo operátoři informačních linek.
7. 3. 2021|

Státy musí více investovat do zdravotnického personálu, stojí ve zprávě OECD

Pandemie covidu-19 odhalila vážné slabiny ve zdravotnických systémech mnoha evropských zemí a celkovou nepřipravenost na zdravotní krizi. Podle ve čtvrtek zveřejněné zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) musí státy především více investovat do pracovníků ve zdravotnictví, jichž je nedostatek. Obtíže působí i nouze o nemocniční lůžka.
19. 11. 2020|

Epidemie prohlubuje úzkosti u dětí, mají strach, že rodiče přijdou o práci

Koronavirová krize dopadá i na ty nejmenší, dětem chybí spolužáci, mají strach z nákazy u sebe nebo svých blízkých a obávají se i toho, že rodiče přijdou o zaměstnání. Podle lékařů přibývá u dětí úzkostí a prohlubují se vážné psychické poruchy. Proto doporučují, aby s nimi rodiče o situaci mluvili.
31. 10. 2020|
Doporučujeme

V době nouzového stavu přibylo lidí s depresemi a úzkostí, ukázala nová studie

V době koronavirové nákazy v Česku přibylo lidí s nejméně středně těžkými depresemi a úzkostí. Na počátku pandemie měla příznaky pětina dospělých, tedy zhruba třikrát víc než před nouzovým stavem s nařízenými omezeními. Nejvíc situace dopadala na ženy, mladé lidi a osoby, kterým se propadl příjem. Ukázala to studie čtveřice výzkumnic a výzkumníků Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd České republiky.
6. 8. 2020|