TÉMA

Poklad

Vrcholí souboj o několikamiliardový poklad z galeony San José. Pokusí se ho získat Kolumbie, zájem mají i jiní

Příští měsíc by mohli specialisté vyzdvihnout z Karibského moře první předměty z lodi San José, která je označována za „svatý grál“ mezi podmořskými vraky. Tři století stará španělská galeona, která vezla mimo jiné na jedenáct milionů zlatých a stříbrných mincí, byla nalezena v roce 2015. Hodnota jejího nákladu je odhadována na dvacet miliard dolarů.
20. 3. 2024|

V Říčanech bude k vidění největší tamní poklad. Středověký měšťan by si za něj koupil 21 tisíc vajec

Návštěvníci muzea v Říčanech u Prahy si o víkendu prohlédnou největší tamní poklad, který před více než šesti sty lety ukryl jeden z měšťanů ve sklepě domu na náměstí. Pak byl zřejmě zabit při obléhání místního hradu husity. Poklad čítající 348 stříbrných grošů objevil začátkem devadesátých let minulého století majitel domu při rekonstrukci. Nyní je uložen v brandýském muzeu. Pracovníci muzea ho v pátek za asistence policie převezli do Říčan, kde ho zájemci poprvé uvidí kompletní, očištěný a konzervovaný, navíc nedaleko od místa, kde se našel, řekl novinářům historik a kurátor výstavy Radek Holodňák.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 14:24|

Sto let od objevení vzácného pokladu v Přerově. Lidé ho nyní můžou vidět v tamním muzeu

Sto let uplynulo letos od objevu takzvaného přerovského pokladu. Při bourání budovy v centru města narazili v srpnu 1923 stavebníci na výklenek, který ukrýval bezmála 2 400 stříbrných a zlatých mincí. Dodnes jde o jeden z největších pokladů z období třicetileté války nalezených na českém území. Přerovské Muzeum Komenského ho teď poprvé vystavuje v kompletní podobě.
8. 8. 2023|

Nálezce pokladu ze sedmnáctého století má od Pardubického kraje dostat přes půl milionu

Nálezci pokladu stříbrných a zlatých mincí převážně ze sedmnáctého století, který byl zakopaný u obce Vysoká u Jevíčka na Svitavsku, zaplatí Pardubický kraj 560 tisíc korun. Jde o největší známý a dochovaný poklad mincí z tohoto období na historickém území Moravy. Částku ještě musí schválit v červnu zastupitelé, uvedl kraj.
19. 4. 2023|

Muzeum v Litomyšli vystavuje poklad nalezený u Jevíčka, jeden z největších v Česku

Regionální muzeum Litomyšl na Svitavsku vystavuje mincovní poklad, který co do počtu mincí patří k největším v Česku. Je jich více než sedm tisíc a pocházejí z druhé poloviny 17. století. Nálezce našel mince náhodně na rozoraném poli u obce Vysoká nedaleko Jevíčka na Svitavsku.
29. 4. 2022|

Matka se synem našli na Valašsku poklad. Osm set stříbrných mincí zkoumají archeologové

Odborníci z Muzea regionu Valašsko zkoumají 818 stříbrných mincí a kousky hliněné pokladničky, které našla před dvěma týdny žena se synem v Loučce u Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Po dokončení potřebných rozborů si bude moci poklad prohlédnout i veřejnost.
21. 2. 2022|

Peníze si do hrobu nevezmeš. Mince a bankovky budou k vidění v pardubickém muzeu

Východočeské muzeum v Pardubicích příští týden otevře novou numismatickou expozici s názvem Peníze si do hrobu nevezmeš. Věnuje se tradici české měny, představuje kabinet mincí a medailí Zdeňka Kolářského, dále denárový poklad z 10. století a dějiny dolaru.
10. 12. 2021|

Fenka na procházce vyhrabala středověký poklad. Hrníček ukrýval stovky mincí ze 14. století

Fenka u Ústí na Vsetínsku vyhrabala hrneček se stovkami stříbrných pražských grošů ze 14. století. Majitel zvířete cenný archeologický nález odevzdal, nyní jej zkoumají odborníci Muzea regionu Valašsko. Po ukončení všech potřebných rozborů si bude moci nález prohlédnout i veřejnost, sdělil mluvčí muzea Jiří Koňařík.
13. 9. 2021|

Archeologové našli unikátní poklad skoro osmi set mincí z doby posledních Přemyslovců

Jeden z největších pokladů se podařilo najít na Sepekovsku v Jihočeském kraji. Je unikátní nejen rozsahem, ale také tím, v jak dokonalém stavu se asi osm stovek mincí dochovalo.
15. 9. 2020Aktualizováno15. 9. 2020, 10:25|

„Poklad století" je kulturní památkou. Soubor denárů objevil náhodný nálezce před pěti lety

Denárový poklad nalezený u Chýště na Pardubicku se stal kulturní památkou. Je nazývaný pokladem století. Soubor stříbrných denárů z doby počátků české státnosti objevil náhodný nálezce v roce 2015. Na 1700 mincí leželo v podzemí téměř jedno tisíciletí.
27. 4. 2020|