TÉMA

Auckland

Novozélandští vědci se pokoušejí o laboratorní výrobu ovoce. Bojí se klimatické neúrody

Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkoušejí vypěstovat ovoce v laboratoři, a to bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné.
8. 9. 2023|

Vědci se pod Antarktidou provrtali do ztraceného světa. Koryto řeky pod ledem je plné života

Novozélandští vědci objevili při zkoumání šelfového ledovce v Antarktidě prostoru rozměry i tvarem podobnou obří katedrále, která kvete životem v nejrůznějších formách. Nachází se asi 500 metrů pod ledem v místě, které vyhloubila řeka.
7. 6. 2022|

Nový Zéland ohrozí klimatická změna mnohem dřív, než se čekalo. Břehy se potápějí rychleji

Zatímco celosvětová hladina moří by měla do roku 2100 stoupnout o padesát centimetrů, na některých částech Nového Zélandu by to dokonce mohlo být až o jeden metr, protože kromě vzestupu hladiny klesá i pevnina.
4. 5. 2022|

Zpřísníme protiteroristické zákony, slíbila novozélandská premiérka. Řetězce stahují nože z regálů

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se zavázala, že po pátečním útoku co nejrychleji zpřísní protiteroristické zákony. Islamista pobodal sedm lidí a stav tří z nich je kritický. Maloobchodní řetězec Countdown v reakci oznámil, že stahuje z volného prodeje nože a nůžky, útočník totiž použil právě nůž z obchodního regálu.
4. 9. 2021Aktualizováno4. 9. 2021, 16:03|

Útočník na Novém Zélandu pobodal šest lidí. Podle premiérky šlo o terorismus

Útočník, který v pátek v supermarketu jednoho z obchodních center v Aucklandu na Novém Zélandu pobodal šest lidí, byl inspirovaný ideologií teroristické organizace Islámský stát (IS). Řekla to premiérka Jacinda Ardernová, podle které šlo o teroristický čin. Extremista původem ze Srí Lanky byl novozélandským bezpečnostním úřadům znám, nepřetržitě ho sledovaly.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 08:46|

Městem s nejlepší životní úrovní je Auckland. Evropské metropole kvůli koronaviru pohořely

Vídeň v čele letošního žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života vystřídalo novozélandské město Auckland. Na jeho první příčce byla rakouská metropole od roku 2018, kvalita života se ale v ní i dalších evropských městech snížila kvůli koronavirové pandemii. Propad v hodnocení, které sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), zaznamenala i Praha. Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra.
9. 6. 2021|

Hodina Země udeřila. Po celém světě zhasnou města i pamětihodnosti

V sobotu se koná celosvětová kampaň Hodina Země, která upozorňuje na potřebu ochrany klimatu. Její účastníci od 20:30 doma na hodinu zhasnou světla, vypnou spotřebiče a mohou si dát také vlastní ekologický závazek. Kampaně se zúčastní i některé firmy nebo obce, které vypnou část veřejného osvětlení či nasvícení památek. V Česku akci koordinuje Ekologický institut Veronica.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 21:17|

Pandemie ve světě: Anglie zve na očkování lidi pod šedesát, Rakousko stáhlo po smrti ženy šarži vakcíny AstraZenecy

Anglie začala zvát na očkování proti covidu-19 lidi ve věku 56 a 59 let. Tamní Národní zdravotní systém (NHS) rozeslal v sobotu 850 tisíc pozvánek a stejné množství pošle v pondělí. Rakousko stáhlo šarži vakcíny od AstraZenecy, prošetřuje úmrtí naočkované ženy. Izrael po téměř dvou měsících částečně otevřel hranice a zmírnil další opatření. V novozélandském Aucklandu skončila přísná týdenní karanténa.
7. 3. 2021Aktualizováno7. 3. 2021, 19:28|

Pandemie ve světě: USA schválily vakcínu Johnson & Johnson, Faerské ostrovy jsou bez covidu

Ve Spojených státech už se může očkovat třemi různými vakcínami proti covidu-19. Po látkách od výrobců Pfizer a Moderna povolil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nasazení vakcíny od farmaceutické firmy Johnson & Johnson (J&J), která se na rozdíl od dvou již používaných přípravků nemusí podávat ve dvou dávkách. Největší novozélandské město Auckland se probudilo do druhého únorového „lockdownu“, který vláda nařídila kvůli obavám ze šíření britské varianty koronaviru. Naopak Faerské ostrovy oznámily, že už nemají ani jeden aktivní případ nákazy.
28. 2. 2021Aktualizováno28. 2. 2021, 21:31|

Pandemie ve světě: Lidé v Aucklandu mohou jen na nákup a do práce, Srbsko darovalo vakcíny Severní Makedonii

Třídenní plošnou karanténu pro město Auckland vyhlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová poté, co se v něm potvrdily tři nové případy nákazy koronavirem. Lidé mohou pouze do práce a na nutné nákupy. Německo v neděli téměř uzavřelo své hranice s Českem a Rakouskem, za což čelí kritice Evropské komise. Bavorský premiér zopakoval nabídku přijmout pacienty z přetížených nemocnic v Česku. Srbsko darovalo pět tisíc vakcín proti covidu-19 Severní Makedonii.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 16:47|

Nový Zéland je nejlepší v covidu, tvrdí studie. Díky tomu tam na koncert může přijít i třicet tisíc lidí

Největší a nejslavnější hudební festivaly světa, například britské Glastonbury, se už druhým rokem ruší. Na Novém Zélandu se naopak koncerty pro desetitisíce hudebních fanoušků odehrávají už teď. Pro svět i Česko, kde Rock for People nedávno uspořádal virtuální festival, je dění v tichomořském státu jako výjevem ze sci-fi. Zéland patří k zemím, které si s pandemií poradily nejlépe. Jde o spojení geograficky výhodné polohy a tvrdého režimu na hranicích.
13. 2. 2021|

Rekordní let: Břehouš zvládl bez přestávky 12 200 kilometrů za 11 dní

Břehouš rudý přirovnávaný ke stíhacímu letadlu udělal při svém tažení z Aljašky na Nový Zéland rekord v nepřerušovaném ptačím letu. Trasu dlouhou víc než 12 tisíc kilometrů překonal tento drobný pták s dlouhým zobákem i krkem a s téměř metrovým rozpětím křídlem za pouhých 11 dní.
14. 10. 2020|

Itálie zařadila Česko mezi rizikové země. Rumunsko nařizuje karanténu

Itálie ve středu zařadila Českou republiku mezi rizikové země, pro vstup na její území tak bude nutné předložit negativní test na koronavirus starý maximálně 72 hodin. Zatím ale není jasné, odkdy bude Itálie testy požadovat. Už v úterý zavedlo povinnou karanténu pro Čechy Rumunsko. Bukurešť na seznam rizikových států připsala také Slovensko, Maďarsko, Francii nebo Itálii. Lidé z těchto zemí musejí po příjezdu do karantény na dva týdny.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 17:31|

Němci protestovali proti rasismu v řetězech solidarity, demonstrovalo se i v Japonsku a na Novém Zélandu

Do stávající mezinárodní vlny protestů proti rasismu a policejnímu násilí se v neděli zapojilo i několik německých měst a demonstrovalo se také v Aucklandu a Wellingtonu na Novém Zélandu a v japonském Tokiu. Účastníci akcí tak dali najevo, že osud amerického černocha George Floyda usmrceného při policejním zásahu v Minneapolisu rezonuje po celém světě. Podobné akce se v minulých dnech uskutečnily i v dalších městech, v sobotu se například proti rasismu protestovalo v Praze nebo v Paříži.
14. 6. 2020|

Covidem-19 už se nakazilo přes sedm milionů lidí. Izrael zpomaluje rozvolňování

Celkově se koronavirem ve světě nakazilo přes sedm milionů lidí, nejvíce nakažených hlásí Spojené státy, Brazílie a Rusko. Izrael kvůli vysokému počtu nově nakažených zbržďuje plánované rozvolňování. Jinde v něm ale pokračují, například v Řecku pustili první návštěvníky do klubů a barů a Slovinsko otevřelo další hranice včetně s Českem. Britský premiér Boris Johnson čelí kritice za pravidlo povinné čtrnáctidenní karantény.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 13:35|

Česko vstoupilo do nového roku, ohňostroje rozzářily i světové metropole

Svět přivítal rok 2020. Jako první oslavili jeho příchod lidé na Tichomořských ostrovech Samoa, Tonga a Kiribati. Poté odbila půlnoc na Novém Zélandu; tradiční ohňostroj tam odpálili z 328 metrů vysoké budovy Sky Tower v Aucklandu. Nový rok pak postupně přivítali lidé v Sydney, Tokiu, na Korejském poloostrově, v Pekingu a Hongkongu. Následně se pak oslavy nového letopočtu přelily do Evropy a ve středu ráno našeho času také na americký  kontinent.
31. 12. 2019Aktualizováno1. 1. 2020, 06:00|