TÉMA

Obaly

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Chemikálie PFAS jsou zdraví nebezpečné, stále se ale používají při výrobě potravinových obalů

Říká se jim nesmrtelné chemikálie. Vyrábí se od poloviny minulého století a široce se užívají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, z outdoorového oblečení, ale třeba i koberců. Jde o perfluorované a polyfluorované látky, zkratkou PFAS. Člověk je přijímá především s vodou a potravou – a pro naše zdraví jsou škodlivé.
7. 6. 2022|

Lékaři poprvé objevili mikroplasty hluboko v lidských plicích

Vědci poprvé popsali, že znečištění mikroplasty se může ukládat hluboko v plicích živých lidí. Miniaturní částice z umělých hmot se našly v nové studii téměř ve všech analyzovaných vzorcích.
7. 4. 2022|

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|
Doporučujeme

Studie odhalila v mateřském mléku 16 druhů „věčných chemikálií“

Američtí vědci zveřejnili výsledky studie, která zkoumala, zda jsou do mateřského mléka žen schopné pronikat takzvané „věčné chemikálie“. Perfluorované a polyfluorované látky (PFAS) tuto přezdívku získaly proto, že se jen velmi obtížně rozkládají.
20. 5. 2021|

Zájem o sběr papíru roste, e-shopy potřebují tašky a krabice

Před rokem nebyl pro starý papír odbyt, výkupny platily málo nebo ho odmítaly. Teď je situace jiná. E-shopy potřebují tašky a krabice a zájem o sběr roste.
22. 2. 2021|

Některé jednorázové plasty mají být zakázány. Obaly zdražují, tvrdí dodavatel, je prý snaha o předzásobení

Vláda schválila zákon, podle kterého by už od července mohl platit zákaz prodeje některých jednorázových plastů. Rok bude možné doprodávat už jen dosavadní zásoby. Předpis ještě musí posoudit parlament. Podle majitele dodavatelské společnosti Balmeto.cz Petra Mitánka už nyní cena obalů roste. Řekl to v úterním Byznysu ČT24.
27. 1. 2021|

Bezobalové obchody řeší problémy s on-line prodejem. Ten navíc popírá podstatu jejich podnikání

Bezobalové obchody přicházejí kvůli pandemii koronaviru o zákazníky. Ani on-line prodej jejich situaci neřeší. Shodlo se na tom sedm obchodů s prodejem zboží do vlastních nádob, které ČT oslovila. Problémy mají s penězi i s počty zaměstnanců. Bezobalové obchody navíc často nemají ani dostatečně velké sklady, ve kterých by zboží pro on-line prodej uchovávaly. Podle obchodů ale také on-line prodej popírá samotnou podstatu bezobalového nakupování.
1. 12. 2020|

Obaly, talířky i rukavice. V Česku se zvedla spotřeba jednorázových plastů

Bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru zvýšila téměř o třetinu spotřebu jednorázových plastů. Podle schválené legislativy Evropské unie se přitom blíží jejich definitivní konec.
11. 5. 2020|