TÉMA

Stoka

Část obžalovaných ve vedlejší větvi kauzy Stoka dostala podmínky

Krajský soud v Brně uložil části obžalovaným ve vedlejší větvi korupčního případu takzvané kauzy Stoka podmíněné a peněžité tresty. Šlo o čtyři obžalované, kteří už dříve ve věci prohlásili vinu. Peněžitým trestem soud potrestal i jednu firmu. Hlavní líčení se zbývajícími obžalovanými, kteří vinu popřeli, je v plánu na konci února. Ve vedlejší větvi jde o „spodní patro“ kauzy, vesměs jednatele či řemeslníky, kteří podle obžaloby za úplatky dostávali zakázky. Rozsudek není pravomocný, část obžalovaných i žalobce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.
15. 2. 2024|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Policisté z Národní centrály zasahovali v Brně kvůli přidělování městských bytů. Zadrželi osm lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Provádějí domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle předsedkyně kontrolního výboru Moniky Lukášové Spilkové (Piráti), která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala, by se měl zásah týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 20:05|

Politolog: Propad vládních stran byl menší, Čapí hnízdo voliče ANO nezajímá

Podle politologa Daniela Kroupy z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem nebyl v komunálních a senátních volbách propad vládních stran tak velký, jak se čekalo. Nejvíce z určitého hlediska posílilo hnutí SPD, to ale bude mít problém zasahovat přímo do vlády, míní Kroupa. Kauza Čapí hnízdo podle něj voliče ANO nezajímá, kauza Dozimetr ale hnutí STAN poškodila.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 17:18|

Zazněly rozsudky v kauze Stoka, žalobce není spokojen

Krajský soud v Brně v korupční kauze na radnici Brno-střed uložil bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) devět a půl roku vězení. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic Petr Liškutin dostal podmínečný trest. Soud vyměřil tresty i dalším sedmi obžalovaným a dvěma firmám. Podle rozsudku Švachula řídil organizované skupiny, žalobci mu navrhovali 14 let vězení. Švachula vinu popřel. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obhájci obžalovaných si ponechali lhůtu pro možné odvolání. Žalobce s verdiktem nebyl spokojený.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 13:09|

Žalobce navrhl v kauze Stoka Švachulovi 14 let vězení. Byl podle něj hlavou organizované skupiny

Krajský soud v Brně v korupčním případu na radnici části Brno-střed ukončil dokazování. Státní zástupce Karel Cibulka zahájil v kauze Stoka závěrečnou řeč. Bývalému místostarostovi a radnímu Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) navrhnul čtrnáct let vězení. Podle obžaloby byl hlavou organizované skupiny. Obžalobě čelí jedenáct lidí. Soud jednání odročil pro vyhlášení rozhodnutí na 31. května.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 13:59|

Žalobce v kauze Stoka podle NSZ při poskytnutí spisu nepochybil

Dozorující státní zástupce v takzvané kauze Stoka podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) nijak nepochybil. Soudu v Brně předložil kompletní spisový materiál, který obsahoval všechny relevantní důkazy. Na webu NSZ o tom informoval mluvčí Petr Malý. Rozhodnutí v kauze Stoka, která se týká podezření z korupce na radnici Brno-střed, mělo být původně vyneseno poslední lednový den. Soud ale rozsudek nevynesl, ve spisu mu chybělo deset až dvanáct tisíc stran.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 10:31|

Žalobkyně navrhuje Švachulovi 14 let vězení. Byl podle ní hlavou skupiny v kauze Stoka

Krajský soud v Brně v korupčním případu na radnici části Brno-střed ukončil dokazování. Státní zástupkyně Jana Vítková zahájila v takzvané kauze Stoka závěrečnou řeč. Jiřímu Švachulovi navrhla čtrnáct let vězení se zvýšenou ostrahou, podle obžaloby byl hlavou organizované skupiny, která ovlivňovala veřejné zakázky.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 15:22|

Faltýnek mladší u soudu odmítl spojitost s kauzou Stoka. Nikdo po něm prý ovlivňování zakázek nechtěl

Syn šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka Jiří u soudu v Brně řekl, že po něm nikdy nikdo nechtěl ovlivnění žádné veřejné zakázky. Faltýnek působil v představenstvu brněnských tepláren, jeho jméno a jméno jeho otce zazněly v některých odposleších. Oba odmítli s kauzou Stoka jakoukoli spojitost. Soud odročil hlavní líčení na září.
8. 6. 2021|

Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat, na Vysočině ho ANO nechce. Změnit to může ještě Babiš

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat do voleb do Poslanecké sněmovny. Na Vysočině, kde minule kandidoval jako lídr, nedostal podporu. Zpátky ho může vrátit jen premiér Andrej Babiš (ANO), díky nestandardním stanovám, které mu jako předsedovi umožňují měnit kandidátky. Faltýnek už připustil, že na podzim vůbec kandidovat nemusí. Z nejmocnějšího muže ve sněmovně by se tak vrátil k zákulisnímu působení. Pro 168 hodin natáčel Václav Crhonek.
31. 5. 2021|

V kauze Stoka přibylo deset obviněných. Měli manipulovat se zakázkami investičního odboru radnice

Ve vedlejší větvi kauzy Stoka týkající se možné korupce na radnici Brno-střed přibylo dalších deset obviněných. Jde o pět podnikatelů a jejich firem. Na obvinění upozornily Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. Policie nově obviněné stíhá za manipulaci zakázek investičního odboru městské části, hlavní větev případu už řeší soud.
16. 3. 2021|

Svědci v kauze Stoka popřeli předávání úplatků. Soud bude pokračovat za týden

Svědci, kteří ve čtvrtek dopoledne u Krajského soudu v Brně vypovídali v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, popřeli, že by za zakázky někomu dávali úplatky. V takzvané kauze Stoka je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Hlavní líčení bude pokračovat 4. února výslechem dalších svědků.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 15:13|

Měl jsem Švachulovi nasypat kokain na stůl, aby byl vydíratelný, vypověděl svědek v kauze Stoka

Svědek v případu údajné korupce na radnici Brno-střed Basman Jaza u Krajského soudu v Brně řekl, že měl na pokyn nasypat tehdejšímu místostarostovi městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) trochu kokainu na stůl, aby byl vydíratelný. Nařídil mu to údajně jeho nadřízený, podnikatel Saman El-Talabani, který je v kauze mezi obžalovanými. Švachula už dříve uvedl, že to on sám byl obětí nátlaku.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 14:51|

Policejní zásah byl pro mě překvapením, řekl svědek v kauze Stoka u soudu

U Krajského soudu v Brně pokračuje hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauzy Stoka. Soud už dříve vyslechl všechny obžalované, nyní zahájil výslech svědků. Tajemník městské části Petr Štika jako svědek uvedl, že policejní zásah byl pro něj překvapivý.
5. 1. 2021Aktualizováno5. 1. 2021, 14:33|

V brněnské kauze Stoka se mění dozorující státní zástupce. Mezlík bude pracovat pro evropský úřad

V případu možné korupce na radnici městské části Brno-střed, v takzvané kauze Stoka, se změní dozorující státní zástupce. Radek Mezlík z brněnské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství odchází pracovat pro Úřad evropského veřejného žalobce. Mezlík to ve čtvrtek potvrdil ČTK. Soud v případu Stoka má pokračovat až v lednu.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 14:38|

Švachulu podezřelého v kauze Stoka propustil soud z vazby. Bude sledovaný náramkem

Krajský soud v Brně ve čtvrtek znovu rozhodl o propuštění z vazby politika Jiřího Švachuly (dříve ANO), který je souzený v případu rozsáhlé korupce na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta a exradní se dostane na svobodu, státní zástupce Radek Mezlík nepodal proti rozhodnutí stížnost, a proto je usnesení soudu pravomocné. Z bohunické věznice vyšel Švachula odpoledne.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 15:45|

Exprimátor Vokřál vytvořil klub nezávislých zastupitelů. Přihlášku do nového brněnského ANO nepodal

Celkem dvanáct z osmnácti zastupitelů zvolených za hnutí ANO do brněnského zastupitelstva vytvořilo samostatný klub nezávislých zastupitelů. Řekl to bývalý místopředseda hnutí ANO a exprimátor Brna Petr Vokřál, který z hnutí letos odešel kvůli sporům v brněnské organizaci. Posléze hnutí tamní organizaci zrušilo a nyní buňku vytvoří znovu.
20. 10. 2020|

Do igelitky se vejde hodně peněz, řekl El-Talabani o přebírání úplatků v kauze Stoka

Podnikatel Saman El-Talabani obžalovaný v takzvané kauze Stoka pokračoval u Krajského soudu v Brně ve své výpovědi z úterý, kdy rozkrýval fungování skupiny, která údajně ovlivňovala zakázky části Brno-střed. Hovořil o předávání úplatků. Obžalovaný bývalý místostarsta Brna-střed Jiří Švachula tvrdí, že byl sám obětí El-Talabaniho nátlaku. El-Talabani je klíčový svědek obžaloby jako spolupracující obviněný.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 15:33|

Dohodnuté soutěže za úplatky. Klíčový svědek v kauze Stoka popsal soudu ovlivňování zakázek

Klíčový svědek v takzvané kauze Stoka, obžalovaný podnikatel Saman El-Talabani, začal u Krajského soudu v Brně rozkrývat fungování skupiny, která údajně ovlivňovala zakázky na městské části Brno-střed. Talabani je u soudu jako spolupracující obviněný.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 16:03|

Podnikatel z kauzy Stoka u soudu přiznal, že předával úplatky

Krajský soud v Brně pokračuje v projednávání sledovaného případu údajné korupce na radnici Brno-střed. V takzvané kauze Stoka vypovídal obžalovaný podnikatel Lubomír Smolka, přiznal, že u některých zakázek předával či sám dal úplatek. Přiznal se i bývalý vedoucí technik správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petr Kosmák. V kauze je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly.
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 16:09|

Soud začal projednávat korupční kauzu Stoka. Týká se manipulace zakázek na radnici Brno-střed

Krajský soud v Brně začal projednávat korupční kauzu na radnici Brno-střed. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Hrozí mu až šestnáct let vězení. Termíny hlavního líčení jsou zatím rozepsané do konce roku.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 15:48|

Změna v čele ANO na jižní Moravě potvrzena. Wenzl se pustí do obnovy brněnské organizace

Předsednictvo ANO ve čtvrtek podle očekávání potvrdilo v čele jihomoravské organizace vládního hnutí ředitele kyjovské nemocnice Lubomíra Wenzla. Nahradil poslankyni Taťánu Malou. Wenzl to oznámil po jednání předsednictva. Za hlavní úkoly označil úspěch v nadcházejících krajských, senátních i sněmovních volbách a obnovu brněnské organizace, kterou užší vedení ANO v půli června zrušilo kvůli napojení některých jejích členů na pochybné kauzy.
2. 7. 2020|