TÉMA

Státní volební komise

K hlasovacím urnám ve 33 obcích přišlo v průměru 70 procent voličů. Nejvyšší účast byla v Hradišti na Rokycansku

K sobotním komunálním volbám, které proběhly ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru sedmdesát procent voličů. Téměř stoprocentní byla účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 12:53|

Petr Pavel je definitivně zvoleným prezidentem, potvrdil to Nejvyšší správní soud

Někdejší představitel české armády a NATO Petr Pavel je s konečnou platností vítězem prezidentských voleb, Nejvyšší správní soud (NSS) už rozhodl o všech volebních stížnostech. Napravil jen dílčí chyby volebních komisí, Pavlovo vítězství nad Andrejem Babišem (ANO) je nyní výraznější. Rozdíl mezi oběma kandidáty v druhém kole se zvýšil o 298 hlasů na celkových 959 403 hlasů, oznámil v úterý soud v tiskové zprávě.
21. 2. 2023|

Pavel vybírá hradní tým a ladí program. Chce co nejdříve jmenovat Koudelku generálem

Na složení svého týmu, programu či na přípravě výjezdů do regionů od pondělí začal pracovat nově zvolený prezident Petr Pavel. Hned na začátku týdne měl schůzku s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a také telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou. Sešel se i s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, kterého plánuje co nejdříve jmenovat generálem, což nynější prezident Miloš Zeman opakovaně odmítal. V nejbližší době absolvuje Pavel i jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 23:29|

Komise vylosovala čísla, s nimiž půjdou kandidáti do prezidentských voleb

Státní volební komise vylosovala devíti kandidátům, kteří byli připuštěni k lednovým volbám hlavy státu, volební čísla. Budou jimy označeny hlasovací lístky a uchazeči je mohou využít i v kampani.
14. 12. 2022|

Devět uchazečů splnilo zákonné požadavky a může usilovat o prezidentský úřad

Budoucím prezidentem se stane jeden z devíti kandidátů, které v pátek k volbám zaregistrovalo ministerstvo vnitra. O Hrad se utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima. Ministerstvo odmítlo registrovat například podnikatele Tomáše Březinu, Karla Diviše nebo Karla Janečka, úřad jim neuznal část podpisů voličů.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 21:45|

K sobotním volbám do zastupitelstev čtyř obcí přišlo přes 60 procent voličů

Voliči ve čtyřech obcích si v sobotu zvolili nová zastupitelstva. Volební účast byla 62,41 procenta. Největší zájem o hlasování měli lidé v Rovné na Pelhřimovsku, kde k urnám přišlo přes 93 procent oprávněných voličů. Mandát obecního zastupitele získalo celkem osm žen a 20 mužů. O výsledcích hlasování informoval Český statistický úřad (ČSÚ).
12. 12. 2021|

Stížností Pirátů a STAN kvůli přepočtu hlasů se bude zabývat soudce Filip, figuroval v nálezu k volebnímu zákonu

Připomínkami koalice Pirátů a STAN k přepočtu hlasů podle nového volebního zákona se bude jako ústavní soudce zpravodaj zabývat Jan Filip. Jméno, určené podle rozvrhu práce, zveřejnil soud na svém webu, stejně jako text návrhu. Odborník na ústavní právo a volební systémy je jako zpravodaj podepsaný pod letošním diskutovaným nálezem k volebnímu zákonu. Právě v reakci na něj se měnila právní úprava.
9. 12. 2021|

Lidé podali 210 stížností na sněmovní volby, skoro třikrát víc než před čtyřmi lety

Nejvyšší správní soud obdržel 210 stížností na výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Je to o 133 víc než po minulých sněmovních volbách. Informoval o tom soud na svých webových stránkách.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 16:42|

Státní komise schválila výsledky voleb. Proběhly podle ní bez komplikací

Státní volební komise neshledala problémy ve sčítání výsledků víkendových sněmovních voleb a v úterý by je měla zveřejnit ve Sbírce zákonů. Od středy 13. října by měla plynout desetidenní lhůta, v níž bude možné výsledky či hlasování napadnout u Nejvyššího správního soudu. S pondělím začíná zároveň týden povolebních vyjednávání.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 09:53|

Češi rozhodli o složení sněmovny. Volební účast přesáhla někde až sedmdesát procent, hlásí okrsky

Česko vybralo nové poslance. Volební místnosti se uzavřely ve 14 hodin a začalo sčítání hlasů. Volební účast na řadě míst přesahuje šedesát procent, někde je až sedmdesát procent, uvedly okrsky. Výraznější incidenty zaznamenány nebyly. O dvě stovky křesel v dolní komoře parlamentu usiluje přes pět tisíc dvě stě kandidátů, které nominovalo dvaadvacet uskupení. Ve více než dvaceti obcích se pak spolu s volbami konaly také místní referenda. Česká televize divákům i v sobotu nabízí kompletní volební servis. Speciální vysílání potrvá až do noci.
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 14:00|

Obyvatelé třinácti obcí si zvolili nová zastupitelstva

V třinácti obcích lidé v sobotu zvolili nová zastupitelstva. Hlasování zorganizovali v obcích, kde se původní zastupitelstva z různých příčin rozpadla, nejčastěji pro neshody mezi členy. Výsledky voleb zveřejnil Český statistický úřad. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou zveřejněny ve Sbírce zákonů.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 07:53|

Hlasy ze zahraničí si v říjnu rozdělí kandidáti z Ústeckého kraje

Hlasy, které v letošních říjnových volbách odevzdají voliči žijící v zahraničí, půjdou kandidátům do Ústeckého kraje. Určil to los Státní volební komise. V posledních volbách se hlasy ze zahraničí započítávaly do výsledků ve Středočeském kraji.
7. 1. 2021|

Státní komise schválila výsledky voleb, od úterý je půjde deset dní zpochybnit

Státní volební komise projednala výsledky krajských voleb a schválila jejich vyhlášení ve sbírce zákonů. Podle ředitele odboru voleb ministerstva vnitra Petra Vokáče budou výsledky oficiální od úterý, další den začne běžet lhůta pro jejich případné zpochybnění. Totéž platí o výsledku prvního kola senátních voleb na Děčínsku.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 10:10|

Komise vylosovala čísla pro krajské volby. „Šťastná“ sedmička připadla STANu, třináctka Zeleným

Státní volební komise vylosovala čísla, která budou mít jednotlivé kandidátní listiny v nadcházejících krajských volbách. Vládní ANO bude mít 50, jeho menší koaliční partner ČSSD 45, opoziční ODS zamíří do voleb s číslem 33. Číslo 7 považované za šťastné přiřkla komise parlamentnímu hnutí STAN, „nešťastnou“ třináctku Zeleným.
18. 8. 2020Aktualizováno18. 8. 2020, 13:48|

První kolo polských prezidentských voleb vyhrál Duda. Za dva týdny se utká s Trzaskowským

Podle průběžných výsledků ovládl první kolo polských prezidentských voleb obhajující prezident Andrzej Duda (Právo a spravedlnost) se ziskem 43,67 procenta hlasů. Do druhého kola s ním postupuje primátor Varšavy Rafał Trzaskowski (Občanská platforma), který získal 30,34 procenta procenta hlasů. Uvedla to Státní volební komise na základě 99,78 procenta sečtených okrsků. Druhé kolo je na programu 12. července.
28. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 10:26|