TÉMA

Návštěvnost

Procházky s virtuální realitou nebo kolo s průvodcem. Praha startuje hlavní turistickou sezonu

O velikonočních svátcích začíná v metropoli hlavní turistická sezona. Návštěvníky letos čekají novinky v podobě vycházek s virtuální realitou, nordic walkingu nebo jízdy na kole s průvodcem. Po několikaměsíční pauze mohou lidé navštívit také Novomlýnskou vodárenskou věž nebo využít delší otevírací doby v některých památkách. Podle Prague City Tourism přijede do metropole na Velikonoce až přes 200 tisíc návštěvníků. Vstupné na památky až na výjimky dražší nebude.
29. 3. 2024|

Památky zdražují vstupné, i tak správci letos očekávají vysokou návštěvnost

Začíná sezona na státních hradech, zámcích a technických památkách. Mnohé nabízejí nové trasy a prostory, případně otevírají po rekonstrukci. Loni si objekty patřící pod Národní památkový ústav prohlédlo skoro čtyři a čtvrt milionu lidí, meziročně o desetinu víc. Správci letos čekají návštěvnost ještě vyšší, a to i přes zdražující vstupné.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 22:00|

Tržiště ve Zlíně ožilo farmářskými trhy. Jeho rekonstrukce stála sto milionů

Tržiště Pod Kaštany v centru Zlína ožívá. Město chce farmářskými trhy a podobnými akcemi nalákat návštěvníky. Tržiště loni na jaře otevřelo po rekonstrukci za zhruba sto milionů korun, návštěvnost ale nebyla velká. Od začátku ledna bylo kvůli špatnému počasí a malému zájmu prodejců zavřené.
9. 3. 2024|

Památky táhly o prázdninách méně než před covidem a válkou. Příští rok budou někteří kasteláni šetřit

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos do konce srpna 3,3 milionu lidí, z toho 1,9 milionu o prázdninách. Nejvíce z nich se vydalo na jihomoravský zámek Lednice. Podle generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové je sice letos o státní památky větší zájem než loni, ale zároveň přichází méně návštěvníků, než bylo zvykem před pandemií covidu-19 a před válkou Ruska proti Ukrajině. Chybějí hlavně zahraniční turisté – ti asijští i ruští. Ústav se navíc bude muset příští rok vypořádat i s menším příspěvkem na provoz.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:32|

Brněnská zoo slaví sedmdesát let. Proslavil ji chov ledních medvědů a šimpanzů

Návštěvníci mohou zvířata v brněnské zoo na úpatí Mniší hory v Brně obdivovat už sedmdesát let. Zoologická zahrada, která na zhruba pětašedesáti hektarech chová čtyři sta druhů, byla slavnostně otevřena 30. srpna 1953. Zájem o ni stále roste, ale v zimních měsících opadá, chybí totiž velká zastřešená vzdělávací expozice. Novou expozici by podle ředitelky Radany Dungelové potřebovali lední medvědi a levharti.
30. 8. 2023|

Barbenheimer zabral. Diváci se hrnuli jak na film o Barbie, tak snímek o „otci“ atomové bomby

Česká i americká kina hlásí úspěšný víkend. Diváky před filmová plátna přitáhl „Barbenheimer“, tedy dvě nesouvisející novinky – Barbie a Oppenheimer. Film o ikonické panence dokonce utržil celosvětově 337 milionů dolarů (v přepočtu přes sedm miliard korun) a ve Spojených státech se stal zatím nejúspěšnější premiérou roku.
24. 7. 2023|

Milovníci kultury se vrátili do divadel, ta teď plánují zdražovat

Ceny vstupenek v nadcházející divadelní sezoně porostou. Za představení si diváci v průměru připlatí nižší desítky korun. Vyplývá to z vyjádření divadel oslovených Českou televizí. Ta se doposud bála výrazněji zdražovat kvůli odlivu diváků během pandemie covidu-19. Především divadla v menších městech stále hlásí nižší návštěvnost.
16. 7. 2023|

Španělská Compostela zažívá rekordní návštěvnost. Už v půli prázdnin sem dorazilo nejvíc poutníků v historii

Motivace vydat se na pouť do Santiaga de Compostely dávno nejsou jen čistě náboženské, ale patří mezi ně i rozvod, problémy v rodině, nemoc či další směřování v životě. K hrobu svatého Jakuba ve Španělsku proto vyráží také čím dál víc Čechů. Jen za letošní rok jich do Compostely doputovalo přes dva tisíce. Poutní místo navíc už teď hlásí pro letošek rekord – do konce července ho navštívilo přes dvě stě tisíc lidí z celého světa.
13. 8. 2022|

Internetové sdružení CZ.NIC odblokuje dezinformační weby

Internetové sdružení CZ.NIC ve středu odblokuje osm dezinformačních webů, jejichž domény znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině. Weby již nepředstavují hrozbu, mimo jiné kvůli očekávanému poklesu návštěvnosti, oznámil mluvčí sdružení Vilém Sládek.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 14:50|

Kultura pociťuje po uvolnění opatření obnovený zájem publika

Do kina, divadla nebo na koncert už je možné jít jenom se vstupenkami, od 10. února skončila povinnost prokazovat se potvrzením o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Většina kulturních organizací pociťuje nárůst zájmu diváků. Jenom do biografů přišlo minulý týden skoro 240 tisíc lidí, o polovinu víc než před čtrnácti dny. Pomohla i česká pohádka Tajemství staré bambitky.
21. 2. 2022|

Služby, kultura i sportoviště kvůli cenám energií zdražují. Díky rozvolnění ale zákazníků přibylo

Restauracím, bazénům i dalším službám díky zrušení povinných kontrol bezinfekčnosti v minulém týdnu razantně přibylo zákazníků. Například restaurace teď evidují nejvyšší tržby od začátku letošního roku. Více lidé utrácejí momentálně i za kulturu, a to o zhruba čtyřicet procent než před rozvolněním pravidel. Růst tržeb však není dán pouze rozvolněním restrikcí, ale také výrazným zdražováním.
20. 2. 2022|

Jeseníky strádají. Návštěvnost se kvůli pandemii koronaviru propadla až o dvacet procent

Pandemie koronaviru způsobila za první tři čtvrtletí v Jeseníkách zhruba dvacetiprocentní propad návštěvnosti. Podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáše Raka to pocítili hlavně hoteliéři a majitelé restaurací, finančně bolestný byl letošní rok také pro poskytovatele různých služeb v cestovním ruchu. Podle Raka se zároveň v Jeseníkách změnila klientela, do hor zamířili i movitější klienti.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 13:58|

Pražská zoo otevřela nový pavilon, už po poledni ale musela zavřít. Přišlo příliš návštěvníků

Pražská zoologická zahrada před polednem otevřela návštěvníkům novou expozici Darwinův kráter. Lidé mají možnost se v ní seznámit s více než 20 druhy australské fauny. Kvůli velkému zájmu návštěvníků a současným protikoronavirovým opatřením musela ale zoo zavřít už ve 13 hodin. Počet návštěvníků totiž dosáhl 8500, což je v tuto chvíli povolené maximum.
30. 5. 2020|