TÉMA

Kybernetická bezpečnost

Kyberútoky mají podle šéfa NÚKIB destabilizovat demokracie, využívají je autoritativní režimy

Kybernetické útoky nejsou aktuálně ojedinělými činy ve virtuálním prostoru, ale představují součást hybridních kampaní autoritativních režimů s cílem destabilizovat demokratické země či důvěru občanů v demokratické instituce. V úvodu dvoudenní konference Prague Cyber Security Conference (PSCC) v Praze to v úterý řekl ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr. Prezident Petr Pavel označil kyberbezpečnost za nedílnou součást našich životů.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 12:27|

Americké úřady hledají ve svých systémech čínský malware, který by mohl škodit armádě, píší NYT

Americké úřady pátrají po záškodnickém programu, takzvaném malwaru, o kterém se domnívají, že ho do amerických systémů nainstalovali čínští hackeři. Napsal o tom v sobotu deník The New York Times. Američtí představitelé se obávají, že by takový program mohl vyvolat problémy ve správě energetických a telekomunikačních sítí či v dodávkách americkým vojenským základnám doma a v zahraničí. Peking by mohl program využít například při ozbrojeném konfliktu s Tchaj-wanem.
30. 7. 2023|

USA a Austrálie prohlubují bezpečnostní spolupráci, Washington pomůže Canbeře s výrobou raket

Spojené státy pomohou Austrálii vybudovat raketový průmysl. Podle agentury AFP to v sobotu po jednání v Brisbane uvedli ministři obrany obou zemí. Agentura Bloomberg napsala, že jde o další krok v prohlubování americko-australské bezpečnostní spolupráci ve snaze čelit čím dál asertivnější Číně.
29. 7. 2023|

„Klíče od bytu také nenecháváte v zámku.“ Ransomware a další druhy kyberútoků není dobré podceňovat

Ransomwarové útoky dokáží způsobit dost škod. Pachatelé při nich zpravidla zašifrují data oběti a pak požadují výkupné. Před vyšším rizikem použití ransomwaru proti cílům v Česku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) naposledy v červnu. A i když jsou podle expertů cílem vyděračů zpravidla firmy či veřejné instituce, zaměřit se mohou i na jednotlivce. Proto odborníci důrazně nabádají k opatrnosti a doporučují těm, kteří nejsou v kyberprostoru zdatní, aby si vzdělání doplnili a ochránili tak sebe i ostatní. V současnosti zároveň finišuje příprava nového zákona o kybernetické bezpečnosti.
28. 7. 2023|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Moskevský soud poslal podnikatele na 14 let do vězení za vlastizradu

Ruský soud uznal vinným z vlastizrady zakladatele počítačové firmy Group-IB Ilju Sačkova a poslal ho na 14 let do vězení. Informovaly o tom ruské tiskové agentury. Podle obžaloby Sačkov předal utajované informace zahraničním rozvědkám. Podnikatel už dříve vinu odmítl a jeho obhájce uvedl, že se proti verdiktu odvolá. Sačkovovi bývalí kolegové uvedli, že středa je černý den pro kybernetickou bezpečnost.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 15:37|

Zpřísnění podpory uprchlíkům vyrovnává podmínky, řekl Rakušan. Podle Mračkové Vildumetzové přišly změny na poslední chvíli

Po změně podpory by od července mohlo zůstat bez bydlení zhruba deset tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hostem byla i opoziční poslankyně a členka sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Mračková Vildumetzová (ANO), podle které by však změny v podpoře mohly dopadnout až na 50 tisíc lidí. V pořadu se věnovali také evropské migrační reformě, plánovanému rozpočtu pro ministerstvo vnitra nebo současnému dění v Rusku.
25. 6. 2023|

V Polsku přibývá kyberútoků z Ruska, cílí na energetiku či komunikace

Polsko se čím dál častěji stává terčem kybernetických útoků. Podle vlády i expertů za nimi stojí Rusko a Bělorusko. Od začátku ruské plnohodnotné války proti Ukrajině se jejich počet skoro zdvojnásobil. Hackeři nejčastěji cílí na kritickou infrastrukturu, nevyhýbají se ale ani soukromým firmám. I proto polské úřady vyhlásily vysoký stupeň tohoto ohrožení.
4. 4. 2023|

Lídři EU a NATO podepsali vzájemnou deklaraci, reaguje i na ruskou hrozbu

Deklaraci o dalším rozvoji vzájemné spolupráce podepsali v úterý lídři Severoatlantické aliance a Evropské unie. Jde o historicky třetí společnou deklaraci obou organizací. Chtěly by společně lépe čelit například kybernetickým a hybridním hrozbám či dezinformacím, chránit kritickou infrastrukturu nebo posilovat obranný výzkum a vývoj. Shodly se také na další podpoře Ukrajiny.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 13:55|

NÚKIB líčí zákonem na rizikové dodavatele technologií pro strategickou infrastrukturu státu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pokročil v přípravě návrhu zákona, který by měl omezit vliv rizikových dodavatelů informačních a komunikačních technologií na nejvýznamnější infrastrukturu v Česku. Prověřování by měl podle návrhu provádět NÚKIB ve spolupráci s ministerstvy, zpravodajskými službami a dalšími organizačními složkami státu. Ředitel úřadu Lukáš Kintr chce o předloze nad rámec běžného připomínkového řízení vést diskusi s partnery ze státní správy, soukromého a akademického sektoru.
24. 11. 2022|

Německý šéf kybernetické bezpečnosti čelí podezření z kontaktů na Rusko. Čeká ho odvolání

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová chce odvolat šéfa Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI) Arneho Schönbohma. Důvodem jsou jeho možné kontakty s lidmi, kteří jsou napojeni na ruské tajné služby. V neděli pozdě večer o tom informovala německá média.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 19:52|

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 23:20|

Svou kybernetickou ochranu budou muset posílit tisíce tuzemských firem

Zhruba šest tisíc českých firem bude nově muset splňovat vyšší standardy kybernetické bezpečnosti. Počítá s tím evropská legislativa, kterou představil Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a která začne platit přibližně za dva roky. Norma zavádí vyšší ochranu počítačových systémů, současně také přísnější tresty a vztahovat by se měla mimo jiné na poskytovatele poštovních služeb nebo distributory vody.
3. 9. 2022|

Stát v příštích letech rozdělí z peněz EU 118 miliard na kybernetickou bezpečnost i školy

První projekty se už přihlásily o evropské peníze z nového Integrovaného regionálního operačního programu. Jeho prostřednictvím stát v následujících letech rozdělí 118 miliard korun – třeba na posílení kybernetické bezpečnosti nebo zkvalitnění škol. Finance z EU pomohou například v Turnově.
6. 8. 2022|

Obnova systémů ŘSD po kyberútoku stála desítky milionů. Brzy má opět fungovat i web s dopravními informacemi

Do konce týdne spustí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) web s dopravními informacemi, který je mimo provoz od květnového hackerského útoku. Generální ředitel organizace Radek Mátl uvedl, že náklady na obnovu systémů se vyšplhaly k 30 milionům korun, ale nemusí to být konečný účet.
28. 7. 2022|

Izraelské nemocnice chrání před hackerskými útoky speciální centrum

Kybernetické útoky na nemocnice v posledních letech stále častěji nezažívá jen Česko, ale také Izrael. Ten dokonce zřídil specializované centrum pro boj s hackery napadajícími zdravotnický systém. Dispečink v Jeruzalémě navštívil český vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).
30. 6. 2022|

Policie rozdělí NCOZ. Vyčlení boj s terorismem a kyberkriminalitou

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu se rozdělí. Policejní prezident Martin Vondrášek oznámil, že vznikne nový útvar, který se bude zabývat extremismem, terorismem a kybernetickým zločinem. Terorismus a kyberkriminalita dosud spadaly pod NCOZ. Centrála vznikla v roce 2016 sloučením útvarů proti korupci a proti organizovanému zločinu. Podle Vondráška se již žádné další dělení zbylých sekcí NCOZ neplánuje. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal již najevo, že s reorganizací nemá problém.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:31|

Fiala s Johnsonem se shodli na nutnosti snížit energetickou závislost na Rusku a sankcích

Premiéři zemí Visegrádské skupiny (V4) se s předsedou britské vlády Borisem Johnsonem shodli na nutnosti snížit energetickou závislost na Rusku a na společném postupu proti ruské agresi na Ukrajině. Na Twitteru to po úterním jednání v Londýně uvedl předseda české vlády Petr Fiala. Novinářům také řekl, že se shodují i v potřebě uvažovat o dalších sankcích vůči Rusku. Johnson varoval před vznikem ruské sféry vlivu v Evropě.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 18:09|

Úřad pro kyberbezpečnost varuje před podvodnými telefonáty. Lidé mohou přijít o citlivá data či hesla

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na novou vlnu podvodných telefonátů. Volající se v nich vydávají za technickou podporu společnosti Microsoft a snaží se oběť přesvědčit, že má napadený počítač. „Sdělovat neověřeným volajícím jakékoliv informace či dokonce instalovat nástroje pro vzdálený přístup k počítači důrazně nedoporučujeme,“ uvedl v pátek NÚKIB. Podezřelé telefonáty by lidé měli hlásit policii, orgány spadající pod kyberzákon pak NÚKIBu. Jihomoravští policisté hlásí i výrazný nárůst podvodů spojených s investicemi do virtuálních měn.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 20:48|

Izraelská nemocnice se stala terčem kybernetického útoku. Vyděračovi šlo o peníze

Izrael oznámil, že poprvé v historii se jedna z jeho nemocnic stala terčem rozsáhlého útoku vyděračského softwaru. Jde o nemocnici ve středoizraelské Chadeře, k zajištění péče o pacienty nyní musí využívat alternativní systémy.
19. 10. 2021|

Za výpadek Facebooku mohla údržba sítě. Uživatelé hlásí další drobné potíže

Za chybnou změnou konfigurace, která v pondělí způsobila několikahodinový výpadek služeb společnosti Facebook, nebyl žádný zlý úmysl nebo záměr, ale jen běžná údržba sítě. Informoval o tom sám americký internetový gigant, který dříve neuvedl jasně, zda byla změna konfigurace plánovaná, anebo zda někdo schválně zasáhl do jeho serverů. Firma, pod kterou spadají zmíněné sociální sítě a aplikace, se domnívá, že během výpadku neunikly údaje uživatelů jejích služeb. Uživatelé hlásí potíže i v úterý, je jich však výrazně méně, informoval server DownDetector.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 21:48|

Zdravotnictví považují hackeři za slabý článek, ale situace se lepší, míní šéf kyberúřadu

České zdravotnictví na tom není z hlediska kyberbezpečnosti dobře, ale v některých nemocnicích se už situace zlepšila, uvedl v pořadu Interview ČT24 ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka. Mnohem lepší situaci naopak vidí v bankovnictví a v energetice. Vláda v pondělí schválila Akční plán ke strategii kybernetické bezpečnosti.
26. 7. 2021|

Kyberútoky v českém zdravotnictví meziročně vzrostly o 267 procent

Počet kyberútoků ve zdravotnickém sektoru se loni meziročně zvýšil o 267 procent. Uvádí to výroční zpráva Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) za rok 2020, která odkazuje na předběžné informace Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). S kyberútokem se loni potýkala například Fakultní nemocnice Brno, zpráva zmiňuje i další zařízení.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 16:17|

Kybernetický úřad varuje před telefonáty, podvodníci se vydávají za podporu Microsoftu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na podvodné telefonáty, kdy se volající vydávají za technickou podporu společnosti Microsoftu. Eviduje desítky případů, uvedl NÚKIB na svém webu. Upozorňuje, že Microsoft ani jiné větší společnosti zákazníkům s nabídkou technické podpory nikdy nevolají jako první.
23. 3. 2021|