TÉMA

Sklep

Lidem v části Ostravy vyplavila voda sklepy i zahrady. Podali trestní oznámení

Část obyvatel ostravského obvodu Nová Ves řeší zaplavené nemovitosti. Voda se nejdříve objevila na polích, následně se posunula blíž k obydlím, zatopila zhruba desítku domů a také přilehlé zahrady. Podle tamních obyvatel to může souviset s odstávkou nedaleké úpravny vody.
25. 11. 2023|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Východ země zasáhly silné bouřky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a vyklízeli silnice

V souvislosti se silnými bouřkami, které se ve středu pozdě večer a v noci na čtvrtek objevily v Moravskoslezském kraji, museli hasiči řešit mnoho událostí. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna, sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. Výjezdy ale měly i jednotky v Jihomoravském a Olomouckém kraji.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:26|

Déšť podemlel železnici ve Frenštátě. V Olomouci po zásahu bleskem shořel sklad obuvi

Vydatný déšť v pátek odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění. V Olomouci po zásahu bleskem shořela budova, ve které byla uskladněna zdravotní obuv. Nikdo se při požáru nezranil. Také na Opavsku museli zasahovat hasiči. Voda z přívalového deště tam vytopila na dvacet nemovitostí.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 20:11|

Dačice nechají zkontrolovat podzemí v centru města. Hrozí zřícení historických sklepů

Město Dačice zvažuje statický posudek na historické sklepy pod tamním náměstím. U jednoho z nich se totiž po deštích v minulém týdnu propadla klenba, celou noc pak museli prostor zajišťovat hasiči. Podobných sklepů jsou v podzemí centra desítky. Dačická radnice přitom neví, v jakém jsou stavu.
18. 4. 2023|

Ve sklepě domu v centru Trutnova se zřítil strop. Evakuovaní lidé se už mohou vrátit

Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se ve čtvrtek ráno částečně zřítil strop. Hasiči z objektu evakuovali 45 lidí a povolali statika. Havárie způsobila únik plynu, který přivolaní technici zastavili. Nikdo se nezranil, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Příčinou zhroucení klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody. Statik odpoledne rozhodl, že se lidé mohou do domu vrátit, bistro v přízemí ale zatím zůstane uzavřené.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:10|

Schovávají se ve sklepích zničených paneláků, líčí život na Donbase mluvčí Doněcké správy

Města jako Bachmut či Vuhledar na Donbase jsou zničená, říká mluvčí Doněcké vojenské správy Teťjana Ihnatčenková. Zůstává v nich pár tisíc lidí, kteří přežívají ve sklepích. Obce jsou pod palbou už měsíce.
13. 12. 2022|

Zaplavení vesnice pomohlo ubránit Kyjev. Místní se teď ale bojí, že jim mokré domy v zimě popadají

Vypuštění přehrady na řece Irpiň do obce Demydiv a jejího okolí severně od Kyjeva výrazně přispělo k obraně ukrajinského hlavního města. Po odchodu Rusů koncem března se tamní obyvatelé vrátili do svých domovů, stále se ale musí potýkat s následky zaplavení. Měsíce se snažili vysušit své sklepy, ale s klesajícími teplotami se obávají, že voda v suterénech zmrzne a zdi domů popraskají. Není to však jediný problém lidí v Demydivu. Mnoho z nich stále nemá ani zdroj pitné vody.
25. 11. 2022|

Pracovníci Záporožské elektrárny mluví o věznění a mučení. Nejméně jednoho okupanti zabili, uvádí Kyjev

Ruští okupanti unášejí a mučí zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny (ZJE). Upozorňují na to nejen ukrajinské úřady a média, ale také britský The Telegraph či ruský web The Insider. The Telegraph napsal, že si Rusové represemi chtějí vynutit poslušnost zaměstnanců v souvislosti s návštěvou mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). The Insider píše o mučení elektrickými šoky, bodnými ranami či znásilňování. Okupanti se také podle něj zřejmě chystají odvézt vybavení elektrárny. Nejméně jednoho pracovníka zařízení okupanti zabili, uvádí ukrajinská státní společnost Enerhoatom. Mnozí ale z pocitu odpovědnosti zůstávají, i když se bojí o život.
2. 9. 2022|

V Jablonci se podle soudního znalce pravděpodobně vařil pervitin. Vyšetřování potrvá měsíce

V panelovém domě v Jablonci nad Nisou, kde se v úterý přiotrávilo několik lidí dráždivou látkou, se pravděpodobně vyráběl pervitin. Uvedl to soudní znalec v oboru chemie a kriminalistiky, kterého oslovila Česká televize. Vyšetřovatelé tuto informaci zatím nepotvrdili. Všech 37 lidí, kteří skončili v nemocnici, se už vrátilo domů.
9. 6. 2022|

Nedokážete si představit, co dělá s lidmi pobyt v krytu, válka je hrozná věc, vzpomíná Ivo Rotter

Ivo Rotter se narodil v prosinci roku 1930 do smíšeného manželství. Maminka Anna byla katolička, otec Felix byl židovského vyznání. Gestapo ho zatklo a uvěznilo hned na začátku druhé světové války, později zahynul v koncentračním táboře. Maminka byla totálně nasazená. Ivo prožil konec války ve sklepě u příbuzných. Vzpomínky na kryt se mu vracejí i při sledování aktuálních zpráv z Ukrajiny.
17. 4. 2022|

Česko zasáhnou silné bouřky, hrozí krupobití i rozvodnění menších řek

Velmi silné bouřky se mohou odpoledne, večer a v noci na úterý objevit nejen na jihu a jihovýchodě Česka, ale také na severní Moravě a ve Slezsku. Budou postupovat od jihozápadu k východu, přičemž jejich intenzita bude narůstat. Napršet při nich může až kolem padesáti milimetrů srážek, vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem devadesáti kilometrů v hodině a může je doprovodit krupobití. Déšť může rozvodnit zejména menší řeky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 12:50|
Doporučujeme

Bezpečný úkryt je ve vaně. V USA si na tornáda zvykli, lidé umí rychle reagovat a poslouchají varování

Příchod tornáda se jen velmi špatně předpovídá, v podmínkách, kdy se v nějaké oblasti objevují jen výjimečně, je to dokonce téměř nemožné. Přesto se s nimi dá žít, ukazují zkušenosti z americké „tornádové uličky“.
25. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 14:24|

Riziko silných bouřek ještě nepominulo, varují meteorologové. Hasiči vyjížděli k několika stovkám událostí

V noci na úterý zasáhly Česko silné bouřky, udeřily zejména v českých krajích, na jižní Moravě a na Vysočině. Hasiči vyjížděli k několika stovkám událostí, hlavně k odčerpávání vody nebo popadaným stromům. Ty poškodily i elektrické vedení a v jednu chvíli bylo na Vysočině bez elektřiny sedm tisíc domácností. Poruchy zaznamenali také v Olomouckém kraji. Omezené dodávky má podle společnosti E.ON 5800 domácností, ráno jich bylo devět tisíc, nejvíce na jižní Moravě. Riziko silných bouřek podle meteorologů dále trvá.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 16:15|

Moravský „Hobitín“ má digitální mapu. Vrbice nechala udělat průzkum unikátních vinných sklepů

Ve Vrbici na Břeclavsku digitálně zmapovali unikátní vinné sklepy. Na projekt, který stál milion korun, získala obec dotaci z Evropské unie. Zaměření poslouží do budoucna i pro přesné rozdělení pozemků a určení jejich majitelů.
22. 4. 2021|