TÉMA

Roman Abramovič

Klimt, Warhol, da Vinci. Ukrajina eviduje díla vlastněná Rusy, na které jsou uvaleny sankce

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NAZK) vytvořila databázi, kde eviduje obrazy nebo sochy, o nichž předpokládá, že je vlastní nebo v posledních letech vlastnili Rusové, na něž Západ uvalil sankce v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Podle úřadu je účelem projektu nazvaného Válka a umění napomoci sledovat porušování sankcí na mezinárodním trhu s uměním, usnadnit obchodníkům s ním provádět vlastní „sankční“ kontroly a ztížit ruským oligarchům prodej takového majetku.
8. 8. 2023|

„Matička Rus“ nebo „Máša“. Kdo je žena, která s Putinem čelí zatykači za únosy ukrajinských dětí

Přezdívá se jí „Matička Rus“, nechává se oslovovat i jako „Máša“. Zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová ve středu uvedla, že neví, z čeho přesně ji Mezinárodní trestní soud (ICC) obviňuje. Soud na ni a na ruského vůdce Vladimira Putina minulý týden vydal mezinárodní zatykač v souvislosti s únosy ukrajinských dětí z Ruskem okupovaných území. Lvovová-Bělovová tvrdí, že soud podle ní není konkrétní.
23. 3. 2023|

Kanada chce Abramovičovi zabavit miliony dolarů. Použít by se měly na obnovu Ukrajiny

Po únorové ruské invazi na Ukrajinu západní země pátrají po ruském majetku, na který byly uvaleny sankce postihující politiky a byznysmeny blízké Kremlu. Od té doby Spojené státy, Evropská unie a Spojené království sankcionovaly mimo jiné tisíce Rusů. Toto pondělí pak kanadská federální vláda uvedla, že plánuje zabavit 26 milionů dolarů společnosti Granite Capital Holdings, vlastněné ruským oligarchou Romanem Abramovičem. Již na konci listopadu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že EK navrhla zabavení majetku, který země Evropské unie zmrazily Rusku v reakci na invazi. Konfiskované jmění by podle ní mělo sloužit k náhradě válečných škod a poválečné obnově Ukrajiny.
20. 12. 2022|

Nemyslel jsem si, že vyváznu živý, uvedl Brit, kterého zatkli a týrali Rusové

Aiden Aslin v rozhovoru pro britský deník The Sun popsal, jak ho ruští vojáci v bojích na východě Ukrajiny zajali a pak týrali. Britského občana, jenž předtím bojoval po boku Ukrajinců, drželi pět měsíců, než byl v týdnu propuštěn v rámci velké výměny zajatců.
25. 9. 2022|

Stát se zaměřil na Abramoviče. Rozkrývá jeho roli v Evraz Nikom

České úřady zkoumají firmu Evraz Nikom ze středních Čech. V její mateřské společnosti má podíl ruský oligarcha Roman Abramovič, na kterého se vztahují sankce i v Evropské unii. Dalších majitelů ruského Evrazu se týkají americké a britské sankce. Čeští zákonodárci navíc připravují legislativu, která by umožnila sankce dál zpřísnit a důsledněji vymáhat jejich dodržování.
30. 8. 2022|

Majetek ruských oligarchů dohledává ve Francii zvláštní oddělení. Ve zmrazování pokračuje i Itálie

Francouzské úřady dál zmrazují nemovitosti sankcionovaných Rusů, hlavně v Paříži a na Azurovém pobřeží. Ministerstvo hospodářství zřídilo zvláštní oddělení, které dohledává majetek oligarchů a jejich rodinných příslušníků, na něž nemovitosti často rychle převáděli. V přípravě je také zákon, který by umožnil zmrazený majetek zabavit.
5. 8. 2022|

Spor o ruský film: Ukrajinský velvyslanec ho označuje za propagandu, festival ve Varech za kritiku Putinova režimu

V Buči, v Mariupolu, v Černihivu jsme mohli vidět „kulturu“ ruských vojáků, kteří byli vychováni na propagandistických snímcích, napsal ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis v otevřeném dopise. Adresoval ho prezidentovi filmového festivalu v Karlových Varech. Kritizuje, že přehlídka do programu zařadila drama Kapitán Volkonogov uprchl, natočené s ruskou státní podporou. Zástupci festivalu ale snímek považují naopak za kritiku stávajícího ruského režimu.
29. 6. 2022|

Reportéři ČT: Vítkovice Steel mají zmrazené akcie kvůli údajnému vlivu ruské státní banky

Ocelářský podnik Vítkovice Steel má už dva měsíce zmrazené akcie. České úřady to udělaly kvůli podezření, že známou ostravskou firmu ovládá ruský stát. Po privatizaci v roce 2005 se dostaly do rukou oligarchy Romana Abramoviče a odtud pak do ruské státní banky, která dnes spolufinancuje válku na Ukrajině. Po stopách ruského vlivu na výrobce ocelových plechů se vydal Reportér ČT Michael Fiala.
27. 6. 2022|

Ruští oligarchové nepřicházejí jen o jachty. Chybí jim západní trh

Ruským oligarchům přibývají potíže. Západním zemím se daří efektivněji zabavovat a mrazit jejich majetek, i když ho řada z nich ukrývá mimo dosah amerických nebo unijních úřadů. Sankce se projevují i v příjmech ruských průmyslových impérií, přestože Moskva tvrdí, že odbytiště podniky najdou na asijském trhu. Tamní zákazníci ale žádají slevy.
9. 6. 2022|

Chirurgický zákrok je nový sex. V Cannes se protestuje, směje bohatým a vyhlíží Cronenberg i Elvis

Letošní filmový festival v Cannes je v polovině, podle insiderů ale ještě ty největší hity dost možná přijdou. Čeká se na thriller Davida Cronenberga Crimes of the Future nebo velkolepé životopisné drama Elvis. Polská režisérka Agnieszka Hollandová kritizovala, že se na festivalu promítá nový film ruského disidenta, zatímco se po červeném koberci již prošli Julia Robertsová, Tom Cruise, Sharon Stoneová, Michael Fassbender nebo Marion Cotillardová. Vítěz Zlaté palmy bude znám v sobotu.
23. 5. 2022|

Hlavní hvězdu v Cannes Toma Cruise už nic nepřekoná, míní Šmíd. Festivalové dění ovlivňuje i válka

Ve francouzském Cannes pokračuje mezinárodní filmový festival, který začal v úterý. V hlavní soutěži se představí celkem 21 snímků, držitel Zlaté palmy bude znám 28. května. Také tuto tradiční filmovou přehlídku ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, při zahájení festivalu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zahajovací ceremoniál podle zpravodaje ČT v Paříži Jana Šmída sledovalo v televizi až 1,8 milionu lidí. Hlavní hvězdou byl hned druhý den přehlídky herec Tom Cruise.
20. 5. 2022|

Úřady zkoumají další nemovitosti v Karlových Varech. Vedou k Abramovičovi

Vila Ritter nebo hotel Eliška. Obě budovy v Karlových Varech patří mezi luxusní nemovitosti, které ovládají firmy spojené s ruskými oligarchy. Stopy vedou až k miliardáři Romanu Abramovičovi. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je potřeba co nejdřív přijmout speciální sankční zákon, aby stát mohl ještě účinněji zabavovat majetky lidí s vazbami na Putinův režim.
10. 5. 2022|

Turecko pomáhá Rusům obcházet sankce, přibývá tam ruských firem

K sankcím proti Rusku se zatím nepřipojilo Turecko. Naopak, nabízí možnost se jim vyhnout. Naposled oznámilo, že rozšíří možnost platit přes ruský platební systém MIR. Rusové v posledních letech tvoří největší skupinu turistů v Turecku a Ankara si od tohoto kroku slibuje podporu klíčového sektoru ekonomiky.
1. 5. 2022|

Český boj s ruskými oligarchy není podle Lásky příliš účinný. Leyer kritizuje vládu kvůli řediteli FAÚ

Česko zatím ruským občanům zmrazilo majetek za stovky milionů korun. Dodržování sankcí v Česku má na starosti Finanční analytický úřad (FAÚ). Podle senátora Václava Lásky (SEN 21) chybí v Česku národní sankční zákon, který by postihl i ty Rusy, kteří nejsou na mezinárodních seznamech. Ředitel české pobočky Transparency International Petr Leyer zkritizoval vládu, že hledá pozdě ředitele FAÚ, který po majetcích oligarchů v Česku pátrá. Uvedli to v pořadu Otázky Václava Moravce.
3. 4. 2022|

Ukrajina v Istanbulu navrhla cestu k neutralitě, Rusko slíbilo omezení vojenských aktivit u Kyjeva

Vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou v Istanbulu byla konstruktivní, uvedl ruský vyjednavač. Podle Kyjeva byl posun dostatečný k uskutečnění setkání prezidentů obou zemí. Ukrajina údajně navrhla Rusku systém záruk, který by mohl vést až k její neutralitě. Rusko slíbilo omezit své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu, v úterý večer pak generální štáb ukrajinské armády uvedl, že se odtud začaly stahovat některé jednotky.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 22:10|

Abramovič a ukrajinští vyjednavači měli po jednání s Rusy příznaky otravy, píše Wall Street Journal

U ruského miliardáře Romana Abramoviče a dalších nejméně dvou lidí zapojených do jednání mezi Moskvou a Kyjevem o ukončení války na Ukrajině se tento měsíc po schůzce v Kyjevě objevily příznaky možné otravy. S odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s věcí o tom informuje deník The Wall Street Journal (WSJ). S podobnou informací zároveň přišla investigativní skupina Bellingcat, která hovoří o symptomech odpovídajících „otravě chemickou zbraní“. Ukrajinští představitelé zprávy o údajné otravě nepotvrdili a varovali před spekulacemi a nepodloženými informacemi.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 21:07|

Před dvaceti lety nadělil Jelcin Rusům pod stromeček překvapení. Předal zemi Putinovi

K poslednímu dni v roce patří v Rusku Děda Mráz, dárky pod stromečkem, bramborový salát či filmová komedie Ironie osudu. A také prezidentův projev, který těsně před půlnocí vysílá ruská televize. Řeč je většinou jen další částí programu oslav posledního prosincového večera a hlava státu v ní zpravidla shrne uplynulý rok a popřeje občanům štěstí do toho nového. Před dvaceti lety tomu však bylo jinak. Rusové tehdy dostali pod stromeček projevy dva. A s nimi politickou změnu, jejíž veškeré důsledky dokázal tenkrát odhadnout jen málokdo.
31. 12. 2019|