Politické strany a hnutí už znají svá čísla pro krajské volby

Opoziční hnutí ANO bude letos obhajovat vítězství v krajských volbách pod číslem 39. ODS bude mít číslo 85, KDU-ČSL 35, STAN 61, Piráti 21 a SPD 18. Odlišná čísla vylosovala Státní volební komise pro koalice těchto stran a hnutí s ohledem na jejich krajské zaměření či propojení s dalšími převážně regionálními uskupeními. Například jedničku získala koalice Spolu pro Liberecký kraj.

Ze sněmovních stran nemá vlastní číslo pouze TOP 09, neboť podobně jako v minulých volbách před čtyřmi lety v žádném z krajů nekandiduje samostatně. Čísly budou označeny hlasovací lístky volebních uskupení, která je mohou využít také ve volební kampani.

S číslem 95 pomyslné startovní pole uzavírá koalice ČSSD a nezávislé osobnosti, kterou tvoří Česká suverenita sociální demokracie se stranou Domov.

Krajské volby se konají v pátek 20. září od 14:00 do 22:00 a v sobotu 21. září od 8:00 do 14:00 hodin. Voliči budou vybírat zastupitele ve 13 krajích, hlasování se netýká Prahy, kde se volí současně s volbami do obcí.

V krajských volbách je možné hlasovat s voličským průkazem, ale pouze ve stejném kraji, kde má volič trvalý pobyt. Osobní žádost na úřadě je možné podat nejpozději 18. září do 16:00 hodin. Písemná žádost musí být na úřad doručena nejpozději 13. září v 16:00 hodin.

V krajských volbách je možné udělit preferenční hlasy nejvýše čtyřem kandidátům na jedné kandidátní listině – stačí zakroužkovat jejich pořadové číslo. Nelze ale vybírat napříč kandidátkami.