TÉMA

Sjízdnost

Vítr a popadané stromy sužovaly Česko i na Štědrý den. Ubývá domácností bez proudu

Na řadě míst v Česku navíc Štědrý den provázely problémy s dodávkami elektřiny způsobené větrem a těžkým sněhem. Brzy ráno bylo bez proudu skoro sto tisíc odběratelů, odpoledne kolem 16. hodiny se pak jejich počet snížil na posledních zhruba osm tisíc, hlavně na Vysočině. Energetici odhadují, že většinu poruch odstraní ještě během neděle. V souvislosti s počasím byly také velké potíže na železnici. Několik tratí hlavně kolem Jihlavy a Havlíčkova Brodu stojí kvůli popadaným stromům. Již v sobotu večer se podařilo zprůjezdnit dálnici D1, kterou blokovaly kamiony uvázlé ve stoupání na Vysočině.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 17:04|

V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz

Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|

Sníh a led komplikovaly od rána dopravu. D1 na Vysočině jedenáct hodin stála

Řidiče na řadě míst České republiky po ránu potrápilo náledí nebo rozbředlý sníh na silnicích. Dálnice D1 na Vysočině byla po nočních nehodách čtyř kamionů ve směru na Prahu neprůjezdná jedenáct hodin, po poledni se provoz obnovil. K nehodám docházelo i na dalších místech republiky. Na Šumpersku havaroval před polednem na namrzlé vozovce autobus se studenty, dva z nich utrpěli zranění. Česko zažilo první ledový den začínající zimní sezony. Sněžit a mrznout má i v dalších dnech.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 18:41|

Sněžení dál komplikuje dopravu v Česku. Na Vysočině hlásí 17 nehod za dvě hodiny

Desítky tisíc odběratelů hlavně v Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji se ocitly v úterý bez elektřiny. Napadl těžký mokrý sníh, kterému neodolalo elektrické vedení, respektive stromy, které na dráty popadaly. Počasí zkomplikovalo také dopravu. Na horách zůstal ležet sníh i na některých úsecích komunikací první třídy. Sněžení odpoledne komplikovalo dopravu i ve středních Čechách, na okraji Prahy a na Vysočině.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:18|

Ochladilo se, sněží nejen na horách. Návrat zimy doprovodil silný vítr, vát bude i v úterý

V Česku se ochladilo. Nakrátko se ještě vrátila zima a zejména v Čechách mělo podle předpovědi v pondělí sněžit – a to nejen na horách. Hlavně ve východní části republiky, ale i na horách na severu Čech se objevil silný vítr, meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Vítr se sice má na noc uklidnit, v úterý ale opět zesílí.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:24|

Začíná se oteplovat, v pondělí bude až 15 stupňů. Na severu ale bude silně foukat

Výstrahu na silný vítr, který bude vát v pondělí, vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého kraje a pro Frýdlantský výběžek. Vítr ztlumí prudké oteplování – z mrazivého nedělního rána vyšplhají teploty v pondělí až k 15 stupňům Celsia.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 10:43|

Silný vítr působil v Česku od noci problémy v dopravě a energetice

Silný vítr, který zasáhl Česko, působil od noci problémy v dopravě a energetice. Bez elektřiny bylo dopoledne kolem sedmi tisíc odběratelů.  Většinu poruch energetici do šesté hodiny večer odstranili. Hasiči v krajích museli vyjíždět k desítkám případů zlomených větví a popadaných stromů. Vítr provázený sněžením působil problémy i na železnici a na silnicích. Varování meteorologů před silným větrem platilo až do sobotních 19:00. V Krkonoších pak platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:13|

Hory na severu Česka zasypal sníh

Velká část Česka se v neděli probudila do zasněženého rána, i když přes den ho začalo někde zase ubývat. Nejvíce sněhu je na horách na severu Čech a také v Jeseníkách. Od soboty napadlo na horách kolem patnácti centimetrů, v Krkonoších i některých partiích Jeseníků ovšem třicet. V Krkonoších se zvýšilo riziko lavin. Odpoledne již sněžení sláblo.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:38|

Meteorologové dál varují před silným větrem a sněhovými jazyky. Ráno kvůli počasí kolabovala doprava

Až do půlnoci bude foukat vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, oznámili dopoledne meteorologové a vydali novou výstrahu. Dál také platí výstraha na sněhové jazyky. Sněžení a silný vítr ráno na některých místech vážně zkomplikovaly dopravu. Kvůli ledu na vozovce v ranní špičce téměř zkolabovala doprava na silnici I/35 u Svitav, dopoledne se ale situace zlepšila. Policie také už otevřela silnici z Tanvaldu do Harrachova, kam od pondělí nesměly kamiony.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 20:09|

Oteplování by mohlo vrcholit na Štědrý den. Ledovka i námraza způsobily komplikace

Na západě Čech v pondělí pršelo na promrzlou zem a vytvářela se ledovka, před kterou varoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha platí pro celou republiku, na západě a severozápadě Čech je ale riziko nejvyšší. Na Moravě a východě Čech hrozí navíc silná námraza. Tyto jevy předznamenají oteplení, kterým by měla skončit nynější zimní epizoda. Nejteplejším dnem týdne se může stát sobota, tedy Štědrý den.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 20:12|

V noci bylo pod minus dvaceti. Na silnicích hrozí sněhové jazyky, v dalších dnech by mohlo opět silně sněžit

Hluboko pod nulu klesly v noci na středu teploty zejména na severu Česka. Mráz by ještě mohl na většině území vydržet celý den. Na horách na severu republiky a také na Českomoravské vrchovině hrozí podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu tvorba sněhových jazyků. Zima bude pokračovat dál. V příštích dnech bude sněžit, na Moravě by v pátek mohlo připadnout až patnáct centimetrů. Nad nulu se průměrné denní teploty zřejmě dostanou až v polovině příštího týdne.
14. 12. 2022|

Silné mrazy zasáhly zejména jihozápad Česka. Potíže jsou na silnicích i železnici

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily v úterý odpoledne v obou směrech provoz na dálnici D48 na Frýdecko-Místecku. Dopravní omezení trvalo zhruba hodinu a půl. Až 25 stupňů pod nulu klesly v noci na úterý teploty na jihozápadě Česka. Mrazivé počasí ukončilo v Jablonci nad Nisou předčasně práce na opravách havárie plynovodu v rušné ulici 5. května. Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš stouplo po jednom dni z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 18:06|

V noci se může tvořit ledovka, když zaprší

Velmi mrazivá byla noc na neděli zejména v severní části Česka. Teploty klesly až k minus šestnácti stupňům Celsia a stále jsou hluboko pod nulou. V jižní části republiky je tepleji, výjimečně se teplota již před rozedněním dostala nad bod mrazu. Na jihu Čech a na Vysočině sněží, na některých komunikacích nižší třídy v oblasti leží ujetá vrstva sněhu. Přes den mohou teploty vystoupat nad nulu, a protože večer může pršet, hrozí večer a v noci na pondělí ojediněle ledovka.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 10:52|

Sníh zasypal hlavně jih republiky. V noci opět hrozí v části země náledí

V sobotu vydatně sněžilo hlavně na jihu a západě České republiky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varuje nyní před náledím, které se může ještě v noci vytvářet zejména na Šumavě. Kvůli počasí došlo i k dopravním nehodám, a to na Chebsku či Chomutovsku.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 22:16|

Silný vítr se prohnal Českem. Zemřel jeden člověk, popadané stromy zastavily vlaky

V podstatě celou republiku zasáhl v neděli silný vítr. Už v noci meteorologové naměřili na několika místech nárazy větru o rychlosti odpovídající orkánu, později se zmírnil na vichřici. Na Kladensku zemřel muž poté, co vítr shodil zeď průmyslové haly, další člověk je zraněný. Hasiči v souvislosti s počasím vyjížděli od půlnoci do odpoledne k více než 2300 zásahům, především k polámaným a spadlým stromům, desetitisíce domácností zůstaly bez elektřiny. Trolej spadlá ve větru zastavila provoz na hlavní železniční trati mezi Slovenskem a Českem. Kvůli komplikacím na Žďársku rovněž neprojela po hlavní trati z Prahy do Brna část vlaků. Provoz byl obnoven po jedné koleji v 21:30. Během noci by se měl vítr podle předpovědi meteorologů utišit.
30. 1. 2022Aktualizováno30. 1. 2022, 22:43|

V neděli bude podle výstrahy vydatně sněžit, v noci se může tvořit náledí

Novou výstrahu na sněžení vydal Český hydrometeorologický ústav, a to pro neděli. V pásu od Šumavy přes Českomoravskou vrchovinu po Jeseníky a hory na severovýchodě Čech napadne za dvanáct hodin až deset centimetrů sněhu, na horách až patnáct. Meteorologové také očekávají, že by se v noci mohlo tvořit náledí, výstrahu kvůli němu však nevydali. Náledí i nový sníh komplikovaly dopravu i v pátek a v noci na sobotu.
27. 11. 2021Aktualizováno27. 11. 2021, 11:23|

Nezapomeňte na zimní výbavu, radí silničáři. Na horách jsou některé cesty zapadané, další pokryl led

Od noci leckde v Česku sněžilo a zejména na horách stále sněží a sněžit bude dál. Silnice jsou sjízdné, ve vyšších polohách však na nich leží rozježděné zbytky sněhu. Nejvážnější nehoda se stala již ve čtvrtek na silnici I/13 severně od Liberce, která byla po havárii kamionu neprůjezdná. Zprovoznit ji se podařilo až v pátek před polednem.
16. 4. 2021|

Na kluzké D1 u Lipníka havarovaly dvě desítky aut, osm lidí utrpělo zranění

Až dvě desítky vozidel havarovaly na namrzlé dálnici D1 nedaleko Lipníka nad Bečvou. Při nehodě utrpělo osm lidí zranění. Dálnice ve směru na Bohumín je uzavřena od Lipníka po Hranice, po čtvrté odpoledne umožnila policie odjet autům uvězněným před místem nehody, plně průjezdná je dálnice zhruba od sedmé večer.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 19:32|

Co ráno nasněžilo, přes den roztává. Večer proto hrozí náledí

V noci bylo v Česku vesměs kolem nuly a v části republiky nasněžilo. Silničáři se vrátili se sypači na silnice, nabádají k opatrnosti. V pátek i sobotu přes den budou nejvyšší teploty mírně nad nulou, v neděli se mírně oteplí, naopak noci budou mrazivé. Kvůli střídání teplot pod nulou a nad ní hrozí večer a přes noc, že se v jižní části Čech a téměř na celé Moravě a ve Slezsku vytvoří náledí.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 19:57|

Na jižní Moravě pokryla silnice námraza. D8 je u hranic opět průjezdná

Bez omezení již je průjezdná dálnice D8, kde během dne kvůli nehodám a opakovaným uzavírkám na hranicích s Německem stály dlouhé kolony. Nehody souvisely s nepříznivým počasím, které zkomplikovalo dopravu v celé zemi. Sněžilo, dopoledne silnice také namrzaly a na některých se vytvořila ledovka. Řidiči by proto měli být ještě opatrnější než při běžných podmínkách.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 19:00|

Hory se plnily turisty, horská služba stále varuje před lavinami

Ideální sněhové podmínky opět lákaly běžkaře, skialpinisty i rodiny se sáňkami. Na horách se tak v sobotu plnila parkoviště, silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. A především pro skialpinisty je důležité, aby dávali pozor také na laviny. V Jeseníkách a Krkonoších platí druhý stupeň nebezpečí. Právě v Krkonoších začala fungovat i nová policejní hlídka na lyžích.
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:04|

Sníh pokryl silnice, řidiči bourali, kamiony nevyjely stoupání. Výstrahy na zimní počasí platí dál

Množství dopravních nehod se stalo v úterý na zasněžených silnicích na mnoha místech v Česku. Kvůli nehodám byla až do večera uzavřena i dálnice D5 na Tachovsku. Meteorologové hlásili vydatné sněžení, silný vítr a sněhové jazyky a jejich očekávání se naplnilo. Přes noc bude v Čechách platit výstraha na náledí, další vydatné sněžení přijde ve středu v podvečer.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 23:14|

Pozor na ledovku, Moravě hrozí kluzká noc. Déšť už přišel

Morava by si měla dát pozor na kluzkou noc. Očekávají ji meteorologové, podle kterých se může tvořit ledovka. První předpoklad k tomu naplnilo již odpoledne, kdy začalo pršet. Zatím je ale docela teplo, i v oblasti, které se výstraha týká, zůstávala do večera teplota bezpečně nad nulou. Kluzko bude hlavně tam, kde teploměr klesne k nule. Silničáři zatím nemají informace, že by některé silnice byly pokryté ledem a špatně sjízdné.
8. 1. 2020|