TÉMA

Pavilon

Reportéři ČT: Český pavilon pro Expo 2025 se měl začít stavět loni. Zatím nemá ani povolení

Česko se připravuje na světovou výstavu Expo, která začne příští rok v dubnu v japonské Ósace. Zatím ale není jasné, kdo se bude podílet na financování české účasti ani jak přesně bude probíhat stavba národního pavilonu. Česko také stále nemá stavební povolení od japonské strany a není vybraná ani firma, která projekt zrealizuje. Stavět se přitom mělo začít už vloni. Pochybnosti kolem organizace už vyjádřili pořadatelé předchozích ročníků. Nejasnosti navíc trvají i kolem architektonické soutěže na pavilon. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.
5. 3. 2024|

Pavilon O kolínské nemocnice je v novém. Rekonstrukce se zdržela o desetiletí, týkala se jí Rathova kauza

Hotová je rekonstrukce pavilonu O kolínské nemocnice. Sídlí v něm ORL, cévní chirurgie, část interního oddělení a odborné ambulance. Byla to zakázka, která hrála významnou roli v někdejší kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Kvůli tomu se rekonstrukce výrazně zdržela, stavební práce začaly až v roce 2022. Středočeský kraj za rekonstrukce včetně mobiliáře a zdravotnické technologie zaplatil 222 milionů korun.
7. 2. 2024|

Medvědinec v Zoo Praha za 1,2 miliardy je absurdní, prohlásil Ondráčka. Budou v něm i další zvířata, namítl kurátor

Navýšení nákladů na stavbu pavilonu pro lední medvědy v pražské zoo o dalších 300 milionů korun na 1,2 miliardy má bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka za absurdní. „To navyšování se děje už několik let, od roku 2017, původně ten projekt měl stát snad 300 milionů,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře. Oproti tomu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl argumentoval, že se jedná o rozsáhlý arktický pavilon, v němž budou žít kromě medvědů i tuleni nebo polární lišky. „Jeho součástí je i restaurace, amfiteátr pro návštěvníky, řada edukativních a zábavních prvků,“ řekl.
25. 11. 2023|

Nemocnice v Nymburku má novou magnetickou rezonanci, je první v regionu

Nymburská nemocnice má nový přístroj pro magnetickou rezonanci. Je první v regionu a jeho provoz výrazně zkrátí čekací doby na vyšetření. Přístroj umístěný ve zrekonstruovaných prostorách pavilonu E začne fungovat od prosince. Včetně servisu vyšel na zhruba 38,5 milionu korun, nemocnice jej pořídila z evropského programu React-EU. Zařízení funguje pro spádovou oblast se zhruba sto tisíci lidmi.
20. 11. 2023|

Kraj chce rozšířit Klatovskou nemocnici kvůli nedostatku lůžek. Součástí nového křídla má být i urgentní příjem

Plzeňský kraj řeší nedostatečnou kapacitu lůžek v Klatovské nemocnici. Přesunuli se do ní třeba pacienti z městské sušické nemocnice, kterou by kraj chtěl do několika let převzít. Teď ale zatím hledá firmu, která by připravila projekt k dostavbě dalšího křídla té klatovské. Součástí šestipodlažního bloku má být i urgentní příjem. Zároveň v areálu nemocnice dělníci dokončují nový pavilon pro dialýzu.
2. 10. 2023|

Pelhřimovská nemocnice otevírá Pavilon péče o rodinu. Zdravotníci se tam přemístí na začátku září

Pelhřimovská nemocnice má nový Pavilon péče o rodinu. Veřejnosti se otevře v pátek, zatím však jen pro prohlídky. Zdravotníci tam začnou přemisťovat pacienty od 4. září, první přijde na řadu gynekologie a porodnice. Stěhování jednotlivých oddělení bude probíhat za provozu, nepřetržitá péče však bude zajištěna, řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Pavilon péče o rodinu přišel na 700 milionů korun.
17. 8. 2023|

Chátrající pavilon nemocnice ve Varech čeká demolice. Navštěvují ho vandalové, kteří narušují provoz zařízení

Management karlovarské nemocnice uspěl u hejtmanství s žádostí o urychlení demoličního výměru pro pavilon M. K jeho zbourání by tak mohlo dojít dřív, než se plánovalo, tedy do konce letních prázdnin. Objekt se totiž stal útočištěm lidí bez domova. Ti budovu ničí, podařilo se jim už například poškodit potrubní poštu, která je pro nemocnici velmi důležitá. Naposledy přerušili optický kabel s internetovým připojením.
10. 6. 2023|

U Masarykova onkologického ústavu načas ubude až třetina parkovacích míst

Parkování v okolí Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně se od 1. června na dobu téměř tří let výrazně ztíží kvůli úpravám nadzemní části historických vodojemů. Na Žlutém kopci postupně ubude až třetina parkovacích míst, ústav přitom už nyní odhaduje, že mu až tři sta padesát stání pro auta chybí. Plánuje proto pro příští roky zavést několik opatření.
25. 5. 2023|

Začala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice se zaměřuje na ekologickou udržitelnost

V Olomouci ve čtvrtek odstartovala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice Mezinárodní květinové a zahradnické výstavy připomíná Království barev a dává důraz na ekologickou udržitelnost, přehlídku květin doprovodí zahradnické trhy. Připraveny jsou také workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a odpočinkové zóny. Jarní Flora Olomouc 2023 potrvá do neděle 23. dubna.
20. 4. 2023|

Zlínská nemocnice plánuje stavbu porodnice i nového pavilonu urgentní medicíny

V areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) by na přelomu let 2024 a 2025 měla začít stavba porodnice za zhruba 1,1 miliardy korun. O tři roky později by pak měl začít vznikat nový centrální pavilon urgentní medicíny, který by měl stát asi čtyři miliardy korun. Spolu s dalšími investicemi a rekonstrukcemi by se do rozvoje nemocnice mělo dát v nadcházejících letech asi šest miliard korun. Plán rozvoje nemocnice představilo vedení kraje a nemocnice, je také na programu pondělního krajského zastupitelstva.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 10:46|

V nemocnici ve Svitavách otevřeli zmodernizované oddělení JIP a ARO

Ve Svitavské nemocnici ve středu slavnostně otevřeli modernizované jednotky intenzivní péče (JIP) a oddělení ARO. První pacienti se do nich nastěhují příští týden. Jednotky se dosud nacházely na dvou různých místech, nyní se sdružily, a zároveň nové prostory umožní v případě potřeby zvýšit počet lůžek intenzivní péče, řekl primář ARO a náměstek léčebné péče nemocnice Pavel Kunčák.
22. 2. 2023|

V olomoucké nemocnici našli pamětní kazetu z časů mocnářství. Skrývala i hold Stalinovi

Časovou schránku z dob rakouské monarchie ukrývaly zdi více než 120 let staré nemocniční budovy zvané Franz Josef v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Kovový box s dokumenty a předměty z konce 19. století objevili dělníci při demolici této budovy, na jejímž místě vnikne nový pavilon. Skříňka obsahovala zprávy o stavbě staré budovy, zdravice budoucím generacím, pamětní medaile i mince. Předměty prozkoumají odborníci.
21. 2. 2023|

V prostějovské nemocnici by měla vyrůst infekční klinika. Krajští zastupitelé schválili přípravu projektu

Olomoucký kraj plánuje postavit v areálu prostějovské nemocnice infekční kliniku za více než šest set milionů korun. Krajští zastupitelé na svém zasedání schválili přípravu projektu. Stávající budova je už zastaralá. Tamní infekční oddělení bylo ještě nedávno jediným podobným zařízením v kraji.
20. 2. 2023|

Olomoucký Franz Josef jde k zemi. Uvolní místo novému pavilonu

V areálu Fakultní nemocnice Olomouc začalo bourání více než sto let staré nemocniční budovy, pro kterou se vžil název Franz Josef. Na jejím místě zařízení plánuje postavit nový pavilon za zhruba čtyři miliardy korun. Demolice staré budovy bude stát 17,3 milionu a skončí v polovině července. Informoval o tom ředitel FN Olomouc Roman Havlík.
25. 1. 2023|

V děčínské nemocnici se kvůli stavbě nového pavilonu nebude rok operovat

V děčínské nemocnici začala stavba nového pavilonu. To ale bude po dobu jednoho roku znamenat řadu omezení v chodu zdravotnického zařízení. Mimo provoz budou například operační sály. Chirurgické zákroky se tak přesunou do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích, tam budou muset dojíždět pacienti i lékaři. Nemocnice v Děčíně je přitom za normálních okolností spádová zhruba pro sto tisíc obyvatel.
3. 1. 2023|

Před 40 lety skončila výstava, která navždy změnila svět. Představila kouli, kostku a vizi konce civilizace

Roku 1982 ukousl Ozzy Osbourne hlavičku netopýrovi, ABBA vydala svůj poslední singl Under Attack a v Československu se v čele hitparád projížděl Poslední kovboj Michala Tučného. Na druhé straně planety, v nenápadném americkém městě Knoxville, se ale mezitím psaly dějiny.
31. 10. 2022|

Pražská zoo představila nový pavilon goril

Nový pavilon v pražské zoologické zahradě má přiblížit návštěvníkům život a přírodu v exotickém Kamerunu. Navozuje atmosféru deštného pralesa, o kterou se starají živé rostliny i reálné zvuky z expozic lidoopů. Součástí pavilonu je i africká školní třída, která reálně kopíruje vzhled třídy v městě Somalom na okraji kamerunské rezervace. Pavilon, který nese název Rezervace Dja, bude obývat šestičlenná skupina goril. Stavěl se od roku 2019 a stál přes 250 milionů korun.
21. 9. 2022|

Petr Fejk: Nikdy předtím jsem neviděl žádného živého tvora v tak zoufalé situaci, tak v koncích

Jedním ze symbolů ničivých povodní roku 2002 byla pražská zoologická zahrada. Jejím ředitelem byl v té době Petr Fejk, který nesl odpovědnost za životy zaměstnanců i zvířat, z nichž nejvýraznější pozornost přitáhl osud lachtana Gastona. Ke dvacátému výročí povodní Fejk poskytl České televizi rozsáhlý rozhovor.
12. 8. 2022|

V Lázních Bělohrad ubývá voda ve studnách. Podle místních za to mohou práce v areálu lázní

Několik obyvatel Lázní Bělohrad si stěžuje na úbytek vody ve studnách. Podle nich jsou důvodem narušení spodních vod právě probíhající stavební práce v lázeňském areálu. Někteří lidé už proto řeší napojení na městskou vodovodní síť. Věcí se zabývá i městský úřad v Jičíně, úniky vody prověřuje společně s hydrogeology. Společnost Lázně Bělohrad se zatím k problému vyjádřit nechce.
28. 7. 2022|

Nemocnice ve Šternberku otevřela nový pavilon interny. Stál 260 milionů korun

Více prostoru, moderní vybavení i lepší zázemí poskytuje pacientům a lékařům nový interní pavilon v Nemocnice AGEL ve Šternberku. Stavba zabrala třicet měsíců a stála bezmála 260 milionů korun. Otevřen byl sice už ve středu, plně však začne sloužit pacientům od konce letošního léta, sdělila ředitelka šternberské nemocnice Katarína Bučková.
15. 6. 2022|

Masarykův onkologický ústav v Brně otevřel dvě nová pracoviště za šedesát milionů

Rozšířené prostory o rozloze dva tisíce čtverečních metrů na dvou ambulantních pracovištích v pátek slavnostně otevřeli v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně. Práce na rozšíření Pracoviště ambulantní protinádorové léčby a Centra paliativní péče vyšly na téměř šedesát milionů korun a umožní poskytnutí péče většímu množství pacientů v komfortních podmínkách, sdělil ředitel MOÚ Marek Svoboda.
1. 4. 2022|

Česká technologie výroby vody ze vzduchu se stala nejlepší inovací výstavy Expo

Česká technologie S.A.W.E.R., která s využitím solární energie dokáže vyrábět vodu z pouštního vzduchu, dostala ocenění UAE Innovates Award za nejlepší inovaci výstavy Expo 2020. Tato technologie může pomoci chudým i bohatým zemím.
31. 3. 2022|

Kupka a Mucha se po Paříži potkali i na pražské výstavě

František Kupka a Alfons Mucha se po šestaosmdesáti letech setkávají na společné výstavě. Uspořádala ji nová výstavní síň v bývalém pavilonu postaveném pro světovou výstavu Expo 58 na pražské Letné. Instalace je volnou připomínkou první společné expozice těchto malířů v Paříži.
9. 3. 2022|

Více lůžek i ambulancí a klid pro terapii. V plzeňské nemocnici otevřeli nový pavilon psychiatrie

Vyšší komfort odpovídající koncepci reformy psychiatrické péče, klidné a bezpečné terapeutické prostředí, více lůžek i ambulancí poskytne nový pavilon psychiatrie, který v lochotínském areálu otevřela Fakultní nemocnice Plzeň. Stavba čtyřpatrové budovy začala v roce 2018 a kvůli pandemii koronaviru se její dokončení o víc než dva roky protáhlo.
22. 2. 2022|