TÉMA

Místopředseda

Středula uspěl na odborářském sněmu, je opět předsedou jejich centrály

Josef Středula je opět šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Do funkce se vrátil po třítýdenní přestávce. Zvolili ho delegáti mimořádného sněmu, sešli se právě proto, že Středula musel počátkem března opustit svoji pozici kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Sněm vybral také místopředsedu po Vítu Samkovi, který odstoupil. Stal se jím Jiří Vaňásek, který v současnosti pracuje v centrále ČMKOS. Středula novinářům po svém zvolení řekl, že důležité je, že se odbory dohodly. Věří, že další volby se uskuteční až na řádném odborářském sjezdu za dva roky.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 21:41|

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček

Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:52|

Poslanci schválili přes odpor opozice vznik digitální agentury, řadu hodin řešili rozpočet

Poslanci se ve středu řadu hodin zabývali návrhem státního rozpočtu na příští rok. Na programu řádné schůze byla také například volba chybějícího místopředsedy sněmovny. Funkci získala po Janě Mračkové Vildumetzové Klára Dostálová (obě ANO). Na dopoledním pokračování mimořádné schůze dolní komora schválila vznik Digitální a informační agentury, která má převzít správu základních registrů a propojit informační systémy veřejné správy. Sněmovna se nakonec odmítla zabývat vyjádřeními členů vlády o dopadu rakety v Polsku. Dolní komora se znovu sejde v pátek.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 18:14|

30 let zpět: Diskuze o názorových rozkolech na konferenci ODA

Na dvoudenní konferenci Občanské demokratické aliance se hovořilo o údajných rozporech ve straně. Teze o výrazném názorovém rozkolu byla nakonec vyvrácena a do funkce předsedy byl všemi přítomnými znovu zvolen Jan Kalvoda. Prvním místopředsedou se stal ve 2. kole Daniel Kroupa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 9. 2022|

STAN začíná hledat ministra školství. Kandidáta chce Rakušan vybrat do konce týdne

Starostové a nezávislí začínají hledat nástupce Petra Gazdíka ve vládě. Předseda hnutí Vít Rakušan dal v neděli najevo, že by končícího ministra školství mohl nahradit některý ze senátorů. Nejraději by ale byl, kdyby se novým šéfem resortu stal někdo, kdo je s hnutím nejen spřízněn, ale je i jeho členem. V rozhovoru pro Radiožurnál se zmínil i o eventualitě návratu Roberta Plagy do čela ministerstva. První návrhy chce Rakušan představit premiérovi Petru Fialovi (ODS) v úterý. Kandidáta hodlá vybrat do konce týdne, následovat budou konzultace s prezidentem Milošem Zemanem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 23:16|

Fiala obhájil post předsedy ODS, Stanjura byl z izolace znovuzvolen místopředsedou

Premiér Petr Fiala bude další dva roky pokračovat v roli předsedy občanských demokratů. Ve funkci, kterou zastává od ledna 2014, ho v sobotu potvrdil stranický kongres v Praze 510 z 510 platných hlasů delegátů. Svůj post obhájil i místopředseda strany Zbyněk Stanjura, přestože na kongresu nebyl přítomen. Čeká totiž na výsledek testu na covid-19. Kongres také zvolil v prvním kole všechny kandidáty na čtyři řadové místopředsedy, kde uspěli obhajující místopředsedové Martin Baxa, Martin Kupka i Alexandr Vondra. Místo v nejužším vedení neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil, kterého nahradil pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.
9. 4. 2022Aktualizováno9. 4. 2022, 16:30|

Ředitelé mohou kvůli covidu vyhlásit volno, rozhodla sněmovna. SPD zablokovala projednání pandemického zákona

Sněmovna schválila zrychleně předlohu, podle které ředitelé škol mohou vyhlásit kvůli pandemické situaci mimořádné ředitelské volno. Opoziční SPD zablokovala projednání novely pandemického zákona, který má podle současné úpravy končit 28. února, novela by jeho konec odsunula na listopad. Mimořádná schůze k této části pandemického zákona by se měla konat příští úterý, uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Poslanci také volili zbývajícího místopředsedu sněmovny, křeslo zůstalo i po další volbě neobsazené.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 19:39|

Platy ústavních činitelů se od února asi vrátí na loňskou úroveň, sněmovna schválila vládní novelu

Platy ústavních činitelů, které se počátkem roku zvýšily, se zřejmě od února vrátí na loňskou úroveň. Sněmovna schválila vládní novelu, podle níž se mají platy zákonodárců, členů vlády, prezidenta i soudců a státních zástupců pro letošní rok snížit. Podle hnutí ANO ale hrozí zrušení novely Ústavním soudem. Poslanci v úterý také odsouhlasili zvýšení příspěvků na bydlení kvůli zdražování energií. V nejsledovanějším bodům letošní první řádné schůze bude patřit středeční jednání o vyslovení důvěry novému koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS).
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 19:36|

Piráty dál povede Ivan Bartoš. Z chyb je důležité se poučit, řekl

Ve vedení Pirátů pokračuje dosavadní předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V druhém kole volby na celostátním fóru strany získal 662 z 948 odevzdaných hlasů. Jeho soupeř, senátor Lukáš Wagenknecht, obdržel 265 hlasů. Prvním místopředsedou strany se stal europoslanec Marcel Kolaja. Druhou místopředsedkyní je náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová. Trojkou je zastupitelka Prahy 21 Blanka Charvátová. Posledním místopředsedou se stal bývalý poslanec Martin Jiránek. Podle aktuálních čísel, která zazněla na sobotním fóru, mají Piráti 1230 členů.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 21:39|

Bartoše vyzvou při sobotní volbě předsedy Pirátů tři protikandidáti

Potvrzeno. Kandidáty na předsedu Pirátů budou kromě obhajujícího šéfa Ivana Bartoše a senátora Lukáše Wagenknechta také někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a ostravský radní David Witosz. O místopředsednické posty se na on-line zasedání celostátního fóra budou ucházet necelé dvě desítky kandidátů. Dosavadní místopředseda Vojtěch Pikal v pondělí prohlásil, že pozastaví své členství ve straně, vadí mu aktualizace všeobecného kodexu zastupitele, který definuje kumulaci funkcí.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 18:56|

O post místopředsedy sněmovny se v úterý utkají Vondráček a Okamura

V úterní tajné volbě místopředsedy sněmovny se utkají někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) a lídr SPD Tomio Okamura, jenž byl místopředsedou sněmovny v minulém volebním období. Nominace poslaneckých klubů v pondělí projednala volební komise, řekl její předseda Martin Kolovratník (ANO). Po ustavující schůzi sněmovny zůstala jedna místopředsednická pozice neobsazená. V tehdejší volbě Vondráček ani Okamura neuspěli.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 16:23|

ANO navrhne na místopředsedu sněmovny opět Vondráčka. Volit budou poslanci v úterý

Poslanecký klub ANO navrhne ve volbě místopředsedy Poslanecké sněmovny znovu jejího bývalého předsedu Radka Vondráčka. Po ustavující schůzi zůstává neobsazené poslední místo pro místopředsedu. Volba se uskuteční v úterý. V prvním hlasování neuspěli Vondráček ani předseda SPD Tomio Okamura, který dolní komoře místopředsedal minulém volebním období.
18. 11. 2021|

ANO není spokojené s nabídnutými sněmovními výbory, chceme ještě jednat, uvedl Havlíček

S šesticí výborů, jejichž vedení dostalo hnutí ANO nabídnuté, nejsme spokojení, řekl v Interview ČT24 poslanec a končící ministr průmysl a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Že to nejsou výbory jako rozpočtový nebo hospodářský, není podle něj úplně fér. Hnutí chce o rozdělení ještě jednat. ANO také usiluje o křeslo předsedy sněmovny pro Havlíčka. Přestože podle legislativního odboru dolní komory je jako ministr nevolitelný, sám Havlíček kandidaturu stáhnout odmítá.
10. 11. 2021|

Čeká se spor o místopředsedu sněmovny. ANO chce Vondráčka, koalice ho odmítají

Na ustavující schůzi poslanci zvolí nové vedení sněmovny. S tím má ostatně svou zkušenost třeba šéf ODS a adept na premiéra Petr Fiala, minule uspěl ve volbě místopředsedy až na třetí pokus. A i tentokrát to vypadá, že některá jména dost hlasů nezískají. Například dosavadní předseda komory Radek Vondráček (ANO).
8. 11. 2021|

Roman Fiala končí jako místopředseda Nejvyššího soudu. Jméno jeho nástupce zatím Hrad nezveřejnil

V pozici místopředsedy Nejvyššího soudu po deseti letech končí Roman Fiala. Jeho mandát vypršel. Pravomoc určit místopředsedu Nejvyššího soudu má prezident Miloš Zeman. Hrad zatím žádné jméno ani termín nezveřejnil.
31. 12. 2020|

Slovenští poslanci si zvolili vedení parlamentu. Místopředsedou je i expremiér Pellegrini

Bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini se stal jedním ze čtyř místopředsedů parlamentu, rozhodli poslanci v tajném hlasování. Pellegrini je místopředsedou sociálních demokratů (Smer-SD) někdejšího šéfa vlády Roberta Fica. Předsedou parlamentu se stal už v pátek šéf vládní strany Sme rodina Boris Kollár.
24. 3. 2020|