TÉMA

Asociace cestovních kanceláří

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel Čech, s boji to zřejmě nesouvisí

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan, oznámil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Úřad s ohledem na rodinu nebude poskytovat detaily. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nicméně uvedl, že příčinou úmrtí nebyl válečný konflikt. Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková minulý týden řekla, že má informace o dvou českých cestovních kancelářích, které mají na letošní rok vypsané termíny zájezdů na ostrov.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 15:24|

Maroko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za celé dekády. Úřady hlásí přes dva tisíce mrtvých

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Zatím úřady potvrdily 2012 obětí, dalších 2059 lidí utrpělo zranění, z toho 1404 je v kritickém stavu. Otřesy měly sílu 6,8 stupně Richterovy škály. Nejzasaženější jsou podle médií horské oblasti v centrálním Maroku. Kvůli intenzitě otřesů se ale hroutily domy i v sedmdesát kilometrů dalekém Marrákeši. Černínský palác nemá informace o tom, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. Politici po celém světě vyjadřují Maroku soustrast. Země vyhlásila třídenní státní smutek.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 23:52|

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Část zákazníků stále řeší proplácení poukázek za zájezdy neuskutečněné kvůli pandemii

Před rokem skončila platnost speciálních voucherů, které měly pomoct cestovním kancelářím v době koronavirové krize. Pokud klient poukázky na náhradní zájezd nevyužil, měl dostat zpět své peníze za původně objednanou dovolenou. Některým zákazníkům ale dodnes nepřišly.
28. 8. 2022|

Na dovolené mohou nastat i nepříjemnosti. Cestovní kanceláře radí vše dokumentovat a řešit na místě

Čas letních dovolených se kloní k závěru a část turistů se nevrací jen s příjemnými zážitky; řeší nejrůznější reklamace za pobyty, které si objednali, a i když je podle cestovních kanceláří takových případů minimum, žádají, aby klienti případnou problematickou situaci začali řešit už na místě a všechno nenechávali až na dobu po návratu. Vhodné rovněž je, aby problémy dokumentovali.
20. 8. 2022|

Roste počet stížností na cestovní kanceláře i na zpožděné lety. Lidé se mohou domoci odškodného

S nárůstem počtu dovolených a odjezdy do ciziny během léta rostou i počty stížností na cestovní kanceláře. Podle zjištění ČT měli někteří lidé problém reklamovat pobyt poté, co úřady v egyptské zátoce Sahl Hasheesh uzavřely pláže po útoku žraloka. Cestování také momentálně komplikují přetížená letiště po celé Evropě.
17. 7. 2022|

„Nedorozumění.“ Podle ministerstva se podmínky vstupu do Česka zpřísňují nakonec pouze pro cizince

Před vstupem do České republiky i ze zemí s nízkým rizikem nákazy, vyznačených na mapě cestovatele zeleně a oranžově, budou muset mít lidé PCR test. Týká se to i očkovaných. Výjimka se vztahuje na lidi po posilovací dávce vakcíny či pro mladistvé. Ministerstvo zdravotnictví sice nejdříve oznámilo, že pro české občany začne nařízení platit na začátku ledna, následně ale v prohlášení uvedlo, že nakonec se zpřísnění bude týkat pouze cizinců, a to od pondělí.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 22:25|

V Praze rozdali hygienici stovky pokut za porušení pravidel pro návrat ze zahraničí. V regionech jsou takové tresty výjimkou

Množství pokut rozdali již pražští hygienici lidem, kteří jeli do zahraničí a po návratu buď nevyplnili povinný příjezdový formulář, nebo nesplnili další podmínky – nešli na test či nedodrželi karanténu. Mimo Prahu je podobných případů minimum.
27. 8. 2021|

V Turecku kvůli požárům zemřelo šest lidí, české ministerstvo varovalo turisty

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se již rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život šest lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. České ministerstvo zahraničí varovalo turisty, kteří mířili do oblasti. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:31|

Turisté a cestovky řeší zákaz výjezdů do Tuniska. Egypt může být další na řadě

Tunisko zčerná na cestovatelské mapě. Češi nebudou moci do této země vycestovat od příštího pondělí. Důvodem je šíření nebezpečných variant covidu-19. Opatření má platit do konce července a podle odhadů Asociace cestovních kanceláří dopadne na dvacet tisíc klientů. Omezení letního cestování nejen do Tuniska se věnovala 90' ČT24.
1. 7. 2021|

Hygienici musí podle Vojtěcha kontrolovat, zda lidé po návratu z rizikových zemí přišli na test

Hygienici mají podle ministra zdravotnictví hlídat dodržování opatření u lidí vracejících se z ciziny. Zamezit se tak má zavlečení nakažlivějších variant koronaviru. Hlavní hygienička počítá s cílenou kontrolou všech, kteří nepřijdou v termínu na test. V praxi je teď dohled spíš namátkový. Epidemiologové doporučují zaměřit se navíc i na dodržování samoizolace.
22. 6. 2021|

Ministerstvo zahraničí připravilo nový web pro cestování do nejoblíbenějších destinací

Omezení v pohybu mezi zeměmi kvůli pandemii covidu-19 přetrvává i v začátku turistické sezony. Podmínky pro cestování do nejnavštěvovanějších zemí ministerstvo zahraničí shrnulo na speciálních webových stránkách www.dovolena2021.cz, které představil šéf resortu Jakub Kulhánek (ČSSD). V současné době se země člení do kategorií podle rizik nákazy, podmínky ale zmírňuje očkování.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 21:19|

Křížem krážem Evropou, ale kudy a jak? Pro cestování platí různá pravidla, pomoci mají covid pasy

Do zahraničí během letní sezony vyrazí na dovolenou každoročně na 4,5 milionu Čechů. Cestování ale značně komplikují současná opatření. Na vině jsou často i nepřesné informace státních institucí. Pro různé země navíc platí různá pravidla. Regule objasňovali hosté Devadesátky ČT24.
8. 6. 2021|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|

Brexit změní ceny roamingu i doklady nutné pro cestování. Nová pravidla postihnou i Čechy

S odchodem Spojeného království z Evropské unie lze očekávat několik změn, jako je zdražení roamingu, vyšší ceny zásilek nebo konec cestování na občanský průkaz do i z ostrovního státu. Kvůli obchodním a úředním bariérám rovněž firmám vzniknou náklady navíc, a ty mohou dopadnout i na koncové zákazníky. K pracovním a studijním pobytům delším než půl roku bude potřeba vízum. Nové změny, které brexit přinesl, zasáhnou kromě obyvatel Velké Británie i občany Evropské unie, včetně Čechů.
2. 1. 2021|

Pro cestu do Řecka nebude třeba test na covid. Na seznam rizikových zemí přibude Španělsko

Řecko vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejichž občané mají povinnost předkládat test na koronavirus při vstupu do země. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Testování se na Čechy původně mělo vztahovat od pondělí 17. srpna, k tomu nyní zřejmě nedojde; čeká se na oficiální krok Atén. České ministerstvo zdravotnictví na rizikový seznam zemí zařadí od 24. srpna Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů.
13. 8. 2020Aktualizováno13. 8. 2020, 16:39|

Nebezpeční Češi: Úřady krok Slovinců zaskočil. Státy nezkoumají lokální ohniska, vysvětluje Prymula

Slovinsko, Estonsko a Lotyšsko omezují vstup Čechů na své území, na Kypru se Češi budou muset nově prokázat negativním testem na covid. Českou republiku už tyto státy kvůli přírůstkům nemocných s koronavirem nepovažují za bezpečnou zemi. Za množství nových případů může zejména lokální ohnisko na Karvinsku, přesto zákazy platí pro všechny Čechy. Epidemiolog Roman Prymula v Devadesátce ČT24, která se zpřísňování podmínek cestování věnovala, připustil, že Česko by reagovalo obdobně.
4. 7. 2020|

Šedesát cestovních kanceláří přerušilo podnikání. Další mají potíže s pojištěním

Krize plně dopadla na cestovní kanceláře. Už šest desítek jich letos přerušilo podnikání a šest úplně skončilo. Aktuální data poskytlo České televizi ministerstvo pro místní rozvoj. Některé kanceláře mají navíc potíže se zaplacením pojistky pro případ úpadku. Bez ní však nemohou fungovat.
12. 6. 2020|

Roste zájem o autobusové zájezdy do zahraničí. Možná je ale čekají speciální podmínky

Některé cestovní kanceláře začínají evidovat zvýšený zájem o autobusové zájezdy. Stále ale neví, za jakých podmínek je budou moci vypravit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připustil, že pro ně mohou platit zvláštní pravidla.
24. 5. 2020|