TÉMA

Sněhové jazyky

Česko v noci na pondělí zasáhl silný mráz, nejnižší teploty byly na Šumavě

Po víkendovém vydatném sněžení do Česka dorazil silný mráz, teploty v noci z neděle na pondělí dosahovaly minus patnácti stupňů Celsia, na jihu republiky teploměr ukázal i méně než 25 stupňů pod nulou. Od pondělního odpoledne pak platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněhovými jazyky a závějemi.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 20:13|

V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz

Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|

Meteorologové varují před náledím a sněhovými jazyky

Silnice v Česku může v pátek v noci na některých místech pokrýt náledí, upozorňují meteorologové řidiče i chodce. Na cestách ve výše položených částech Českomoravské vrchoviny navíc v sobotu hrozí vznik sněhových jazyků. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometerologického ústavu (ČHMÚ).
24. 11. 2023|

Česko podle výstrahy zasáhne v noci silný vítr

Celé Česko zasáhne v pátek a v sobotu silný vítr, na horách může v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, tedy téměř síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy, kterou v pátek zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na horách se navíc mohou v sobotu tvořit závěje a sněhové jazyky.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:13|

Sněžení místy zkomplikovalo dopravu, v Krkonoších napadne o víkendu až 60 centimetrů

Až šedesát centimetrů sněhu může přes víkend napadnout v Krkonoších a Jizerských horách, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. Silničáři proto v sobotu ráno preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu do Harrachova, omezení by mělo skončit o půlnoci z neděle na pondělí. Kvůli počasí se stalo několik dopravních nehod. Výstrahu na množství nového sněhu vydal Český hydrometeorologický ústav pouze pro malou oblast na severu Čech, zároveň ale varuje v částech země před silným větrem, sněhovými jazyky a na celém území před náledím, které se má tvořit hlavně v noci na neděli.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 17:12|

Na horách může do rána napadnout až 25 centimetrů sněhu, varují meteorologové. Dál bude foukat

Na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách může od středečního odpoledne do čtvrtečního rána přibýt až 25 centimetrů nového sněhu. Silně foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině bude na většině území Česka i ve čtvrtek, na horách to může být až 90 kilometrů v hodině. V upravené výstraze o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před silným větrem neplatí pro východní část země. Už dříve meteorologové varovali před závějemi a sněhovými jazyky zejména v horách kolem hranic Česka.
1. 2. 2023|

Meteorologové dál varují před silným větrem a sněhovými jazyky. Ráno kvůli počasí kolabovala doprava

Až do půlnoci bude foukat vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, oznámili dopoledne meteorologové a vydali novou výstrahu. Dál také platí výstraha na sněhové jazyky. Sněžení a silný vítr ráno na některých místech vážně zkomplikovaly dopravu. Kvůli ledu na vozovce v ranní špičce téměř zkolabovala doprava na silnici I/35 u Svitav, dopoledne se ale situace zlepšila. Policie také už otevřela silnici z Tanvaldu do Harrachova, kam od pondělí nesměly kamiony.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 20:09|

V pondělí se v Česku čeká silný vítr, do čtvrtka hrozí na horách sněhové jazyky

Ve vyšších polohách Česka hrozí od pondělí do čtvrtka tvorba sněhových jazyků, někde i závějí. V pondělí a v úterý ráno pak bude na většině území foukat silný vítr. V nárazech může dosáhnout až 70 kilometrů v hodině, na horách i více. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
29. 1. 2023|

V noci zesílí sněžení, v sobotu může na horách napadnout i přes patnáct centimetrů

Až patnáct centimetrů sněhu může napadnout v noci a v sobotu na horách u hranic a také v části středních Čech. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu na sněžení, a protože bude také foukat, bude platit i výstraha na sněhové jazyky.
20. 1. 2023|

Oteplování by mohlo vrcholit na Štědrý den. Ledovka i námraza způsobily komplikace

Na západě Čech v pondělí pršelo na promrzlou zem a vytvářela se ledovka, před kterou varoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha platí pro celou republiku, na západě a severozápadě Čech je ale riziko nejvyšší. Na Moravě a východě Čech hrozí navíc silná námraza. Tyto jevy předznamenají oteplení, kterým by měla skončit nynější zimní epizoda. Nejteplejším dnem týdne se může stát sobota, tedy Štědrý den.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 20:12|

V noci bylo pod minus dvaceti. Na silnicích hrozí sněhové jazyky, v dalších dnech by mohlo opět silně sněžit

Hluboko pod nulu klesly v noci na středu teploty zejména na severu Česka. Mráz by ještě mohl na většině území vydržet celý den. Na horách na severu republiky a také na Českomoravské vrchovině hrozí podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu tvorba sněhových jazyků. Zima bude pokračovat dál. V příštích dnech bude sněžit, na Moravě by v pátek mohlo připadnout až patnáct centimetrů. Nad nulu se průměrné denní teploty zřejmě dostanou až v polovině příštího týdne.
14. 12. 2022|

Noci na úterý i středu budou mrazivé, teploty mohou spadnout i dvanáct stupňů pod nulu

V Česku vydatně sněží, leckde již druhým dnem a zima naplno začíná. Po dnu plném sněhu přijdou dvě obzvláště mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav vydal pro část republiky výstrahu, podle které klesnou teploty pod minus 12 stupňů Celsia. Kdo půjde přes noc nebo i v úterý ráno ven, měl by být dostatečně oblečen, hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla.
12. 12. 2022|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

V neděli na horách hrozí sněhová kalamita, výstraha varuje i před silným větrem

Na českých horách hrozí během neděle sněhová kalamita. Podle meteorologů může odpoledne napadnout ojediněle až půl metru sněhu a tvořit se budou jazyky i závěje. Od nedělního rána také podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí výstraha před silným větrem, který může mít v nárazech až 70 kilometrů za hodinu.
5. 2. 2022|

Na horách má dál vydatně sněžit. V Krkonoších platí 3. stupeň lavinového nebezpečí

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení stouplo ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Napadlo přes třicet centimetrů nového sněhu, na hřebenech leží až 1,2 metru. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Pro horské oblasti platí až do noci výstraha meteorologů před sněžením a závějemi, pro většinu území pak před silným větrem.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 18:06|

Meteorologové varují před vydatným sněžením a větrem

Od úterního odpoledne do středečního večera může v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadnout až patnáct a na horách až 35 centimetrů sněhu. Nejvydatněji má sněžit v noci, avizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
1. 2. 2022|

Silný vítr se prohnal Českem. Zemřel jeden člověk, popadané stromy zastavily vlaky

V podstatě celou republiku zasáhl v neděli silný vítr. Už v noci meteorologové naměřili na několika místech nárazy větru o rychlosti odpovídající orkánu, později se zmírnil na vichřici. Na Kladensku zemřel muž poté, co vítr shodil zeď průmyslové haly, další člověk je zraněný. Hasiči v souvislosti s počasím vyjížděli od půlnoci do odpoledne k více než 2300 zásahům, především k polámaným a spadlým stromům, desetitisíce domácností zůstaly bez elektřiny. Trolej spadlá ve větru zastavila provoz na hlavní železniční trati mezi Slovenskem a Českem. Kvůli komplikacím na Žďársku rovněž neprojela po hlavní trati z Prahy do Brna část vlaků. Provoz byl obnoven po jedné koleji v 21:30. Během noci by se měl vítr podle předpovědi meteorologů utišit.
30. 1. 2022Aktualizováno30. 1. 2022, 22:43|

Česko zasáhl silný vítr, nejvíce bude foukat v neděli

V Česku začal foukat velmi silný vítr. Výstraha platí od sobotního dopoledne až do pondělního rána. Na vrcholcích Krkonoš už během dne dosahoval nárazový vítr rychlosti 120 kilometrů v hodině, večer automatická stanice na Sněžce hlásila nárazy větru až o rychlosti 150 kilometrů v hodině.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 21:10|

Meteorologové varují před silným větrem. Hrozí problémy v dopravě

Celé Česko zasáhne od čtvrtečního večera silný vítr s rychlostí v nárazech až sedmdesát kilometrů za hodinu. Zeslábne až v pátek večer. Ve vyšších polohách mohou vznikat sněhové jazyky. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
27. 1. 2022|

Meteorologové varují před silným větrem na většině území, dopravu zkomplikují sněhové jazyky

Na většině území Česka bude do čtvrtečního večera foukat silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti přes 65 kilometrů v hodině. Vítr bude postupně zesilovat od středečního odpoledne, kdy zasáhne Slezsko. Od druhé poloviny noci pak bude foukat i v dalších regionech. V polohách nad 500 metrů nad mořem bude vítr tvořit sněhové jazyky, kvůli kterým mohou být některé silnice nesjízdné. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
19. 1. 2022|

Sněžení komplikuje dopravu. Na Plzeňsku havaroval autobus, tři lidé se zranili

Sněžení v Česku přináší dopravní komplikace. U Bezvěrova na severu Plzeňska havaroval autobus, záchranáři ošetřili dvě lehce zraněné ženy a řidiče. Hlavní tah na Karlovy Vary byl průjezdný kyvadlově, kvůli sněžení a uvízlým kamionům je ale zcela neprůjezdný. Problémy mají třeba i kamiony v Libereckém kraji a na Vysočině, kde je podle krajské policejní mluvčí „situace opravdu vážná“. Meteorologové varují před sněžením a větrem, nejzasaženější jsou horské polohy. Nárazy větru mohou být kolem 70 kilometrů v hodině, na horách až 110 kilometrů v hodině. Připadnout může pět až deset centimetrů, na horách až dvacet centimetrů sněhu.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:16|

Náledí ochromilo dopravu na českých silnicích, v úterý se přidá i silný vítr a sněhové jazyky

Dopravu v Česku na mnoha místech v pondělí zkomplikovalo náledí a zmrazky. V neděli někde napadlo až patnáct centimetrů sněhu, tající sníh později začal mrznout. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platila do pondělní 9. hodiny. V úterý ráno vstoupí v platnost nová výstraha. Hrozí nejen nová sněhová pokrývka, ale také silný vítr a tvorba sněhových jazyků.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 14:34|
Počasí

Sněhové jazyky, na horách i závěje. Výstraha platí pro sever a severovýchod republiky

Ve vyšších polohách na severu a severovýchodě republiky se budou od pátečního odpoledne a hlavně v sobotu tvořit nebezpečné sněhové jazyky, na horách i závěje. Pozor by si měli dát hlavně řidiči. V aktuální výstraze to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
26. 12. 2019|