TÉMA

Letná

Přes Letnou neprojedou kvůli opravě trati tramvaje, výluka potrvá necelé dva týdny

Přes pražskou Letnou od středy neprojedou tramvaje, kvůli opravě trati je přerušen jejich provoz mezi zastávkami Hradčanská a Strossmayerovo náměstí. Výluka potrvá do neděle 28. dubna. V době výluky budou jezdit tramvajové linky 1, 8, 12, 25, 26, 41, 91 a 96 po změněných trasách, v denním provozu budou moci cestující využít náhradní autobusovou dopravu X1 a v nočním X91. Vyplývá to z informací na webu dopravního podniku (DPP).
17. 4. 2024|

„Demisi,“ pokřikovali zemědělci před Strakovou akademií na ministra Výborného

Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil, organizátoři vyzvali účastníky, aby se v klidu rozešli. Během odpoledne k protestujícím promluvil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj si vláda problémy v zemědělství uvědomuje, mrzí ho proto prohlášení organizátorů akce, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory. Zemědělci zaparkovali svou techniku na silnici od Čechova mostu ke Strakově akademii a v centru Prahy způsobili dopravní kolaps. Kvůli přestupkům během protestů policie zajistila dva lidi.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:26|

Traktory odjely z Prahy, jeden boural. Dopoledne při protestní jízdě zemědělců kolabovala doprava

Po jedné hodině odpoledne začaly z Prahy postupně odjíždět traktory zemědělců, kteří v metropoli protestovali proti politice vlády, později odpoledne už území metropole opustily úplně. Část zemědělské techniky stála přímo před Úřadem vlády a blokovala průjezd částí nábřeží Edvarda Beneše, většina parkovala na Letenské pláni. Odpoledne se jeden z traktorů střetl v Letenském tunelu s osobním autem. Na Letné a u Strakovy akademie zaparkovali zemědělci po jedenácté dopoledne, předtím několik hodin jezdili pražskými ulicemi. V ranní špičce proto kolabovala doprava na magistrále a na nábřeží v Holešovicích, později byly potíže hlavně na Letné.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 17:54|

Lidé protestující proti vládě prošli Prahou a došli na Letnou. Po půl sedmé shromáždění skončilo

Dav lidí po protivládní demonstraci prošel Prahou, zastavil se u sídla ministerstva vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN) byl jedním z cílů kritických projevů řečníků. Lidé pak dorazili na Letenskou pláň, kde projevy pokračovaly. Po 18:30 pořadatel Jindřich Rajchl shromáždění ukončil. Premiér Petr Fiala (ODS) prý protivládní demonstraci zaznamenal jen okrajově. Rakušan ji vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí, za nepřijatelné ale má využívání nespokojenosti k podněcování nenávisti.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 19:08|

Policisté jsou kvůli fotbalu mezi Spartou a Kodaní ve střehu. Řeší už jeden incident v restauraci

Policisté už od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné. Utkání vyhodnotili jako rizikové. Dosud sice nemuseli řešit vážnější problémy, zabývají se ale incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie odpoledne doprovodí pochod příznivců dánského týmu, který má ze Staroměstského náměstí vyrazit na Letnou po 16:00. Zápas začíná v 19:00, brány stadionu se otevřou v 17:30.
15. 8. 2023|

„Tradičnější, než si myslíte.“ Začal festival Prague Pride

V prostorách Pride village na pražském Střeleckém ostrově začal 13. ročník Prague Pride, festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBTQ+). Letošním tématem jsou tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Prague Pride do neděle 13. srpna na několika místech Prahy nabídne přibližně dvě stovky akcí. Chybět nebude průvod, který podle organizátorů v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 20:35|

Praha kvůli kolaudaci části tunelu Blanka osloví obyvatele ulice V Holešovičkách

Praha v reakci na rozhodnutí městského soudu, který opět odebral kolaudační souhlas části tunelového komplexu Blanka mezi Špejcharem a Pelc Tyrolkou, osloví dopisem obyvatele ulice V Holešovičkách a jejího okolí. Podle magistrátu by to mělo vyhovět námitkám soudu, podle kterého město v řízení o změně stavby ohledně protihlukových opatření kolem ulice V Holešovičkách neoslovilo dopisem ty, kterých se změna týkala. O dalším postupu v úterý informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. O rozhodnutí soudu napsaly v pondělí Hospodářské noviny.
11. 7. 2023|

Odboráři protestovali před sídlem vlády. Připojil se i Babiš nebo Konečná

Odboráři se v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Na pódiu se střídali vedle odborářů i politici opozičních hnutí a mimosněmovních stran. Jako první vystoupili šéf poslanců SPD Radim Fiala a předseda ČSSD Michal Šmarda. Mluvili o minimální penzi, inflaci či cenách potravin. Kritizovali vládu. Následovala šéfka komunistů Kateřina Konečná a lídr ANO Andrej Babiš. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) demonstraci odborů do jisté míry zneužili představitelé politických stran, které nevyhrály minulé volby.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:14|

Průvodem z pražské Letné k ukrajinské ambasádě si lidé připomněli výročí Putinovy agrese

V Praze si v podvečer lidé připomínali výročí ruského vpádu na Ukrajinu, průvodem šli z Letné k ukrajinské ambasádě, kde se na závěr konal koncert. Mezi řečníky tam vystoupil i nastupující prezident Petr Pavel, v projevu přirovnal ruského vládce Vladimira Putina k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, oba zneužili menšiny, řekl. Podporu Ukrajině vyjádřili i chargé d'affaires Ukrajiny, britský velvyslanec či velvyslanec Spojených států amerických.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 22:29|

Nad Prahou se rozsvítily klimatické hodiny. U letenského metronomu zůstanou dva týdny

Na pražské Letné se rozsvítily klimatické hodiny. Odpočítávají čas do okamžiku, kdy podle vědeckých odhadů vystoupá teplota Země o jeden a půl stupně Celsia oproti éře před průmyslovou revolucí. Digitální čísla jsou kolem metronomu, je na ně tedy vidět ze Staroměstského náměstí a Pařížské ulice. Na Letné zůstanou dva týdny.
29. 11. 2022|

Na pražské Letné lidé demonstrovali za nižší ceny energií či potravin

Proti vládě Petra Fialy demonstrovaly v sobotu odpoledne na pražské Letné podle policie stovky lidí. Počet účastníků protestu uvedl kolem 16. hodiny policejní mluvčí Jan Daněk. Demonstranti si s sebou přinesli vlajky nebo hesla proti kabinetu Petra Fialy (ODS) či Spojeným státům americkým. Na akci, kterou pořádal spolek Národní rada obnovy, demonstrovali přítomní za nízké ceny energií a potravin nebo za snížení inflace. Podle zpravodaje ČTK od 14. hodiny, kdy protest odstartoval, počet demonstrujících postupně stoupal. Akce skončila po 17. hodině.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:08|

Na pražské Letné se po nákladné opravě roztočil 130 let starý kolotoč

Po opravě se roztočil sto třicet let starý kolotoč na pražské Letné. Veřejnost se na něm bude moci svézt od úterního rána. Majitelem kolotoče je Národní technické muzeum (NTM), koupilo jej v roce 2004 za jeden a půl milionu korun. Rekonstrukce stála zhruba třiadvacet milionů korun.
11. 7. 2022|

Koncert na podporu Ukrajiny na pražské Letné doprovodilo i tržiště pomoci

Na pražské Letné se v neděli konal koncert Společně pro Ukrajinu. Kolem 16:00 se akce podle policejního mluvčího Jana Daňka účastnilo asi pět tisíc lidí a pozvolna přicházeli další. Koncert se podle něj odehrával bez incidentů. Jeho součástí se stalo i takzvané tržiště pomoci, lidé tam mohli přispět na konkrétní činnosti či přivézt materiální pomoc. Ukrajincům, kteří utekli před válkou, nabídlo tržiště i možnost najít práci. Koncert moderovaný v češtině i ukrajinštině skončil v 18:15 hodin.
3. 4. 2022Aktualizováno3. 4. 2022, 18:48|

Historický kolotoč se na Letné znovu roztočí letos v červenci. Mimo provoz byl 18 let

Podlahový kolotoč na pražské Letné se po kompletní opravě roztočí letos 11. července. V ten den uplyne 128 let od chvíle, kdy byl na místě postaven. Dokončit zbývá ještě schody a okolí kolotoče a klempířské práce na střeše. Náklady na rekonstrukci přesáhly 23 milionů korun.
23. 3. 2022|

Expo 58 se na pražské Letné otevírá veřejnosti. Uvnitř plánuje výstavy, na terase koncerty

Nejslavnější československá vzpomínka na světovou výstavu v Bruselu Expo 58 se znovu otevřela veřejnosti. Po pětiměsíční rekonstrukci zahájilo v objektu zakřivené bruselské restaurace na pražské Letné provoz Expo 58 Art. Plánuje tam pořádat výstavy nebo aukce a na přilehlé terase i kulturní akce či koncerty.
3. 11. 2021|

O unikátní historický kolotoč pečují restaurátoři. Jeho dřevění koně se rozhýbou příští rok

Restaurátoři začali opravovat dřevěnou konstrukci historického kolotoče na pražské Letné. Atrakce z konce devatenáctého století, svého druhu jedna z nejstarších v Evropě, nefunguje už patnáct let. Původně se přitom měla roztočit už před čtyřmi lety.
23. 9. 2021|

Architektura není apolitická, dokládá cizák na Hradě i vítkovická ocel v Paříži

Jak politika ovlivňuje architekturu, se zamýšlí výstava, kterou připravilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze ve spolupráci s UMPRUM. Pod názvem Duch, který pracuje, si všímá staveb z let 1918 až 1945 jak těch, které na politické zadání a z veřejných rozpočtů vznikly, tak i těch, jimž naopak politické zájmy nebo změny vzniknout nedovolily.
28. 6. 2021|

Lidé PRO Mikuláše Mináře končí. Nesesbírali ani desetinu vytyčených podpisů

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na Twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval, následně to hnutí potvrdilo v tiskové zprávě. Původně hnutí usilovalo o 500 tisíc podpisů, aby kandidovalo v podzimních sněmovních volbách, dosud jich nasbíralo 39 250.
24. 3. 2021|

15 let ČT24: Nová budova Národní knihovny

Dne 3. března 2007 byly vyhlášeny výsledky soutěže na budovu Národní knihovny na pražské Letné. Vítězný návrh architekta Jana Kaplického se dosud nerealizoval. Kauzu sledoval Jiří Svoboda.
5. 5. 2020|

30 let zpět: Nevím, zda vím, co je to zázrak

Prezident Václav Havel a další čelní představitelé státu a církve přivítali na pražském letišti v Ruzyni papeže Jana Pavla II. Ten se stal první hlavou římskokatolické církve, která kdy navštívila české země. Podívejte se i na další okamžiky z prvního dne jeho návštěvy Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 4. 2020|

Je skvělé, že lidé mohou vyjádřit názor, reaguje Babiš na protest. Opozice souhlasí s výzvami Milionu chvilek

Z řad opozičních politických stran zní souhlas s výzvami spolku Milion chvilek, které zazněly na demonstraci na pražské Letné. Také oni by přivítali větší zájem veřejnosti o politiku. Pro tvoření menších koalic se vyslovili končící předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, lídr lidovců Marek Výborný a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš, proti němuž protest mířil, v reakci uvedl, že je skvělé, že lidé mohou svobodně vyjádřit svůj názor.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 21:02|

Dvacet výjevů z letenské demonstrace Milionu chvilek pro demokracii

Metalisté s transparentem podporujícím demokracii, plyšový Krteček i s čepicí nebo žena s portrétem Václava Havla. Ale také stovky rodičů s malými dětmi nebo třeba senioři zaznamenávající na mobilní telefon známou Modlitbu pro Martu nebo Hutkovu píseň Náměšť. Protestní akce sdružení Milion chvilek na pražské Letné přinesla kromě oficiálního dění na pódiu také množství drobných lidských příběhů v davu – podívejte se na jednotlivé tváře účastníků, děti na stromech či houpačkách a především emoce těch, kteří na místy rozbahněné největší pražské prostranství v sobotu odpoledne dorazili.
16. 11. 2019|

Letnou zaplnil protest proti Babišovi. Podle organizátorů se má premiér do konce roku zbavit Benešové a Agrofertu

Premiér Andrej Babiš (ANO) má podle pořadatelů sobotní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a nezbaví se Agrofertu. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na shromáždění předseda spolku Mikuláš Minář. Opoziční strany pak Milion chvilek vyzval, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi. Hymnou v podání Dana Bárty pak po 16. hodině akce skončila. Podle policie se na Letné sešlo 250 tisíc demonstrujících.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 17:35|

Do centra Prahy nejezděte, apeluje policie kvůli 17. listopadu. Omezení budou na Národní, magistrále i Albertově

V souvislosti s oslavami 30. výročí sametové revoluce musí řidiči počítat s uzavírkami a omezením dopravy v centru Prahy. Policie prosí občany, aby v neděli do centra auty vůbec nejezdili. Kvůli sobotní demonstraci na Letné zatím policisté uzavírky neplánují, nevylučují ale možnost, že k nim přistoupí operativně. Policie i pražská záchranná služba o víkendu posílí posádky.
14. 11. 2019Aktualizováno14. 11. 2019, 19:03|