TÉMA

SMER – sociálna demokracia

Na Slovensku lidé opět protestovali proti rušení speciální prokuratury

Protesty na Slovensku pokračují i v novém roce. Lidé znovu demonstrovali proti zrušení speciální prokuratury. Shromáždění od loňského prosince organizují tři opoziční strany kvůli návrhu kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit elitní útvar prokuratury či snížit tresty za korupci a ekonomickou kriminalitu. Tentokráte opozice a občanští aktivisté svolali protesty do více než desítky měst po celé zemi.
11. 1. 2024|

Slovenská vláda nebude bránit firmám ve vývozu zbraní, prohlásil Fico

Slovenský premiér Robert Fico, který dlouhodobě vystupuje proti vojenské pomoci Ukrajině, oznámil, že jeho vláda nebude bránit podnikům při výrobě a dodávkách zbraní odběratelům. Z Ficova vyjádření vyplynulo, že jeho odmítavý postoj se týká jen případných dodávek zbraní a munice ze zásob slovenské armády. Podobně hovořil i ministr zahraničí Juraj Blanár při návštěvě Česka.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 15:50|

Slovenské středopravé strany hrají ve volbách o hodně, limitují je spory lídrů

Zatímco předvolební průzkumy predikují za vítěze nadcházejících předčasných parlamentních voleb na Slovensku Smer bývalého premiéra Roberta Fica, menší středopravé strany jsou v těžké pozici. Balancují totiž na hranici zvolitelnosti a hrozí jim, že se do parlamentu nedostanou. Oslovení politologové vidí hned několik důvodů, proč se stranám OĽaNO (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti), SaS (Sloboda a solidarita), Demokrati a KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) nedaří přitáhnout více voličů. Klín do jejich bližší spolupráce podle expertů vráží i lídr OĽaNO, bývalý premiér a ministr financí Igor Matovič, s nímž řada dalších politiků už odmítá spolupracovat.
18. 9. 2023|

Slováci vesměs vítají Pavlovo zvolení, někteří kritizují návštěvu Čaputové ve štábu

Zvolení Petra Pavla novým českým prezidentem v rozhodujícím kole přímé volby zaznamenaly slovenské deníky na svých titulních stránkách. Podle komentátora Denníku N Martina Šimečky Slováci výsledek volby vesměs přivítali, i když některým vadila návštěva prezidentky Zuzany Čaputové v Pavlově volebním štábu.
30. 1. 2023|

Slovensko nejspíš čekají předčasné volby. Jednání vlády s SaS ztroskotala

Slovenský premiér Eduard Heger oznámil, že začne jednání o vypsání předčasných parlamentních voleb. Učinil tak po prohlášení bývalé vládní strany Sloboda a solidarita (SaS), která v úterý odmítla Hegerovu snahu shromáždit ve sněmovně novou parlamentní většinu po prosincovém pádu jeho menšinové vlády. Podle Hegera se jako nejreálnější jeví uspořádání voleb na podzim; v řádném termínu by se konaly v únoru příštího roku. Prezidentka Zuzana Čaputová zopakovala svou výzvu, aby parlament do konce ledna přijal rozhodnutí, která povedou k novým volbám.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 17:18|

Lidé čekali od slovenské vlády řešení, ne souboj dvou eg, říká Šimečka

Za posledních třicet let nic podobného nepamatuji, řekl v Událostech, komentářích publicista Martin Milan Šimečka ke slovenské vládní krizi. Míní tím hlavně vyhrocený osobní spor Igora Matoviče a Richarda Sulíka, který gradoval odchodem Sulíkovy strany Sloboda a solidarita (SaS) z vlády. Ta tím ztratila většinu v parlamentu a pokračuje jako menšinový kabinet.
8. 9. 2022|

Fico čelí rebelii ve vedení Smeru. Musí odejít, jestli nechce stranu zničit, řekl Pellegrini

Bývalý nejdéle sloužící slovenský premiér Robert Fico po porážce své strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) v únorových volbách čelí otevřené výzvě k odchodu z jejího čela. Stojí za ní místopředsedové v čele s volebním lídrem Petrem Pellegrinim. Ti použili ostrá slova o hrozbě zničení strany.
26. 5. 2020|

Slovensko má novou vládu. Čaputová jmenovala Matoviče premiérem

Tři týdny po parlamentních volbách má Slovensko novou vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová nejprve jmenovala předsedu hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče premiérem a následně jmenovala i členy jeho kabinetu. Nová vláda bude muset do 30 dnů předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry. Koalice má ve sněmovně pohodlnou většinu.
21. 3. 2020|

Slovensko vyhlíží změnu. Favoritem neobyčejně napínavých voleb je „obyčajný“ šoumen Matovič

„Historická šance na změnu“, „bod zlomu“, „restart“. Volební programy slovenských politických stran se hemží odkazy na nové začátky, „zodpovědnou změnu“ slibuje na svých billboardech dokonce i vládnoucí Smer-sociálna demokracia (Smer-SD). Předvolební průzkumy naznačují, že si Slováci v sobotu změnu nejspíš skutečně zvolí, z pohledu Smeru půjde ale dost možná o zvrat větší, než by si strana přála. Favoritem je totiž díky drtivému finiši opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v čele s nepředvídatelným Igorem Matovičem. Kromě něj však posiluje i krajní pravice.
29. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 02:07|

Kto je kto. Průvodce slovenskými politickými stranami

Slovenská politická scéna je mimořádně roztříštěná. Do parlamentu by se v sobotních volbách mohlo dostat až 13 stran. Programově jsou rozestoupeny od mírné levice až po krajní pravici, přičemž některé dělí jen drobné nuance. Přinášíme přehled všech relevantních uskupení v pořadí podle preferencí z posledního zveřejněného průzkumu na Slovensku.
24. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 02:07|

Pellegrini a Matovič se v poslední předvolební debatě hádali, kdo okrádá důchodce

Slovní přestřelky mezi předáky dvou nejpopulárnějších stran na Slovensku provázely poslední televizní debatu před sobotními parlamentními volbami. Premiér a volební lídr nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia Peter Pellegrini se dostal do křížku s lídrem opozičního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorem Matovičem, který je podle sázkových kanceláří favoritem voleb. Debaty se v závěrečný den volební kampaně zúčastnili zástupci devíti politických stran, z nichž většina by se podle průzkumů mohla do sněmovny dostat.
26. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 08:36|

Slovensko se postavilo komunismu i mečiarismu a zvládne to i nyní, říká Kňažko o sobotních volbách

„Trochu mi to připomíná rok 1998, kdy jsme se postavili proti mečiarismu,“ říká o situaci před sobotními parlamentními volbami na Slovensku herec a bývalý politik Milan Kňažko. Očekává propad vládního Smeru-SD a vítězství stran, které označil za demokratické. Hovořil také o popularitě extremistických Kotlebovců, kterou připisuje selhání současné vlády.
26. 2. 2020|

Slovenští poslanci schválili třináctý důchod a odmítli istanbulskou úmluvu. Čtyři dny před volbami

Těsně před sobotními parlamentními volbami na Slovensku tamní sněmovna podpořila zákon o zavedení třináctého důchodu. Opatření prosadily dvě ze tří koaličních stran Smer-SD a Slovenská národná strana s pomocí hlasů některých opozičních či nezařazených poslanců. Sněmovna také odmítla istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách.
25. 2. 2020|